Plante acoperitoare de sol – Merisorul (Vaccinium vitis-idaea)


 Merisoare

Merisorul 2Merisor, Cranberry (eng), Ligonberry (eng): Vaccinium vitis idaea

Merișorul este un subartbust (un abust pitic) din familia , înrudit direct cu afinul, fiind membri ai aceluiași gen și este nativ din Europa, Asia și America de Nord.

Este o plantă semper-vivescentă, care își păstrează frunzele peste iarnă, fiind extrem de rezistentă la temperaturi scăzute (−40 °C). În schimb, crește cu dificultate în zonele cu veri caniculare, preferând zonele montane și submontane, arealele împădurite și solurile acide, constant umede. Nu tolerează solurile alcaline.

Ca aspect, merişorul se dezvoltă sub forma unor arbuști târâtori, de mici dimensiuni (până la 20 – 30 cm înălțime), cu tulpini semi-lignificate. Se răspândesc foarte repede datorită tulpinilor subterane, care formează în pământ rețele dense. Frunzele sunt mici și semper-vivescente, ovale, cu o nervură centrală proeminentă, de culoare verde-lucios.

Florile sunt mici, campanulate, de un alb imaculat sau cu nuanțe de roz pal. Fructele, numite merișoare, sunt mici, sferice, de 6mmdiametru, asemănătoare afinelor, dar de culoare roșie. Dacă au condiții optime de dezvoltare, acoperă solul ca un covor. Pot produce și două culturi pe an.

În homeopatie, frunzele de merișor au fost folosite de-a lungul secolelor în medicina europeană tradițională, datorită efectelor lor astringente, antihemoragice, depurative, antiseptice (în special pentru tractul urinar), diuretice, tonice ale sistemului nervos.

Sunt utile în tratarea artritei, reumatismului, diabetului, diareei, gonoreei, infecților urinare. Frunzele sunt culese la începutul verii și puse la uscat. Ceaiul din frunze de merișor nu trebuie băut frecvent sau în cantități mari deoarece conțin o toxină, numită arbutină.

Fructele mature stopează diareea și ameliorează tusea, durerile de gât și răcelile. Ele pot fi utilizate și ca adjuvant digestiv, deoarece stimulează producția de acid gastric și sunt utile în tratarea indigestiilor.

Merisorul 4Utilizare în Gastronomie

Merișoarele sunt fructe de pădure foarte populare în nordul, centrul și estul Europei, în mod special în statele nordice și în cele balcanice. Gustul lor este fructat, acid, astringent, motiv pentru care, în general, sunt consumate după preparare, sub formă de gem, compot, sirop, suc, nectar, smoothie, sirop. În formă proaspătă sunt mâncate după ce au fost zdrobite și amestecate cu zahăr.

Asemeni multor alte fructe de pădure (și nu numai) pot fi preparate sub formă de sosuri care să acompanieze preparatele din carne. De exemplu, în Suedia și Norvegia, sosul de merișoare este o garnitură tradițională pentru friptura de ren și de elan. Sosul de merișoare poate fi folosit ca garnitură și pentru chifteluțe.

Un desert suedez tradițional este ”lingonpäron”  – pere, decojite, fierte în suc de merișoare și coneservate peste iarnă. O altă metodă tradițională de conservare a merișoarelor, în Suedia și Rusia, era ”apa de merișoare” – acestea fiind pur și simplu scufundate în sticle cu apă și puse la păstrare peste iarnă. Apa de merișoare era și un remediu popular pentru tratarea scorbutului, dar și a constipației (fiind utilizată ca laxativ).

În Finlanda, terciul de ovăz cu fructe de merișoare este un preparat tradițional. În Polonia, merișoarele mixate cu mere, sunt transformate într-un sos special pentru carnea de pasăre. La noi în țară, tradiționale sunt gemul, dulceața și siropul de merișoare. Ele pot fi folosite și ca bază pentru tartele de fructe, checuri, brioșe, etc. O variantă interesantă de gem este cel din merișoare și măceșe.

Un Articol scris de AnneTharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

Citeste mai multe…

Abrus precatorius…

…numită și „ochiul crabului”, este o plantă cățărătoare, originară din Subcontinentul Indian, din familia Fabaceae-lor, perenă în arealul ei de baștină, anuală în climat temperat… (citește mai mult)


„Untul pamântului” (Dioscorea communis)…

…cunoscut şi sub denumirea de „viţa neagră”, este o plantă erbacee, perenă, din familia Dioscoreaceae, des întâlnită în Europa. În țara noastră, poate fi găsită numai în jumătatea de sud… (citește mai mult)


Voiniceriul japonez (Euonymus fortunei)…

…este un arbust evergreen (cu frunze persistente), din familia Celastraceae-lor, nativ din Asia (China, Coreea, Japonia), unde crește în flora spontană, până la o altitudine de 3400 de metri… (citeste mai mult)


 Iris foetidissima…

…este o specie de irirs originară din vestul, sudul și estul Europei, cultivată în toate regiunile cu climă teperată pentru florile sale atractive, albastre, uneori cu irizații galbene și pentru fructele sale… (citeste mai mult)


Umbrarul rosu (Clerodendrum trichotonum)…

…este una dintre cele aproximativ 400 de specii reprezentante ale genului de plante Clerodendrum, din familia Verbenaceae-lor. Este orginar din regiunile tropicale și subtropicale… (citește mai mult)


Vița salbatica (Ampelopsis brevipedunculata)…

…este o specie de plante agățătoare, semi-arbustivă, din aceeași familie cu vița-de-vie comestibilă. Fructele, care se coc toamna, sunt bace mici, rotunde, dispuse în ciorchini. Pe parcursul maturizării… (citește mai mult)


Catina decorativa (Pyracantha coccinea)…

…este un arbust sempervivescent, nativ de pe continentul european, care datorită abundenței sale de fructe, extrem de plăcute ochiului, a început să fie cultivat ca arbust decorativ încă din secolul XVI… (citește mai mult)


Cornul ornamental (Cornus florida)…

…este copac mic (care poate lua și forma unui arbust, dar și pe cea a unui copac mai înalt, în funcție de condițiile de mediu), originar din America de Nord. Florile sunt albe… (citește mai mult)


Scorusul salbatic (Sorbus aucuparia)…

…produce niște poame mici, de 8 – 10 mm în diametru, similare ca aspect speciilor de pyracantha. Pe măsură ce se coc, își schimbă culoarea din verde în roșu-stacojiu sau portocaliu-închis, iar ca formă… (citește mai mult)


Ilex…

…reprezintă unicul gen ai familiei Aquifoliaceae si încorporează peste 400 de varietăți de arbuști, majoritatea nativi din zonele temperate. Sunt plante rezistente și ușor adaptabile (citeste mai mult)


Bârcoacele (Cotoneaster horizontalis)…

…reprezintă un arbust tufos târâtor (are creștere mai mult pe orizontala decât pe verticală), ale cărui ramuri pot ajunge si 1 -1.5 metri, astfel încât diametrul tufei ajunge si la trei metri. Înflorește… (citește mai mult)


Liliacul japonez (Skimmia japonica)…

…este o specie de arbuști cu frunze sempervivescente, din familia Rutaceae-lor, nativi din zonele temperate ale Asiei. Bobocii au culoarea roz-purpuriu, iar florile, după ce se deschid, în lunile mai – iunie… (citeste mai mult)


Cornul cu fructe albe (Cornus sericea)…

…este o specie de corn, înrudit cu cornul comun cu fructe comestibile. Toamna, frunzele se colorează în roșu intens și purpuriu, creând un contrast puternic cu micile fructe albe, globuloase, grupate în ciorchini… (citeste mai mult)


American bittersweet (Celastrus scandens)…

…este o plantă perenă, foioasă, cu liane lemnoase, lungi de 9 – 10 m, care se înfășoară puternic pe tulpinile celorlalte plante, sugrumându-le. Florile sunt urmate de fructe spectaculoase, rotunde… (citeşte mai mult)


Salba moale (Euonymus europaeus…

…este un arbust din familia Celastraceae, nativ din Europa. Fructele, de tip capsulă, se coc toamna; sunt toxice pentru oameni, dar extrem de interesante, cu un diametru de 1-1.5 cm, de culoare… (citeşte mai mult)


„Vita de vie a femeii” (Mitchella repens)…

…este un arbust târâtor, ierbos, acoperitor de sol și cu creștere lentă, asemănător ca port și aspect atât iederei, cât și merișorului. În trecut a fost îndelung utilizată de către nativii americani pentru… (citeşte mai mult)


”Strugurii ursului” (Arctostaphylos uva-ursi)…

…reprezintă un subarbust (arbust pitic) din familia Ericaceae, înrudit cu afinul și merișorul. Arealul de răspândire, la fel ca în cazul afinului și al merișorului, cuprinde toate zonele temperate… (citeşte mai mult)


Cornul tarator (Cornus canadensis)…

…Spre deosebire de celelalte specii ale genului său, care constau în arbuști și arbori, Cornus canadensis este un subarbust de 20 cm înălțime, târâtor și rizomatos. Primăvara târziu, spre începutul verii… (citeşte mai mult)


Rodul-pamântului (Arum maculatum)…

…o plantă aproape extravagantă prin înfăţişare, frapând ochiul prin multitudinea de fructe cărnoase, de un orange intens spre roşu, care marchează maturitatea rodului, surprinde… (citeşte mai mult)


Vita de ciocolata (Akebia quinata)…

…este un arbust agățător din familia Lardizabalaceae, nativ din Japonia, China, Coreea și aclimatizat în regiunile temperate ale Europei si Americii. Florile sunt urmate de fructul voluminos… (citește mai mult)


Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)…

…este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest. Fructele sunt drupe sferice… (citește mai mult)


Strugurii de Oregon (Mahonia Aquifolium)…

…specie cultivată în prezent mai ales ca plantă ornamentală, pentru frunzele sale penat-lanceolate, de un verde intens şi lucios, pentru inflorescenţele galbene şi bogate care apar… (citeşte mai mult)


Catina (Hipopphae rhamnoides)…

…a fost cultivată și utilizată de-a lungul veacurilor de majoritatea popoarelor europene și asiatice, ea având o istorie de câteva mii de ani. Grecii erau familiarizați cu această plantă… (citeşte mai mult)


Arbustul Japonez Sfânt (Nandina domestica)…

…este singura specia de plante a genului cu acelasi nume si este un arbust cu frunze penate, cu colorit diferit, spectaculos, in functie de anotimp, disponibil în mai multe varietăți… (citește mai mult)


Callicarpa bodinieri…

…reprezintă un gen de arbuști aparținând familiei Verbenaceae-lor. Florile, care apar primăvara pe ramurile tinere, sunt mici, în nuanțe de alb, violet sau mov, dispuse în buchete… (citește mai mult)


Merisoarele (Vaccinium Vitis Idaea)…

…sunt fructe de pădure foarte populare în nordul, centrul și estul Europei, în mod special în statele nordice și în cele balcanice. Gustul lor este fructat, acid, astringent, motiv pentru care… (citeşte mai mult)

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s