Legume mai puțin cunoscute – Spanacul cațarator (Basella alba)


AREAL ȘI RĂSPÂNDIRE

Spanacul cățărător (Basella alba) este o liană perenă din familia Basellaceae-lor, diferită de cea pe care o numim, în mod obișnuit ”spanac” și care are denumirea științifică de ”Spinacea oleracea”. În general, se consideră că este nativă din India, dar originile sale nu sunt cunoscute cu exactitate.

Basella AlbaSe pare că în Asia de Sud-Est și în China este cultivată din vremuri imemoriale. În prezent este cultivată, la scară largă, în regiunile tropicale ale Asiei și Americii de Nord, dar și ca legumă anuală în regiunile temperate ale Globului.

Basella AlbaASPECT ȘI CARACTERISTICI

Spanacul cățărător  este o plantă de climat tropical, perenă în arealul ei nativ, anuală în climat temperat. Dezvoltă liane subțiri, fragede și suculente, de culoare roșcat-vișinie când sunt tinere, verde când sunt mature. Ele ating o lungime de până la 10 m, cu creștere rapidă și se pot dezvolta atât la orizontală, ca plantă acoperitoare de sol, cât și pe verticală, ca plantă cățărătoare. În virtutea acestui fapt, poate fi orientată pe garduri sau pe spaliere de susținere.

Basella AlbaFrunzele sunt dispuse alternativ, iar ca formă pot fi cordate sau ovate, în ambele cazuri cu limbul ascuțit. Frunzele mature sunt de culoare verde-închis, cu o lungime de până la 15 cm și o lățime maximă de 10 cm; cele tinere au nuanțe de purpuriu-vișiniu. Au marginile întregi, sunt groase și cărnoase, semi-suculente și bogate în mucilagii. Florile sunt mici (3-4 mm în diametru) și dispuse în inflorescențe de culoare albă, roz sau purpurie, la capătul lianelor. Fructele constau în niște bobițe mici (4-7 mm), sferice, de culoare neagră, cărnoase și care conțin un suc de culoare violet. Fiecare fruct produce o singură sămânță.

Basella AlbaDENUMIRI

Printre denumirile comune ale acestei plante, se numără: spanacul Malabar, spanacul Ceylon, spanacul indian, spanacul vietnamez, spanacul chinezesc, spanacul cățărător.

UZ CULINAR

În Filipine, frunzele spanacului Malabar constituie unul dintre ingrediente folosite în prepararea unei supe tradiționale din legume, numită ”utan” – ea conține: (1) frunze de Moringa oleifera, (2) frunze de Brasella alba, (3) vinete, (4) ghimbir, (5) roșii, (6) fasole lungă (așa numita ”fasole la metru”), (7) bame, (8) tuberculi de colocasia, (9) frunze de lemon-grass, (10) castravete amar, (11) luffa,  (12) papaya, (13) chayote, (14) lapte de cocos. Această supă, care poate conține și carne de porc, vită, oaie, pui sau pește, se toarnă peste orezul preparat la aburi. Ele constituie o legumă populară și în China, Vietnam, Coreea, India etc.

Basella AlbaDatorită mucilagiilor pe care le conțin (asemănătoare celor de bame), frunzele de malabar pot fi folosite pentru îngroșarea supelor, sosurilor sau a altor mâncăruri. Pot fi folosite ca substitut de spanac, având un gust similar, sau adăugate în salate, crude. Frunzele de malabar nu trebuie gătite prea mult, deoarece devin lipicioase. În afară de frunze, pot fi folosite și lianele tinere și lăstarii fragezi. Sucul violaceu obținut din fructele sale este folosit sub formă de colorant alimentar, pentru produsele de patiserie și dulciuri; culoare poate fi intensificată prin adăugarea câtorva stropi de suc de lămâie.

Basella AlbaPROPRIETĂȚI ȘI CONSTITUENȚI

Frunzele spanacului cățărător conțin:

 • vitamine: A, B1, B2, B6, C
 • minerale: calciu, fosfor, fier, magneziu, sodiu, potasiu, zinc
 • mucilagiile – care constituie o sursă prețioasă de fibre solubile.
 • proteine: 20 gr.
 • carbohidrați: 54 gr.
 • fibre: 9 gr.
 • calorii: 275 C/100 gr.
 • proprietăți anti-oxidante.

UZ MEDICINAL

 • Frunzele au efect laxativ, iar florile sunt utilizate ca antidot în cazurile de otrăvire.
 • Pasta obținută din rădăcinile plantei poate fi aplicată pe umflături și pe arsuri.
 • Ceaiul din frunze de malabar are proprietăți febrifuge.
 • Sucul obținut din frunze și liane poate fi folosit pentru a ameliora travaliul.
 • De asemenea, în unele părți ale lumii este folosit pentru a trata dizenteria și guturaiul.

Basella Alba

PlanteWarningPedia își propune o prezentare generală a plantelor, dar nu recomandă folosirea acestora în afara consultării persoanelor avizate (medici sau farmaciști) – prin urmare, PlantePedia se exonerează de orice responsabilitate în legătură cu efectele secundare ale utilizării pe cont propriu a plantelor prezentate pe site. (mai multe despre politica site-ului, aici)

Un articol scris de Anne Tharesse.

 SURSE:

 1. http://en.wikipedia.org 
 2. http://www.pfaf.org
 3. http://tcpermaculture.blogspot.ro
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s