Porumbele

PORUMBAR.jpg


Porumbarul (eng. – Sloe, Blackthorn):

Prunus spinosa


Porumbarul este un reprezentant al genului Prunus (fam. Rosaceae), nativ din Europa, Asia de Vest și Africa de Nord-Vest. În prezent, a fost naturalizat în Noua Zeelandă și estul Americii de Nord. Probabil cea mai veche dovadă a folosirii porumbelor de către oameni este cea descoperită o dată cu mumia numită de către oamenii de știință ”Otzi, omul de gheață”, în septembrie 1991, în Munții Alpi, la granița dintre Austria și Italia.

Se estimează că mumia are o ”vârstă” de 5300 de ani, iar în urma studierii conținutului stomacului, s-au descoperit urme ale acestor fructe. Rashi, autor și rabin al epocii medievale (1040 – 1105) menționa folosirea fructelor de porumbar pentru extragerea unei substanțe folosite ca înlocuitor de cerneală.

Ca aspect, porumbarul este un arbust foios care se dezvoltă fie sub formă de tufă pitică, fie pe trunchi, cu o înălțime de până la 5 m. Scoarța este de culoare închisă, aproape neagră, iar ramurile și tulpina sunt prevăzute cu spini. Frunzele sunt oval-alungite și arcuite, cu marginile fin serate, de 2-5 cm lungime și 2-3 cm lățime.

Florile sunt hermafrodite, de 1,5-2 cm în diametru, cu 5 petale de culoare alb-crem. Înflorirea se produce în lunile martie – aprilie, la scurt timp de la apariția frunzelor. Fructul, numit popular ”porumbă”, este o drupă de 10-12 mm diametru, rotundă, de culoare verde când este crud și albastru – brumat spre negru atunci când este pârguit.

Porumbele se coc toamna târziu, în octombrie – noiembrie și se culeg după căderea primei brume – aceasta datorită faptului că sunt puternic astringente, strepezeala diminuându-se după ce sunt expuse temperaturilor scăzute. Pulpa este cărnoasă și îmbracă un sâmbure dur, asemănător sâmburilor de prune.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

Fructele porumbarului – porumbele, sunt în mod tradițional folosite în spațiul balcanic (inclusiv în România) pentru prepararea gemurilor, a marmeladelor, siropului și a vinului de porumbe. Vinul de porumbe se mai prepară și în Marea Britanie, Germania și alte țări ale Europei Centrale.

Fructul crud este mai degrabă astringent, exceptând situația în care este cules după căderea brumei; culese înainte, pot fi congelate, pentru a se obține același efect. În Marea Britanie, din porumbe se prepară o băutură alcoolică, numită ”sloe gin” (”sloe” reprezentând denumirea populară a porumbelor în lb. engleză), care, în fapt, nu este chiar un gin, ci, mai degrabă, un sortiment de lichior.

Tradiția preparării lichiorului de porumbe există și în Spania, (unde poartă denumirea de ”pacharan”), în Italia (”bargnolino”) și în Franța, unde acesta se prepară în două variante: atât din fructe (”prunelle”), cât și din lăstarii tineri (épinette). În Franța mai există și obiceiul murării porumbelor crude, într-o manieră similară măslinelor. Frunzele porumbarului pot fi utilizate ca substitut de cafea. Fructele, uscate, pot fi folosite în ceaiuri.

Florile, scoarța (care este o sursă bogată de tanini), frunzele și fructele au proprietăți aperitive, astringente, diuretice, febrifuge, laxative și digestive. Infuzia din flori de porumbar poate fi folosită pentru tratarea diareei, afecțiunilor renale și biliare. Pulpa fructului este folosită, datorită proprietăților sale astringente, ca mască pentru ten.

Acestea fiind zise, va urez poftă bună și spor la grădinărit! 🙂


Un articol scris de Anne Tharesse.

Toate drepturile rezervate!


SURSE:
  1. en.wikipedia.org 
  2. pfaf.org
  3. Sursa Foto Coperta: alh1 via Flickr

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.