Plante acoperitoare de sol – Cornul tarator (Cornus canadensis)


Covor de Flori, Fructe si Frunze de Corn TaratorCornul târâtor (Cornus canadensis) este o specie a genului Cornus, familia Cornaceae, înrudit cu cornul comun (Cornus mas) și nativ din Asia de Sud-Est (Japonia, Corea, China, Rusia), nordul Statelor Unite și Canada. Preferă soluri umede, reavene şi se dezvoltă cel mai bine în regiunile montane, în pădurile de conifere, unde va fi găsit acoperind solul la marginea acestora și în luminișuri.

Spre deosebire de celelalte specii ale genului său, care constau în arbuști și arbori, Cornus canadensis este un subarbust de 20 cm înălțime, târâtor și rizomatos. Tulpinile subterane se continuă la suprafața solului, subțiri și neramificate (fără ramuri).

Frunzele cresc direct pe tulpină, dispuse opus și circular, creând un fel de rozetă, alcătuită din 2 frunze mai mari și 4 frunze mai mici. Cele mici se dezvoltă la axilele celor mai mari. Sunt de culoare verde-închis și prinse de tulpină prin pețioluri scurte. Sunt oval-lanceolate, cu venație proeminentă, marginile întregi și limbul ascuțit. Toamna devin complet roșii.

Primăvara târziu, spre începutul verii, apar florile, mici, de aproximativ 2 mm în diametru, grupate în inflorescențe – în centrul a 4 bractee mari, oval-lanceolate, de culoare albă. De obicei, acestea sunt confundate cu petalele. Fiecare tulpină produce o singură astfel de inflorescență.

În locul florilor apar fructele, mici, sferice, grupate în mănunchiuri, verzi, când sunt crude, roșii la maturitate. Fiecare fruct are în jur de 5 mm în diametru și conține 1 sau 2 semințe tari şi sunt comestibile, cu o aromă oarecum asemănătoare merelor. Ca textura, sunt mai degrabă uscate, un pic făinoase, dar cu o aromă plăcută, ușor dulceagă.

Pot fi consumate crude sau gătite, adăugate în mic-dejunurile bazate pe cereale sau preparate sub formă de gem, dulceață, pastă (asemănător măceșelor), sirop.  Pot fi folosite pentru plăcinte, tarte de fructe, budinci etc. Aceste coarne reprezintă un ingredient excelent pentru budinca de prune și, fiind bogate în pectină, reprezintă o bază foarte bună pentru peltea ori jeleuri.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

SURSE:

  1. Wikipedia
  2. Illinois Wildflowers
  3. Pfaf
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s