Gradina Comestibila – ”Capsunele” indiene (Duchesnea indica)


capsun-indian

capsunul-indianCăpșunul indian (Duchesnea indica, sin. Potentilla indica) este o plantă perenă, sempervivescentă, din familia Rosaceae-lor. Planta este nativă din Asia de Sud și de Est, dar a fost introdusă în multe regiuni, ca plantă ornamentală.

Fructele sale, înrudite și asemănătoare căpșunelor autentice, sunt comestibile și foarte decorative. În cele mai multe cazuri căpșunul indian este utilizat ca plantă ornamentală și acoperitoare de sol, mai ales pentru faptul că poate fi plantat la umbra arborilor.

Căpșunul indian este, ca și căpșunul autentic, un subarbust (arbust pitic) târâtor, acoperitor de sol, care se extinde rapid cu ajutorul tulpinilor subterane. Acestea sunt noduroase și, în contact cu pământul, formează rădăcini în dreptul fiecărui nod, dând naștere unei plante noi. Rădăcinile sunt ramificate, reticulare, formând în pământ rețele dense. La suprafața solului, tulpinile ating o înălțime de 10 – 15 cm.

Frunzele sunt trifoliate (formate din 3 foliole), ovate, pubescente, cu venație proeminentă și cu marginile serate. Culoarea este de un verde închis și adesea rezistă peste iarnă. Florile sunt de culoare galbenă, cu câte 5 petale, 5 sepale mari și numeroase stamine, înflorirea având loc în perioada mai – octombrie. Acestea sunt înlocuite de fructe roșii, globuloase, comestibile.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

Fructul se poate consuma atât în stare crudă, cât și preparată (gem, dulceață, sirop, tarte, etc). Are o aromă vagă, oarecum asemănătoare pepenelui galben.

Întreaga plantă are proprietăți anticoagulante, antiseptice, depurative și febrifuge. Decoctul și cataplasmele din fructele și frunzele acestei plante pot fi folosite pentru tratarea abceselor, arsurilor, eczemelor, pecinginei, stomatitelor, înțepăturilor de insecte, mușcăturilor de șarpe și rănilor severe. Sub formă de ceai ori sirop, poate trata amigdalita acută și laringita.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

SURSE:

  1. Wikipedia
  2. Illinois Wildflowers
  3. Pfaf
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s