Gradina Comestibila – Catina (Hippophaë rhamnoides)


Catina

Catina 4Cătina (Hippophae rhamnoides), cunoscută īn unele părți și sub numele de cătină de râu, este un arbust țepos, cu frunze căzătoare, din familia Eleagnaceae. 

Nativa a Europei și Asiei, face parte și în prezent din flora spontană a multor țări, precum China (cel mai mare cultivator de cătină din lume), Mongolia, India, Nepal, Pakistan, Rusia, Marea Britanie, Franța, Danemarca, Olanda, Germania, Polonia, Finlanda, Suedia, Norvegia și, desigur, România (unde crește spontan în zonele subcarpatice din Moldova si Muntenia). 

Cătina a fost aclimatizată și pe continentul nord-american, deși acolo este cunoscută mai puțin ca plantă comestibilă/medicinală și mai mult ca plantă ornamentală.

Deși în prezent nu e cunoscută de o foarte mare a populației, cătina a fost cultivată și utilizată de-a lungul veacurilor de majoritatea popoarelor europene și asiatice, ea având o istorie de câteva mii de ani.


Catina 7Grecii erau familiarizați cu această plantă, pe care o foloseau în scopuri medicinale, dar, se pare, și pentru hrănirea cailor de curse – aici originându-se, probabil, unul dintre miturile legate de cătină, în care se spune că ea reprezenta hrana unui bidiviu celebru: Pegas (de altfel, denumirea științifică de ”hippophae” provine din grecescul ”hippophaes”, derivat din alăturarea cuvintelor “hippo” – cal și “phaos” – strălucire).

Cătina a fost o plantă medicinală intens exploatată și în Tibet, unde era utilizată ca remediu pentru bolile de piele și pentru arsuri, pentru rănile cu vindecare lentă, pentru arsurile provocate de expunerea la soare – proprietatea sa de vindecare a afecțiunilor de piele fiind explicată de conținutul ridicat de Omega 7.

În prezent, în medicina homeopată, cătina este folosită pentru crearea de preparate recomandate în caz de afecţiuni hepatice, oculare, răceli, viroze respiratorii, pojar, afecţiuni gastroduodenale, urticarii, eczeme, surmenaj, ulcer gastric, ateroscleroză. Fructul de cătină conține vitamina C (de doua ori mai mult decat macesul si de 10 ori mai mult decat cictricele), vitamina E, vitamina K, vitamina F, vitamina P, complexul B (B2,B6,B9), beta caroten, minerale si oligoelemente, acizi grasi, serotonina, uleiuri volatile (din care se obtine uleiul de catina), flavonoide, pectine, tanin.


Catina 1Ca aspect, cătina este un arbust viguros, țepos, ce poate atinge înălțimi între 2 și 7 m, cu tulpini ramificate si elmnificate. Frunzele sunt înguste, lanceolate, de culoare verde-argintie. Cătina este o plantă dioică, ceea ce înseamnă că florile femele și cele mascule sunt dispuse pe exemplare diferite (de aceea, dacă plantați cătină în grădină, pentru a obține și fructe, este necesar să plantați atât exemplare femele, cât și mascule, pentru a se putea produce polenizarea; în principiu, un singur exemplar mascul poate asigura polenizarea pentru 6 – 7 exemplare femele).

Acestea apar sub forma unei inflorescențe, de câte 4 – 7 flori grupate, fără petale. Fructele sunt niște drupe, rotunde sau ovale, de culoare portocaliu-aprins, cântărind aproximativ 1 gr.

Fiind o plantă de climat temperat, recunoscută pentru rezistența sa, cătina tolerează atât seceta, cât și înghețul, face față regiunilor cu vânturi puternice, trăiește bine chiar și pe soluri sărăturoase sau sărăcăcioase. Are capacitatea de a fixa azotul în sol, ceea ce reprezintă încă un motiv în plus pentru folosirea ei în agricultură (pentru îmbogățirea solurilor sărace, putând fi plantată inclusiv pe soluri în care alți arbuști sau pomi fructiferi nu ar rezista), plus capacitatea de fixare a solurilor nisipoase, motiv pentru care ea se folosește pentru consolidarea terenurilor în pantă și pentru crearea de perdele de protecție.


Utilizare în Gastronomie

În gastronomie fructele de cătină sunt comercializate sub forma sucurilor naturale, sau ca bază de preparare pentru o serie de băuturi alcoolice (vinuri, lichioruri) sau non-alcoolice (siropuri). Din ea se mai pot prepara gemuri, dulcețuri, sosuri, folosite ca garnitură pentru preparatele din carne. Ceaiul de cătină este originar din India.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)


Surse:

  1. Sea Buckthorn Insider
  2. Superfoods
  3. Seaberry – Hippophae Ramnoides 
  4. Wikipedia  
  5. Plants For a Future

Citeste mai multe…

Mosmonul (Mespilus germanica)…

…este un arbust foios din familia Rosaceae-lor, originar din sud-estul Europei și sud-vestul Asiei, foarte răspândit în zonele de coastă ale Mării Negre și ale Mării Mediterane. Este apreciat pentru fructele sale comestibile… (citește mai mult)


Amelanchierii…

…sunt un grup de arbuști din familia Rosaceae-lor, cei mai mulți nativi de pe continentul nord-american (SUA și Canada), cu puțini reprezentanți în Lumea Veche. Toate speciile de Amelanchier au fructe comestibile și sunt plantați atât ca arbuști decorativi, pentru înflorirea lor abundentă și pentru… (citește mai mult)


Ciresele de Barbados…

…consumate frecvent de către băștinașii arealelor tropicale, au fost și sunt în continuare foarte puțin cunoscute europenilor și locuitorilor regiunilor temperate, cu toate că ele posedă o proprietate unică: sunt fructele cu cel mai mare conținut de vitamina C… (citește mai mult)


Strugurii de Oregon (Mahonia Aquifolium)…

…plantă robustă, cu aspect tufos şi viguros, originară din America de Nord, Mahonia Aquifolium este cultivată în prezent mai ales ca plantă ornamentală, pentru frunzele sale penat-lanceolate, de un verde intens şi lucios, pentru inflorescenţele galbene şi bogate… (citeşte mai mult)


Akebia quinata…

…este un arbust agățător din familia Lardizabalaceae, nativ din Japonia, China, Coreea și aclimatizat în regiunile temperate ale Europei si Americii. Florile sunt urmate de fructul voluminos, care constă într-o păstaie de culoare roz închis spre mov, mai rar alb…  (citește mai mult)


Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)…

…este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest. Fructele sunt drupe sferice, de aproximativ 1 cm diametru, la început roșii, apoi, pe măsură ce se coc, aproape… (citește mai mult)


Calinul (Viburnum opulus)…

este un arbust cu fructe de culoare roșie, grupate sub formă de ciorchini, asemănător socului. La noi în țară este foarte răspândit prin tufărişuri, pădurile de câmpie, liziere, până în zonele deluroase și submontane. Toamna face fructe roșii, numite în popor „căline”… (citeşte mai mult)


Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)…

…este un arbust fructifer și decorativ, din familia Rosaceae, înrudit cu gutuiul autentic (Cydonia oblonga), dar aparținând unui gen diferit. Fructele sunt niște poame mici, de culoarea gutuii, în formă de măr, comestibile. Acestea se coc toamna târziu… (citește mai mult)


”Spanacul cu capsune” (Blitum capitatum, B. virgatum)…

…este o plantă anuală comestibilă, înudită cu spanacul (Spinacia oleracea). Atât fructele, cât și frunzele acestei plante sunt comestibile. Fructele sunt mai degrabă dulci decât aromate și se aseamănă prin textură și gust cu dudele… (citește mai mult)


Capsunul indian (Duchesnea indica)…

…este o plantă perenă, sempervivescentă, din familia Rosaceae-lor. Planta este nativă din Asia de Sud și de Est, dar a fost introdusă în multe regiuni, ca plantă ornamentală. Fructele sale, înrudite și asemănătoare căpșunelor autentice, sunt comestibile și foarte… (citește mai mult)


Gaultheria procumbens…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde… (citește mai mult)


Maslinul rusesc (Eleagnus angustifolia)…

…face parte din familia Eleagnaceae și este originar din sudul Europei si vestul Asiei, fiind răspândit în Turcia, în sudul Rusiei, Kazahstan, Afghanistan și Iran. Sălcioara este cultivată, în principal, ca plantă ornamentală, atractivă prin frunzișul argintiu și… (citește mai mult)


Schisandra…

…o plantă exotică pentru noi, face parte din flora luxuriantă a Chinei, Japoniei, Rusiei îndepărtate, Japoniei, Coreei și Malaeziei, unde, în habitatul său natural, o putem admira atârnând, sub formă de ghirlande de flori și fructe, din coronamentul arborilor pe care îi parazitează… (citește mai mult)


Cornul (Cornus Mas)…

…este un pom fructifer din familia Cornaceae-lor, originar din sudul Europei și sud-vestul Asiei, cel mai probabil din regiunea Mării Negre și a Turciei. Consumul de coarne, pe teritoriul Europei este unul sporadic, ținând mai mult de un fel de specific regional, mai ales în țările balcanice… (citește mai mult)


Ciresul naking (Prunus tomentosa)…

…este un arbust fructifer, aparținând genului Prunus (din care fac parte corcodușul, cireșul, vișinul, caisul, piersicul), din familia Rosaceae-lor, originar din China și frecvent cultivat în Rusia și în alte regiuni cu climă rece, datorită rezistenței extreme la temperaturi… (citește mai mult)


Maslinul dobrogean (Ziziphus jujuba)…

…este un arbust fructifer din familia Rhamnaceae-lor. Este originar din Asia Centrală, unde se cultivă din cele mai vechi timpuri. În România, zone favorabile pentru cultura curmalului chinezesc sunt partea de sud a ţării… (citește mai mult)


Scorusul domestic (Sorbus domestica)…

…este un arbust fructifer, ale cărui poame sunt nişte fructe micuţe, de 2-3 cm lungime, verzi când sunt crude, colorându-se apoi, pe timpul coacerii, în galben-portocaliu spre maroniu. Forma fructelor o poate imita atât pe cea a merelor… (citește mai mult)


Porumbarul (Prunus spinosa)…

…este un arbsut fructifer mic, cu  aspect de tufă spinoasă şi fructe rotunde, brumării, asemănătoare, ca aspect, prunelor. Porumbele sunt în mod tradițional folosite în spațiul balcanic (inclusiv în România) pentru prepararea gemurilor, a marmeladelor, siropului și a vinului de porumbe… (citește mai mult)


Afinele de Siberia…

…cunosc o lungă istorie de recoltare din flora spontană, cultivarea lor efectivă de către oameni fiind una destul de recentă. Fructele ”afinului” de Siberia au fost utilizate de mii de ani, de către locuitorii regiunilor nordice, consumate fie crude, fie folosite în gemuri, dulcețuri, siropuri… (citește mai mult)


Cassabanana (Sicana odorifera)…

…singura specie a genului Sicana, este o plantă erbacee cățărătoare, din familia Curcubitaceae, originară din America de Sud. În climatul tropical este perenă, în cel temperat poate fi cultivată ca plantă anuală, pentru fructele sale comestibile… (citeşte mai mult)


Persimonul (Diospyros kaki)…

… cunoscut la nivel internațional sub o largă varietate de nume, reprezintă cea mai cultivată specie din genul Diospyros, din familia Ebenaceae-lor. Fructele de persimon pot varia ca formă, de la rotund-turtit la oval-alungit, iar pulpa este cărnoasă, fină, dulce și suculentă… (citeşte mai mult)


Naranjilla (Solanum quitoense)…

…este o plantă perenă subtropicală, originară din America de Sud, din familia Solanaceae-lor și înrudtită, astfel, cu roșia comună. Este cultivată pentru pulpa sa acidulată, cu aromă asemănătoare ananasului, lămâii și rubarbei… (citește mai mult)


Gac-ul (Momordica cochinchinensis)…

…este fructul unei plante erbacee originare din sud-estul Asiei și nord-vestul Australiei, din familia Cucurbitaceae-lor și înrudit, astfel, cu castravetele și pepenele. Fructul este foarte popular în Vietnam, unde este folosit de câteva mii de ani, atât în alimentație, cât și în medicină… (citește mai mult)


Mosmonul japonez (Eriobotrya japonica)…

…numit uneori și nisper japonez, este un pom fructifer din familia Rosaceae-lor, originar din sud-estul Chinei, cultivat ca arbore ornamental și pentru fructele sale comestibile, asemănătoare, ca aspect, caiselor. Fructele, ovale-alungite spre rotunde sau piriforme… (citește mai mult)


„Lamâia caviar” aka „The Australian Finger Lime” (Citrus australasica)…

…este un arbust țepos din familia Rutaceae-lor, originar din pădurile subtropicale depresionare ale Australiei. Pulpa este formată din mici vezicule cărnoase și zemoase, translucide, de culoare galbenă, roz sau albă. … (citește mai mult)


Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s