Fructe mai putin cunoscute – ”Afinele” americane (Gaultheria shallon)


Afine Americane

Afine Americane 3Afin american, Salal berries: Gaultheria shallon

Afinul american este un arbust din familia Ericaceae-lor, înrudit, printre altele, cu merișorul și cu afinul autentic (făcând, totuşi, parte din genuri diferite). Este nativ din America de Nord, iar fructele sale asemănătoare afinelor sunt comestibile, ele reprezentând, în trecutul îndepărtat, o importantă sursă de hrană pentru  populațiile băștinașe pre-americane, care au descoperit şi folosit planta de-a lungul secolelor.

Într-unele dintre dialectele indiene aceste fructe, pe care ei  le consumau atât crude, cât și deshridatate, purtau numele de ”shellwell”, de unde provine şi denumirea ştiinţifică din limba latină („shallon”) şi care a generat, la rândul ei, popularul „salal”.

Nativii americani le mai foloseau ca îndulcitor și ca agent de îngroșare pentru icrele de somon, iar frunzele erau uneori folosite pentru a conferi un plus de savoare supei de pește. Vindecătorii indieni utilizau cataplasma obținută din frunzele arbustului pentru a vindeca rănile deschise, aplicând-o pe tăieturi și pe arsuri şi recomandau mestecarea frunzelor crude pentru a trata aftele bucale şi infuzia pentru a calma tusea, durerile de stomac și diarea.

Afinul american creşte atât în locuri umbrite, cât și în zone însorite, cel mai răspândite fiind în pădurile de confiere, unde creează covoare dense și extinse şi unde se dezvoltă sub forma unor arbuşti erecţi și tufoşi, cu  numeroase tulpini și lăstărire puternică.

Frunzele sempervivescente sunt tari, pieloase, de formă oval-lanceolată, cu marginile foarte fin serate, crescând până la 10 cm lungime. Partea superioară a frunzelor este fină și lucioasă, de un verde-închis, în timp ce partea de dedesubt este mai aspră și mai deschisă la culoare.

Florile mici (8-10 mm diametru), campanulate, cu nuanțe ce oscilează între alb și roz, apar grupate câte 5-15, spre capetele ramurilor. Fructele sunt niște drupe aproape sferice, de culoare albastru-purpuriu spre negru atunci când sunt coapte, de aproximativ 10 mm în diametru, comestibile. 

Utilizare în Gastronomie

Fructele de gaultheria pot fi consumate crude, asemeni afinelor, sau conservate: gemuri, marmelade, peltea, sirop, dulceață. Pot fi folosite pentru tarte, plăcinte, checuri cu fructe sau ca bază pentru sosuri acidulate, fructate, care să însoțească preparatele din carne.

Mai pot fi folosite pentru aromatizarea diferitelor băuturi alcoolice, precum berea, vinul, lichiorurile. În America de Nord există obiceiul de a combina aceste fructe cu strugurii de Oregon, în prepararea gemurilor și a dulceții.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

 Surse:

  1. http://en.wikipedia.org 
  2. http://www.pfaf.org 
  3. http://www.tcpermaculture.blogspot.pt

 

Citeste mai multe…

Ciresele de Barbados (Malpighia emarginata)…

…cunoscute și sub numele de„acerola”, sunt fructele unui arbust tropical, din familia Malpighiaceae-lor, originar din America de Sud (Yucatan) și America Centrală, foarte răspândit în Mexic, Peru și Brazilia. Ca formă și culoare sunt… (citeşte mai mult)


Akebia quinata…

…este un arbust agățător din familia Lardizabalaceae, nativ din Japonia, China, Coreea și aclimatizat în regiunile temperate ale Europei si Americii. Florile sunt urmate de fructul voluminos, care constă într-o păstaie de culoare roz închis spre mov…  (citește mai mult)


Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)…

…este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest. Fructele sunt drupe sferice, de aproximativ 1 cm diametru, la început roșii, apoi, pe măsură ce… (citește mai mult)


Calinul (Viburnum opulus)…

este un arbust cu fructe de culoare roșie, grupate sub formă de ciorchini, asemănător socului. La noi în țară este foarte răspândit prin tufărişuri, pădurile de câmpie, liziere, până în zonele deluroase și submontane. Toamna face fructe roșii, numite… (citeşte mai mult)


Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)…

…este un arbust fructifer și decorativ, din familia Rosaceae, înrudit cu gutuiul autentic (Cydonia oblonga), dar aparținând unui gen diferit. Fructele sunt niște poame mici, de culoarea gutuii, în formă de măr, comestibile. Acestea se coc toamna târziu… (citește mai mult)


”Spanacul cu capsune” (Blitum capitatum, B. virgatum)…

…este o plantă anuală comestibilă, înudită cu spanacul (Spinacia oleracea). Atât fructele, cât și frunzele acestei plante sunt comestibile. Fructele sunt mai degrabă dulci decât aromate și se aseamănă prin textură și gust cu dudele… (citește mai mult)


Capsunul indian (Duchesnea indica)…

…este o plantă perenă, sempervivescentă, din familia Rosaceae-lor. Planta este nativă din Asia de Sud și de Est, dar a fost introdusă în multe regiuni, ca plantă ornamentală. Fructele sale, înrudite și asemănătoare căpșunelor autentice, sunt comestibile și foarte… (citește mai mult)


Winterberry (Gaultheria procumbens)…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele… (citește mai mult)


Maslinul rusesc (Eleagnus angustifolia)…

…face parte din familia Eleagnaceae și este originar din sudul Europei si vestul Asiei, fiind răspândit în Turcia, în sudul Rusiei, Kazahstan, Afghanistan și Iran. Sălcioara este cultivată, în principal, ca plantă ornamentală, atractivă prin frunzișul argintiu și… (citește mai mult)


Fructul cu 5 arome (Schisandra chinensis)…

…o plantă exotică pentru noi, face parte din flora luxuriantă a Chinei, Japoniei, Rusiei îndepărtate, Japoniei, Coreei și Malaeziei, unde, în habitatul său natural, o putem admira atârnând, sub formă de ghirlande de flori și fructe, din coronamentul arborilor… (citește mai mult)


Cornul (Cornus Mas)…

…este un pom fructifer din familia Cornaceae-lor, originar din sudul Europei și sud-vestul Asiei, cel mai probabil din regiunea Mării Negre și a Turciei. Consumul de coarne, pe teritoriul Europei este unul sporadic, ținând mai mult de un fel de specific regional… (citește mai mult)


Ciresul naking (Prunus tomentosa)…

…este un arbust fructifer, aparținând genului Prunus (din care fac parte corcodușul, cireșul, vișinul, caisul, piersicul), din familia Rosaceae-lor, originar din China și frecvent cultivat în Rusia și în alte regiuni cu climă rece, datorită rezistenței extreme… (citește mai mult)


Dracila (Berberis vulgaris)…

…reprezintă una dintre numeroasele specii ale genului Berberis, din familia Berberidaceae-lor, nativă a zonelor temperate din Europa și Asia. Fructele sunt comestibile și au folosite, în scopuri medicinale, de acum 2500 de ani. În Iran erau recomandate pentru… (citește mai mult)


Amelanchierii…

…sunt un grup de arbuști din familia Rosaceae-lor, cei mai mulți nativi de pe continentul nord-american (SUA și Canada), cu puțini reprezentanți în Lumea Veche. Toate speciile de Amelanchier au fructe comestibile și sunt plantați atât ca arbuști decorativi… (citește mai mult)


Mosmonul (Mespilus germanica)…

…este un arbust foios din familia Rosaceae-lor, originar din sud-estul Europei și sud-vestul Asiei, foarte răspândit în zonele de coastă ale Mării Negre și ale Mării Mediterane. Este apreciat pentru fructele sale comestibile… (citește mai mult)


Maslinul dobrogean (Ziziphus jujuba)…

…este un arbust fructifer din familia Rhamnaceae-lor. Este originar din Asia Centrală, unde se cultivă din cele mai vechi timpuri. În România, zone favorabile pentru cultura curmalului chinezesc sunt partea de sud a ţării… (citește mai mult)


Scorusul domestic (Sorbus domestica)…

…este un arbust fructifer, ale cărui poame sunt nişte fructe micuţe, de 2-3 cm lungime, verzi când sunt crude, colorându-se apoi, pe timpul coacerii, în galben-portocaliu spre maroniu. Forma fructelor o poate imita atât pe cea a merelor, cât și a perelor… (citește mai mult)


Porumbarul (Prunus spinosa)…

… este un arbsut fructifer mic, cu  aspect de tufă spinoasă şi fructe rotunde, brumării, asemănătoare, ca aspect, prunelor. Porumbele sunt în mod tradițional folosite în spațiul balcanic (inclusiv în România) pentru prepararea gemurilor, a marmeladelor… (citește mai mult)


Afinele de Siberia…

…cunosc o lungă istorie de recoltare din flora spontană, cultivarea lor efectivă de către oameni fiind una destul de recentă. Fructele ”afinului” de Siberia au fost utilizate de mii de ani, de către locuitorii regiunilor nordice, consumate fie crude, fie folosite în gemuri… (citește mai mult)


Cassabanana (Sicana odorifera)…

…singura specie a genului Sicana, este o plantă erbacee cățărătoare, din familia Curcubitaceae, originară din America de Sud. În climatul tropical este perenă, în cel temperat poate fi cultivată ca plantă anuală, pentru fructele sale comestibile… (citeşte mai mult)


Persimonul (Diospyros kaki)…

… cunoscut la nivel internațional sub o largă varietate de nume, reprezintă cea mai cultivată specie din genul Diospyros, din familia Ebenaceae-lor. Fructele de persimon pot varia ca formă, de la rotund-turtit la oval-alungit, iar pulpa este cărnoasă, fină, dulce și suculentă… (citeşte mai mult)


Naranjilla (Solanum quitoense)…

…este o plantă perenă subtropicală, originară din America de Sud, din familia Solanaceae-lor și înrudtită, astfel, cu roșia comună. Este cultivată pentru pulpa sa acidulată, cu aromă asemănătoare ananasului, lămâii și rubarbei… (citește mai mult)


Gac-ul (Momordica cochinchinensis)…

…este fructul unei plante erbacee originare din sud-estul Asiei și nord-vestul Australiei, din familia Cucurbitaceae-lor și înrudit, astfel, cu castravetele și pepenele. Fructul este foarte popular în Vietnam, unde este folosit de câteva mii de ani… (citește mai mult)


Mosmonul japonez (Eriobotrya japonica)…

…numit uneori și nisper japonez, este un pom fructifer din familia Rosaceae-lor, originar din sud-estul Chinei, cultivat ca arbore ornamental și pentru fructele sale comestibile, asemănătoare, ca aspect, caiselor. Fructele, ovale-alungite spre rotunde… (citește mai mult)


„Lamâia caviar” aka „The Australian Finger Lime” (Citrus australasica)…

…este un arbust țepos din familia Rutaceae-lor, originar din pădurile subtropicale depresionare ale Australiei. Pulpa este formată din mici vezicule cărnoase și zemoase, translucide, de culoare galbenă… (citește mai mult)


Kumquat-ul…

…este un arbust exotic, peren, de mici dimensiuni, din familia Rutaceae-lor, cultivat ca plantă ornamentală și pentru fructele sale comestibile, asemănătoare portocalelor (Citrus sinensis), deși mult mai mici și care se prezintă caracteristică unică… (citește mai mult)


”Strugurii ursului” (Arctostaphylos uva-ursi)…

…reprezintă un arbust pitic din familia Ericaceae, înrudit cu afinul și merișorul, deși dintr-un gen diferit. Arealul de răspândire, la fel ca în cazul afinului și al merișorului, cuprinde toate zonele temperate  cu climat răcoros de pe Glob… (citeşte mai mult)


Merișoarele…

sunt fructe de pădure foarte populare în nordul, centrul și estul Europei, în mod special în statele nordice și în cele balcanice. Gustul lor este fructat, acid, astringent, motiv pentru care, în general, sunt consumate după preparare… (citeşte mai mult)


Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s