Gradina Comestibila – Spanacul cu capsune (Blitum capitatum, Blitum virgatum)


blitum-virgatum-synSpanacul cu căpșune, Fraga tătărească, Strawberry spinach, Strawberry goosefoot, Indian paint, Indian ink: Blitum capitatum, Blitum virgatum (Sin. Chenopodium capitatum)

Cunoscute la nivel internațional sub numele de „spanacul cu căpșune” (strawberry spinach), aceste două specii, reprezentante ale genului Blitum (în clasificări mai vechi apărând sub denumirea de Chenopodium) sunt plante anuale, comestibile, nearomatice, din subfamilia  Chenopodioideae (familia Amaranthaceae), asemănătoare, ca aspect și gust, spanacului autentic (Spinacia oleracea), cu care, dealtfel, sunt și înrudite.

Din această subfamilie fac parte 12 specii, dintre care cele două menționate mai sus (B. capitatum și B. virgatum) produc inflorescențe mici, grupate în mănunchiuri, din care se dezvoltă fructele – extrem de mici (1mm), purpurii sau roșii, grupate multe laolaltă, ca niște ”gheme”, asemănătoare cumva zmeurei sau dudelor. Blitum capitatum este nativă din America de Nord, în timp ce Blitum virgatum este nativă din Europa și Asia.

Ambele au o creștere relativ lentă, la vârsta maturității atingând o înălțime de aproximativ 0,5-1 m. Mai întâi dezvoltă o rozetă de frunze bazale, triunghiulare ori spatulate, lung-pețiolate, simetrice și cu marginile drepte sau dințate. Ulterior, din centrul acestei rozete se dezvoltă tulpinile fragile (care se rup ușor), fragede, când sunt tinere, și suculente, pe care frunzele sunt dispuse altern. De obicei, atât tulpinile, cât și frunzele sunt glabre (fine, fără perișori) și ușor lipicioase.

Inflorescențele apar în partea superioară a tulpinilor, sub formă de glomerule (tip de inflorescență globulară constituită din flori inserate pe un peduncul foarte mic) – niște mănunchiuri, mai mult sau mai puțin rotunde, conținând numeroase flori minuscule, de culoare verzuie. Din aceste inflorescențe se dezvoltă fructele, de asemenea minuscule, grupate laolaltă, ca niște ”bulgări” – fructul individual are cam 1 mm în diametru, iar ceea ce noi, în mod obișnuit, considerăm a fi fructul plantei, este, de fapt, un conglomerat de multiple, numeroase fructe miniaturale (ca niște bobițe), fiecare conținând câte o sămânță.

Întreaga ”formațiune” este cărnoasă, comestibilă, ușor crocantă datorită numărului mare de semințe. De la apariția florilor, până la coacerea semințelor, culorile variază astfel: verde, apoi verzui-roz, roz-purpuriu spre roșiatic, roșu spre grena; cu cât sunt mai închise la culoare, cu atât sunt mai coapte și mai dulci. Florile apar în lunile iulie – august, sunt hermafrodite și polenizate de către vânt. Fructele și semințele se coc în lunile august – septembrie.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

Atât fructele, cât și frunzele acestei plante sunt comestibile. În ceea ce privește frunzele, cel mai indicat ar fi ca cele tinere să fie mâncate crude, în salate, iar cele mai bătrâne să fie gătite. Ele se pot prepara asemeni spanacului, singure sau în combinație cu alte ”frunze” de profil (spanac autentic, ștevie, leurdă, etc). Gustul lor chiar este asemănător spanacului, deși, din câte am înțeles, mai puțin intens. Fructele sunt mai degrabă dulci decât aromate și se aseamănă prin textură și gust cu dudele, oarecum ”crocante” datorită numărului mare de semințe. Se pot consuma crude, în salate, cărora le conferă o textură plăcută, în prăjituri, tarte, etc. Din ele se mai poate extrage un colorant alimentar roșu.

Planta este bogată în vitamina A și C. Aidoma spanacului, și această plantă este bogată în conținutul de oxalați – în consecință, cei care sunt sensibili la această substanță nu ar trebui să consume planta în cantități mari și, în orice caz, nu crudă.

Sucul și infuzia obținute din această plantă pot fi folosite pentru a trata congestia pulmonară.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

SURSE:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Blitum_capitatum
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Blitum
  3. http://commonsensehome.com
  4. http://www.pfaf.org
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s