Fructe mai putin cunoscute – ”Afinele” de Siberia (Lonicera caerulea)


afinele-de-siberia

afine-de-siberia-lonicera-caerulea-1Lonicera este unul dintre cele 860 de genuri ale familiei Caprifoliaceae, conținând aproximativ 180 de specii de arbuști și liane, cultivate în mod obișnuit ca plante ornamentale. Marea parte a speciilor sunt arbuși cățărători, ce dezvoltă liane lungi, robuste și întortocheate, care se înfășoară pe garduri sau pe ramurile arborilor.

Speciile sunt răspândite în majoritatea zonelor climatice, de la cele tropicale/subtropicale, la cele temperate și reci. Cele mai multe sunt specii foioase, cu excepția câtorva care sunt sempervivescente. De asemenea, majoritatea produc flori bilateral simetrice, care apar pe ramuri grupate câte două și produc un nectar dulce, comestibil.

Lonicera caerulea conține 9 subspecii (varietăți), diversificate în mod natural, în funcție de arealul lor de origine. Majoritatea speciilor sunt circumpolare și se regăsesc în zonele umede ale pădurilor boreale, cu soluri grele (turbă). Specia reprezentativă pentru genul Lonicera este planta cunoscută la noi sub denumirea de ”Mâna Maicii Domnului”, sau Caprifoi (Lonicera japonica, Lonicera caprifolium).

Fructele constau în drupe rotunde sau oval-alungite, de culoare roșie, portocalie, albastră sau neagră, conținând mai multe semințe.  În cazul celor mai multe specii, fructele sunt mediu-toxice, cu excepția câtorva varietăți, care produc fructe comestibile, dintre care unele – în special cele aparținând soiului Lonicera caerulea, sunt comercializate.

Fructele ”afinului” de Siberia au fost utilizate de mii de ani, de către locuitorii regiunilor nordice – deși, se pare, niciodată ca o sursă intensivă de hrană. Ele au fost populare în special în Insula Hokkaido (Japonia), de unde provine așa-numita sub-specie ”Haskap” (un nume japonez vechi al poporului ainu), folosită de către institutele de cercetare și dezvoltare agronomică din Rusia, America și Canada pentru a crea hibrizi noi. 

Imagini pentru blue-berried honeysuckle

Ca aspect, ”afinul de Siberia” este un arbust foios, cu o înălțime de aproximativ 1,5 – 2 m, originar din regiunile nordice ale Europei, Asiei și Americii de Nord, în mod deosebit popular în Rusia, Japonia și Canada. Frunzele sunt opozite, ovale,  de 3-8 cm lungime și 1-3 cm lățime; culoarea este verde – albăstriu, cu o textură ușor cerată.

Florile au un aspect tipic plantelor din genul Lonicera, foarte asemănătoare cu cele ale ”Mâinii Maicii Domnului”; sunt de un alb-gălbui, cu o lungime de 12-16  cm și sunt formate din 5 petale. Fructul este o drupă alungită, cu un diametru de aproximativ un cm, de culoare albastru-brumat. Fructele sunt comestibile, cu un gust similar afinelor comune, bogate în vitamina C și antioxidanți. Arbustul a ajuns să fie cultivat, pentru fructele sale, în majoritatea regiunilor temperate.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

Afinele de Siberia pot fi consumate crude sau folosite în gemuri, dulcețuri, siropuri, produse de patiserie, înghețate, iaurturi și sosuri. Deoarece coaja sa subțire se dezintegrează foarte ușor, ele sunt ideale pentru transformarea în creme, înghețate, milkshake-uri, smotthie-uri etc. Din ele se poate prepara și un vin, despre care se spune că este excelent, având o culoare similară vinului de Burgundia și un gust asemănător vinului obținut din struguri sau din cireșe.

Semințele sunt insignifiante, de obicei nesesizabile, apropiate ca aspect de cele ale fructelor de kiwi și se consumă odată cu pulpa fructului. Sucul obținut prin stoarcerea acestor fructe are o culoare roșie-purpurie intensă și este folosit ca aromă naturală și colorant în diferite preparate dulci, în special în cele lactate.

Gustul afinelor de Siberia a fost descris ca fiind asemănător zmeurei, afinelor autentice, coacăzelor sau fructelor de amelanchier. Gustul lor este desăvârșit atunci când sunt bine coapte – crude însă, au un gust neplăcut. Fructele sunt coapte atunci când la exterior sunt de culoare albastru-intens, iar la interior roșu-purpuriu. Pentru a ne da seama dacă sunt coapte, trebuie verificat interiorul, deoarece ele se albăstresc înainte de a se coace efectiv. Lonicera caerulea poate fi plantat în grădini, în locuri semi-umbrite, ca plantă ornamentală și fructiferă.


VEZI ŞI:

Cornul…

…este un pom fructifer din familia Cornaceae-lor, originar din sudul Europei și sud-vestul Asiei, cel mai probabil din regiunea Mării Negre și a Turciei. Consumul de coarne, pe teritoriul Europei este unul sporadic, ținând mai mult de un fel de specific regional, mai ales în țările balcanice… (citește mai mult)


Cireșul naking…

…este un arbust fructifer, aparținând genului Prunus (din care fac parte corcodușul, cireșul, vișinul, caisul, piersicul), din familia Rosaceae-lor, originar din China și frecvent cultivat în Rusia și în alte regiuni cu climă rece, datorită rezistenței extreme la temperaturi de până la până la −45 °C… (citește mai mult)


Drăcila… 

…reprezintă una dintre numeroasele specii ale genului Berberis, din familia Berberidaceae-lor, nativă a zonelor temperate din Europa și Asia. Fructele sunt comestibile și au folosite, în scopuri medicinale, de acum 2500 de ani. În Iran erau recomandate pentru tratarea diareei, reducerea febrei… (citește mai mult)


Amelanchierii…

…sunt un grup de arbuști din familia Rosaceae-lor, cei mai mulți nativi de pe continentul nord-american (SUA și Canada), cu puțini reprezentanți în Lumea Veche. Toate speciile de Amelanchier au fructe comestibile și sunt plantați atât ca arbuști decorativi, pentru înflorirea lor abundentă și pentru… (citește mai mult)


Moșmonul… 

…este un arbust foios din familia Rosaceae-lor, originar din sud-estul Europei și sud-vestul Asiei, foarte răspândit în zonele de coastă ale Mării Negre și ale Mării Mediterane. Este apreciat pentru fructele sale comestibile… (citește mai mult)


Măslinul dobrogean…

…este un arbust fructifer din familia Rhamnaceae-lor. Este originar din Asia Centrală, unde se cultivă din cele mai vechi timpuri. În România, zone favorabile pentru cultura curmalului chinezesc sunt partea de sud a ţării… (citește mai mult)


Fructele scorușului…

…sunt poame de 2-3 cm lungime, verzi când sunt crude, colorându-se apoi, pe timpul coacerii, în galben-portocaliu spre maroniu, adesea cu pete roșii pe zonele expuse la soare. Forma fructelor o poate imita atât pe cea a merelor, cât și a perelor, singura diferență constând în dimensiunile lor miniaturale… (citește mai mult)


Porumbele…

…sunt în mod tradițional folosite în spațiul balcanic (inclusiv în România) pentru prepararea gemurilor, a marmeladelor, siropului și a vinului de porumbe. Vinul de porumbe se mai prepară și în Marea Britanie, Germania și alte țări ale Europei Centrale. Fructul crud este mai degrabă astringent, exceptând situația în care este cules după căderea brume… (citește mai mult)


 

Persimonul…

…este una dintre cele mai vechi plante cultivate, cunoscut și utilizat în China Antică, în scopuri alimentare și medicinale, de peste 2000 de ani. Deși ne-am putea imagina că acest imigrant aparent exotic, a fost privit de către europeni ca o specie neobișnuită și curioasă… (citește mai mult)


Paw-paw…

…privit ca o ciudățenie, ca un fruct tropical, exotic și misterios, care populează în colonii dense malurile râurilor din inima pădurilor tropicale sau temperate, traversând inima a 26 de state americane, arborele de pawpaw și fructele sale… (citește mai mult)


Cassabanana…

…singura specie a genului Sicana, este o plantă erbacee cățărătoare, din familia Curcubitaceae, originară din America de Sud. În climatul tropical este perenă, în cel temperat poate fi cultivată ca plantă anuală, pentru fructele sale comestibile… (citeşte mai mult)


Cireşele de Barbados…

…consumate frecvent de către băștinașii arealelor tropicale, au fost și sunt în continuare foarte puțin cunoscute europenilor și locuitorilor regiunilor temperate, cu toate că ele posedă o proprietate unică: sunt fructele cu cel mai mare conținut de vitamina C, la mare distanță chiar și de citrice… (citește mai mult)


Naranjilla…

…este o plantă perenă subtropicală, originară din America de Sud, din familia Solanaceae-lor și înrudtită, astfel, cu roșia comună. Este cultivată pentru pulpa sa acidulată, cu aromă asemănătoare ananasului, lămâii și rubarbei… (citește mai mult)


Gac-ul…

…este fructul unei plante erbacee originare din sud-estul Asiei și nord-vestul Australiei, din familia Cucurbitaceae-lor și înrudit, astfel, cu castravetele și pepenele. Fructul este foarte popular în Vietnam, unde este folosit de câteva mii de ani, atât în alimentație, cât și în medicină… (citește mai mult)


Floarea patimilor…

…este o plantă medicinală cățărătoare din familia Passifloraceae, originară din Brazilia, Paraguay și nordul Argentinei. Este cultivată în scop comercial, pentru fructele sale comestibile, în regiunile tropicale și subtropicale ale Globului… (citește mai mult)


Castravetele african cu coarne…

… alias pepenele cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano, este o specie anuală din familia Curcubitaceae-lor, înrudit cu castravetele și cu pepenele. Gustul său este o combinație între castravete și zucchini… (citeşte mai mult)


Vinetele africane…

…fac parte specia „Solanum aethiopicum”, obinută dintr-un soi sălbatic (Solanum anguivi, existent și astăzi) şi se deosebesc de vinetele „europene” prin fructele mai mici, rotund-globuloase, de culoare portocalie cu striații verzulii, longitudinale. Fructele sunt comestibile… (citeşte mai mult)


 „Lămâia caviar”…

…sau „The Australian Finger Lime” (Citrus australasica) este un arbust țepos din familia Rutaceae-lor, originar din pădurile subtropicale depresionare ale Australiei. Pulpa este formată din mici vezicule cărnoase și zemoase, translucide… (citește mai mult)


Kumquat-ul…

…este un arbust exotic, peren, de mici dimensiuni, din familia Rutaceae-lor, cultivat ca plantă ornamentală și pentru fructele sale comestibile, asemănătoare portocalelor (Citrus sinensis), deși mult mai mici și care se prezintă caracteristică unică printre citrice de a se consuma… (citește mai mult)


Dovleacul-Spaghetti…

…este o varietate a bine-cunoscutului dovleac comun („Curcubita pepo”), cu mențiunea că acesta cunoaște foarte multe varietăți, derivate din multitudinea de subspecii spontane, hibrizi și cultivaruri obținute în cultură… (citeşte mai mult)


Castravetele amar…

…este o specie de castravete exotic, din familia Curcubitaceae-lor, originar din India, de unde s-a exins în restul Asiei și în Africa. Ceea ce îi diferențiază, ca aspect, de obișnuiții castraveti cornison, este gama de culori prin care trec, de la „naștere” până la „bătrânețe”, fructele mature… (citeşte mai mult)


Dovelcelul patison…

…a fost descoperit de către cuceritorii europeni pe continentul nord-american, unde era cultivat ca legumă de către indienii Wampanoag. Pe continentul european, patisonul a ajuns în preajma secolului XVII, fiind preluat cu preponderență în bucătăria italiană… (citeşte mai mult)


 


 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s