Plante aromatice – Mirtul (Myrtus communis)


AREAL ȘI RĂSPÂNDIRE

Mirtul (Myrtus communis) este principalul reprezentant al genului său, subordonat familiei -lor. Este nativ din nordul bazinul mediteranean.

MIRTULASPECT ȘI CARACTERISTICI

Mirtul comun este un arbust de maxim 5 m înălțime, cu frunze semper-vivescente. Acestea sunt mici, de 3-5 cm lungime, lanceolate, cu limbul ascuțit și marginile întregi; sunt puternic aromate. Atunci când sunt zdrobite emană o mireasmă asemănătoare întrucâtva eucaliptului. Florile, de obicei albe, sunt alcătuite din 5 petale rotunjite, 5 sepale și numeroase stamine. Fructul este o drupă mică, rotundă, de culoare verde când este crud, apoi roz-violet-roșcat, pentru a căpăta, la maturitate, culoarea albastru-brumat spre negru; există unele varietăți care au fructele de culoarea chihlimbarului. Fructul are cam 1 cm în diametru și conține mai multe semințe.

MIRTULDENUMIRI ȘI ETIMOLOGIE

Mirtul are denumiri similare în mai multe limbi europene și non-europene: ”myrtle” (eng.), ”Myrte” (germ.), ”mürt” (est.), ”mirto” (sp.), ”miortal” (scot.), ”mirtia ” (gr.), ”myrt ” (rus.), ”mrdeni ” (arm). Toate aceste nume provin din grecescul ”myrtos” [μύρτος] sau ”myrsine” [μυρσίνη], ulterior transformate în latinescul ”myrtus”. Termenul grecesc este, probabil, de proveniență semitică.

MIRTULSCURT ISTORIC AL FOLOSIRII MIRTULUI

De-a lungul istoriei, mirtul a avut numeroase întrebuințări – atât ca mirodenie și plantă de leac, cât și ca simbol religios și element ritualic indispensabil – aspect comun multor culte și civilizații diferite. În mitologia greacă, de exemplu, mirtul era planta sacră a zeiței Aphrodita (zeița frumuseții și a iubirii erotice) și a zeului Demeter (zeul recoltelor și al belșugului pământului). În Roma antică, în mod similar, mirtul era planta sacră a zeiței Venus.

MIRTULÎn Cetatea Eternă, femeile aveau obiceiul de a se îmbăia purtând ghirlande sau coronițe împletite din ramuri de mirt, pe care le foloseau și în ritualurile nupțiale. În bazinul mediteranean mirtul era considerat un simbol al iubirii și imortalității. Acest obicei, al folosirii crenguțelor de mirt în buchetul miresei este încă o practică obișnuită în anumite părți ale Europei.

MIRTULAsociat în mod deosebit elitelor, mirtul era prezent în grădinile regale și în cele ale demnitarilor romani. Ca un simbol al locurilor natale, mirtul a fost aclimatizat pe majoritatea cuprinsului Imperiului Roman, deoarece, fiecare legiune care se stabilea departe de locul de obârșie, ducea cu ea puieți de mirt, pe care soladații îi plantau acolo unde se stabileau. Astfel, mirtul reprezenta un simbol constant al patriei, apartenenței religioase și superiorității, imortalității și invincibilității Cetății Eterne.

MIRTULUZ CULINAR

Mirtul este, din păcate, un condiment puțin folosit în afara ariei sale de origine; este cunoscut mai mult ca plantă decorativă și parfumată, plantată în grădini în scop ornamental, dar cei care cunosc proprietățile sale culinare sau medicinale, nu par să fie prea mulți. Este posibil ca mirtul să nu fi devenit popular printre locuitorii Europei Centrale și de Vest și din cauza aromei sale amare, apreciată în puține părți ale lumii.

În scop culinar, de la mirt pot fi folosite lemnul, ramurile, frunzele, florile, mugurii și fructele.

  • Lemnul de mirt poate fi dolosit pentru afumarea preparatelor din carne (tehnică populară în Sardinia și Corsica) sau a brânzeturilor;
  • Ramurile pot fi folosit ca lemn de foc pentru grătar – carnea care se frige deasupra ramurilor aromate de mirt împrumutând savoarea acestuia; de asemenea pot fi folosite ca țepușe pentru frigărui; carnea, de orice tip, inclusiv de pește, poate fi împachetată în ramuri de mirt și băgată în cuptor;

MIRTUL

  • Frunzele de mirt se folosesc proaspete sau uscate – în stare uscat aroma este mai slabă, în timp ce gustul este mai concentrat;
  • Florile au o aromă dulceagă și pot fi folosite pentru aromatizarea salatelor;
  • În Italia, mugurii de mirt sunt consumați ca atare;
  • Fructele de mirt (boabele) se pot utiliza in stare proaspătă, întregi, sau uscate și măcinate;
  • Tot în Sardinia și Corsica se prepară, în mod tradițional, prin fermentarea fructelor de mirt, un lichior numit ”mirto” – acesta poate fi de culoare roșie (” mirto rosso”), atunci când este preparat din fructele albastre, sau de culoare albă (”mirto bianco”), atunci când este preparat din mai rarele fructe galbene, eventual și din frunze (rețeta o puteți găsi aici http://www.tasteofbeirut.com);
  • De asemenea, puiul, curcanul, peștele etc. pot  fi umplute cu ramuri, frunze, fructe de mirt, alături de alte condimente, și introduse la cuptor sau fierte;
  • Uleiul esențial obținut din frunzele și ramurile de mirt este folosit ca mirodenie, în combinație cu alte condimente.

MIRTULPROPRIETĂȚI ȘI CONSTITUENȚI

Principala substanță activă a plantei este myrtol-ul (care se mai găsește și în alte plante, precum pinul, eucaliptul, etc) și reprezintă principiul activ din compoziția uleiului de mirt.

UZ MEDICINAL

Uleiul esențial de mirt are următoarele porprietăți:

(1) astringent, ceea ce îl face foarte indicat în:

  • spălăturile orale (determină contractarea gingiilor și prinderea mai puternică a acestora de dantură);
  • determină contractarea mușchilor intestinali și stopează diareea;
  • ameliorează hemoragiile, determinând contractarea vaselor de sânge;
  • aplicat pe piele, ajută la remedierea vergeturilor;
  • are efect expectorant și limitează producția exagerată de spută.

MIRTUL(2) dezinfectant, ceea ce îl face foarte indicat în:

  • combaterea infecțiilor datorate bacteriilor, virusurilor, fungilor, fiind util în tratarea congestiei bronșice (inflamarea căilor respiratorii și traheei), sinuzitei și tusei uscate;
  • infecțiilor urinare și genitale la femei;
  • afecțiunilor digestive;
  • aplicat pe răni are efect antiseptic și antitetanic (este indicat de aplicat în urma rănirii cu un obiect de fier);
  • extern poate fi folosit pentru tratarea acneei, infecțiilor gingivale, hemoroizilor.

În India este considerat un remediu eficient în tratarea unor afecțiuni cerebrale, în special în cazul epilepsiei.

În scopuri medicinale se pot folosi frunzele, proaspete sau uscate, uleiul esențial obținut din ramurile și frunzele mirtului, siropul obținut din fructele sale. Uleiul se aplică local, în afecțiunile cutanate, în afecțiunilor gingivale sau în regiunile afectate de reumatism. Fructul are proprietăți carminative (calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale). Este folosit în tratarea: dizenteriei, diareei, hemozoizilor, ulcerului și reumatismului.

MIRTULALTE UTILIZĂRI

  • Uleiurile esențiale obținute din scoarța, ramurile, frunzele și florile de mirt sunt folosite în fabricarea parfumurilor, în industria cosmetică și farmaceutică – săpunuri, creme, loțiuni etc.;
  • Uleiul de mirt este folosit și în compoziția bețișoarelor și lumânărilor parfumate;
  • De asemenea, uleiul de mirt poate fi folosit ca înlocuitor de deodorant, având același efect, mai puțin efectele secundare;
  • Din lemnul său se obțin cărbuni pentru grătar;
  • Tot din lemnul său, se fabrică bastoane, obiecte de mobilier, cozi pentru unelte;
  • Mirtul se folosește și ca arbust decorativ – în acest scop există și varietatea Myrtus Communis Variegata.

MIRTUL

PlanteWarningPedia își propune o prezentare generală a plantelor, dar nu recomandă folosirea acestora în afara consultării persoanelor avizate (medici sau farmaciști) – prin urmare, PlantePedia se exonerează de orice responsabilitate în legătură cu efectele secundare ale utilizării pe cont propriu a plantelor prezentate pe site. (mai multe despre politica site-ului, aici)

Un articol scris de Anne Tharesse.

 SURSE:

  1. Wikipedia
  2. Gernot Katzer  Spice Pages
  3. Plants for a Future
  4. Condimente Web
  5. Organic Facts
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s