Flori comestibile – Căldărușele (Aquilegia Vulgaris)


AREAL ȘI RĂSPÂNDIRE

Căldărușele (Aquilegia vulgaris)  reprezintă un gen de plante cu flori, erbacee și perene, din familia  Ranunculaceae.  Toate părțile plantei, exceptând florile, sunt toxice; totuși, prin preparare termică sau uscare, toxinele sunt eliminate. Cresc în zone umbroase (sau parțial umbrite), pe soluri sărace și reavene. Rezistă înghețului de peste iarnă, fiind prin excelență, o plantă de climat temperat.

CALDARUSAASPECT ȘI CARACTERISTICI

Au tulpini înalte (de aproximativ 1 – 1.2 m), ramificate, ușor tomentoase. Frunzele sunt penate, iar cele bazale sunt trifoliate. Florile, în formă de clopoțel, apar vara devreme (aprilie), în diverse nuanțe de roz, violet, purpuriu, bleu, alb, bi- sau tricolore și țin până la începutul verii (iunie). Sunt hermafrodite și polenizate de către insecte.

CALDARUSASemințele se coc în lunile iulie – august; datorită lor, căldărușele se propagă cu repeziciune. Sunt cultivate ca flori decorative, datorită aspectului uluitor al campanulelor lor.  De reținut însă, faptul că au tendința de a atrage acarienii – în consecință, este de evitat plantarea lor în apropierea culturilor vulnerabile în fața acestor dăunători.

SCURT ISTORIC AL FOLOSIRII CĂLDĂRUȘELOR

În trecut, căldărușele au fost utilizate în medicina homeopată pentru efectul lor antiscorbutic, dar au căzut în uitare și în zilele noastre arareori mai sunt folosite în scopuri medicinale. Cu toate acestea, frunzele, rădăcinile și semințele au efecte depurative, diaforetice (sudorifice), diuretice.

CALDARUSADin cauza substanțelor toxice pe care le conține, planta nu trebuie consumată fără consultarea medicului. Rădăcina a fost folosită, în popor, și pentru tratarea externă a ulcerațiilor pielii, eczemelor, etc. Planta poate fi recoltată oricând în intervalul iunie – octombrie. Semințele de căldărușă, pisate, sunt folosite pentru uciderea paraziților pielii și scalpului (păduchii). Totuși, această pulbere trebuie utilizată cu precauție (chiar evitată) deoarece există riscul intoxicării prin inspirarea prafului (să nu uităm că semințele de căldărușă sunt toxice).

CALDARUSA

UZ CULINAR

În scopuri culinare se folosesc:

  1. florile, non-toxice, în stare proaspătă; se adaugă în salate sau ceaiuri;
  2. frunzele devin comestibile numai prin fierbere.

CALDARUSA

WarningPlantePedia își propune o prezentare generală a plantelor, dar nu recomandă folosirea acestora în afara consultării persoanelor avizate (medici sau farmaciști) – prin urmare, PlantePedia se exonerează de orice responsabilitate în legătură cu efectele secundare ale utilizării pe cont propriu a plantelor prezentate pe site. (mai multe despre politica site-ului, aici)

Un articol scris de Anne Tharesse.

SURSE:

  1. Wikipedia
  2. Plants for a Future 
  3. Wood Ridge Homestead
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s