Gradina Comestibila – Spanacul cu capsune (Blitum capitatum, Blitum virgatum)


Strawberry Spinach.jpg

Strawberry Spinach 1Spanacul cu capsune, Fraga tatareasca, Strawberry spinach, Strawberry goosefoot, Erdbeerspinat: Blitum capitatum, Blitum virgatum (Sin. Chenopodium capitatum)

Cunoscute la nivel internațional sub numele de „spanacul cu căpșune” (strawberry spinach), aceste două specii, reprezentante ale genului Blitum (în clasificări mai vechi apărând sub denumirea de Chenopodium) sunt plante anuale, comestibile, nearomatice, din subfamilia  Chenopodioideae (familia Amaranthaceae), asemănătoare, ca aspect și gust, spanacului autentic (Spinacia oleracea), cu care, dealtfel, sunt și înrudite.

Din această subfamilie fac parte 12 specii, dintre care cele două menționate mai sus (B. capitatum și B. virgatum) produc inflorescențe mici, grupate în mănunchiuri, din care se dezvoltă fructele – extrem de mici (1mm), purpurii sau roșii, grupate multe laolaltă, ca niște ”gheme”, asemănătoare cumva zmeurei sau dudelor. Blitum capitatum este nativă din America de Nord, în timp ce Blitum virgatum este nativă din Europa și Asia.

Ambele au o creștere relativ lentă, la vârsta maturității atingând o înălțime de aproximativ 0,5-1 m. Mai întâi dezvoltă o rozetă de frunze bazale, triunghiulare ori spatulate, lung-pețiolate, simetrice și cu marginile drepte sau dințate. Ulterior, din centrul acestei rozete se dezvoltă tulpinile fragile (care se rup ușor), fragede, când sunt tinere, și suculente, pe care frunzele sunt dispuse altern. De obicei, atât tulpinile, cât și frunzele sunt glabre (fine, fără perișori) și ușor lipicioase.

Inflorescențele apar în partea superioară a tulpinilor, sub formă de glomerule (tip de inflorescență globulară constituită din flori inserate pe un peduncul foarte mic) – niște mănunchiuri, mai mult sau mai puțin rotunde, conținând numeroase flori minuscule, de culoare verzuie. Din aceste inflorescențe se dezvoltă fructele, de asemenea minuscule, grupate laolaltă, ca niște ”bulgări” – fructul individual are cam 1 mm în diametru, iar ceea ce noi, în mod obișnuit, considerăm a fi fructul plantei, este, de fapt, un conglomerat de multiple, numeroase fructe miniaturale (ca niște bobițe), fiecare conținând câte o sămânță.

Întreaga ”formațiune” este cărnoasă, comestibilă, ușor crocantă datorită numărului mare de semințe. De la apariția florilor, până la coacerea semințelor, culorile variază astfel: verde, apoi verzui-roz, roz-purpuriu spre roșiatic, roșu spre grena; cu cât sunt mai închise la culoare, cu atât sunt mai coapte și mai dulci. Florile apar în lunile iulie – august, sunt hermafrodite și polenizate de către vânt. Fructele și semințele se coc în lunile august – septembrie.

Utilizare în Gastronomie

Atât fructele, cât și frunzele acestei plante sunt comestibile. În ceea ce privește frunzele, cel mai indicat ar fi ca cele tinere să fie mâncate crude, în salate, iar cele mai bătrâne să fie gătite. Ele se pot prepara asemeni spanacului, singure sau în combinație cu alte ”frunze” de profil (spanac autentic, ștevie, leurdă, etc). Gustul lor chiar este asemănător spanacului, deși, din câte am înțeles, mai puțin intens. Fructele sunt mai degrabă dulci decât aromate și se aseamănă prin textură și gust cu dudele, oarecum ”crocante” datorită numărului mare de semințe. Se pot consuma crude, în salate, cărora le conferă o textură plăcută, în prăjituri, tarte, etc. Din ele se mai poate extrage un colorant alimentar roșu.

Planta este bogată în vitamina A și C. Aidoma spanacului, și această plantă este bogată în conținutul de oxalați – în consecință, cei care sunt sensibili la această substanță nu ar trebui să consume planta în cantități mari și, în orice caz, nu crudă.

Sucul și infuzia obținute din această plantă pot fi folosite pentru a trata congestia pulmonară.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)


Surse:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Blitum_capitatum
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Blitum
  3. http://commonsensehome.com
  4. http://www.pfaf.org

Citeste mai multe…

Maslinul parfumat (Osmanthus fragrans)…

…este un arbust ornamental, din familia Oleaceae-lor, înrudit cu măslinul autentic. În China este cultivat de peste 2500 de ani, în scopuri ornamentale, medicinale și culinare, pentru florile sale intens parfumate, care răspândesc o aromă neobișnuită, de piersici coapte… (citește mai mult)


Iarba cu migdale (Cyperus esculentus)…

…este o plantă erbacee din familia Cyperaceae, originară din sudul Eurasiei, America de Nord și din Africa, în prezent răspândită și aclimatizată în cea mai mare parte a lumii. Iarba cu migdale dezvoltă în pământ tuberculi comestibili, de mărimea alunelor și cu gust asemănător nucilor… (citeşte mai mult)


„Ceara-albinei” (Asclepias syriaca)…

…este o plantă perenă, originară din sudul Canadei, răspândită în Asia şi Europa, ca plantă decorativă și meliferă. Toate părțile plantei conțin un latex lăptos; cu toate acestea, tulpinile și frunzele tinere, bobocii și fructele imature, asemănătoare bamelor, sunt comestibile… (citește mai mult)


Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)…

…este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest. Fructele sunt drupe sferice, de aproximativ 1 cm diametru, la început roșii, apoi, pe măsură ce se coc, aproape… (citește mai mult)


Calinul (Viburnum opulus)…

este un arbust cu fructe de culoare roșie, grupate sub formă de ciorchini, asemănător socului. La noi în țară este foarte răspândit prin tufărişuri, pădurile de câmpie, liziere, până în zonele deluroase și submontane. Toamna face fructe roșii, numite în popor „căline”… (citeşte mai mult)


Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)…

…este un arbust fructifer și decorativ, din familia Rosaceae, înrudit cu gutuiul autentic (Cydonia oblonga), dar aparținând unui gen diferit. Fructele sunt niște poame mici, de culoarea gutuii, în formă de măr, comestibile. Acestea se coc toamna târziu… (citește mai mult)


Capsunul indian (Duchesnea indica)…

…este o plantă perenă, sempervivescentă, din familia Rosaceae-lor. Planta este nativă din Asia de Sud și de Est, dar a fost introdusă în multe regiuni, ca plantă ornamentală. Fructele sale, înrudite și asemănătoare căpșunelor autentice, sunt comestibile și foarte… (citește mai mult)


Gaultheria procumbens…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde… (citește mai mult)


Maslinul rusesc (Eleagnus angustifolia)…

…face parte din familia Eleagnaceae și este originar din sudul Europei si vestul Asiei, fiind răspândit în Turcia, în sudul Rusiei, Kazahstan, Afghanistan și Iran. Sălcioara este cultivată, în principal, ca plantă ornamentală, atractivă prin frunzișul argintiu și florile puternic parfumate… (citește mai mult)


Limba-mielului (Borago officinalis)…

…este o plantă erbacee anuală, originară din Siria, naturalizatăîn aproape toată Europa. În gastronomie, borago este utilizat fie ca plantă aromatică (condiment), fie ca verdeață sau legumă verde. Frunzele, având un gust răcoritor, asemănător castravetelui… (citește mai mult)


Trifoiul rosu (Trifolium pratense)…

…este o plantă furajeră și medicinală perenă, care crește atât cultivată, cât și în stare sălbatică. Frunzele tinere și florile sunt comestibile, putând fi consumate atât crude, cât și preparate în varii moduri. Frunzele se culeg înainte de înflorire și se pot adăuga în salate… (citește mai mult)


Negrilica (Nigella sativa)…

…este o plantă cu flori, din familia Ranunculaceae, o familie cu puțini reprezentanți în lumea plantelor aromatice, dar cu mulți reprezentanți în lumea florilor decorative. Semințele de negrilică emană o aromă picantă, ușor înțepătoare, cu o tentă afumată și amară… (citește mai mult)


Levantica (Lavandula angustifolia)…

…este o specie de plante aromatice și medicinale din genul Lavandula, familia Lamiacae. Levănțica nu este un condiment uzual, ea fiind specifică bucătăriei provensale, unde, alături de alte plante aromatice, este folosită la prepararea mai multor mâncăruri pe bază de… (citeşte mai mult)


Callicarpa…

…reprezintă un gen de arbuști aparținând familiei Verbenaceae-lor. Florile, care apar primăvara pe ramurile tinere, sunt mici, în nuanțe de alb, violet sau mov, dispuse în buchete, pe toată lungimea ramurilor. Ele sunt urmate de fructele mici… (citește mai mult)


Catina decorativa (Pyracantha coccinea)…

…este un arbust sempervivescent, nativ de pe continentul european, care datorită abundenței sale de fructe, extrem de plăcute ochiului, a început să fie cultivat ca arbust decorativ încă din secolul XVI… (citește mai mult)


Catina (Hippophae rhamnoides)…

…a fost cultivată și utilizată de-a lungul veacurilor de majoritatea popoarelor europene și asiatice, ea având o istorie de câteva mii de ani. Grecii erau familiarizați cu această plantă, pe care o foloseau în scopuri medicinale, dar, se pare, și pentru hrănirea cailor de curse… (citeşte mai mult)


CaldaruseleCaldarusele (Aquilegia vulgaris)…

…se numără printre preferatele multor pasionaţi de grădinarit, pentru florile lor delicate şi neobişnuite, care vin într-o bogăţie de culori şi forme. Căldăruşa este genul de bijuterie care decorează discret şi necesită observată de aproape pentru a-i putea capta splendoarea, întrucât… (citeşte mai mult)


Roselle (Hibiscus sabdariffa)…

…este o plantă erbacee anuală, nativă din Africa de Vest, cultivată atât ca plantă ornamentală, cât și ca legumă. Roselle are un caliciu cărnos, fraged și suculent, cu un gust acidulat, asemănător merișoarelor… (citeste mai mult)


Papalaul (Physalis alkekengi)…

…fructul copt este foarte plăcut gustului, asemănător roșiei, un pic acid și fructat. Pulpa este zemoasă, de consistența și textura roșiei, conținând numeroase semințe minuscule. Crud, se consumă ca atare, ca garnitură… (citeste mai mult)


Paducelul (Crataegus laevigata)…

…este un arbust cu fructe comestibile şi medicinale,  originar din regiunile nordic-temperate ale Europei, Asiei și Americii  de Sud. Cele mai comune specii sunt Crataegus monogyna  și Crataegus laevigata. La noi în țară, păducelul, crește… (citeşte mai mult)


Merisoarele (Vaccinium vitis idaea)…

…sunt fructe de pădure foarte populare în nordul, centrul și estul Europei, în mod special în statele nordice și în cele balcanice. Gustul lor este fructat, acid, astringent, motiv pentru care, în general, sunt consumate după preparare… (citeşte mai mult)


Galbenele (Calendula officinalis)…

…reprezintă una dintre cele 15 – 20 de specii le genului Calendula, din familia Asteraceae-lor, înrudite cu floarea-soarelui, anghinarea și salata-verde. Din cele mai vechi timpuri, gălbenelele au fost cultivate ca plante ornamentale… (citeşte mai mult)


Afinul american (Gaultheria shallon)…

…este un arbust nativ din America de Nord, iar fructele sale, asemănătoare afinelor, sunt comestibile, ele reprezentând, în trecutul îndepărtat, o importantă sursă de hrană pentru  populațiile băștinașe pre-americane, care au descoperit şi folosit planta de-a lungul secolelor… (citeşte mai mult)


Wintergreen (Gaultheria procumbens)…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde… (citește mai mult)


Macesul (Rosa Canina)…

…reprezintă o specie de arbuști spinoși, cu flori și fucte, din familia Rosaceae. Măceșele sunt pretabile unei mari varietăți de modalități de preparare. Fructul poate fi consumat crud sau preparat, dar, atenție – semințele sunt acoperite de un strat de perișori iritativi… (citeşte mai mult)


Hameiul (Humulus Lupulus)…

…este o specie perenă, agățătoare, a genului de plante erbacee Humulus, din familia Cannabaceae, înrudit cu cânepa (genul Cannabis). Lăstarii tineri de hamei pot fi consumați ca legume, preparați asemănător sparanghelului, sau adăugați în ciorbe, salate și… (citeşte mai mult)


Garofita piperata (Calycanthus floridus)…

…este un arbust cu frunze căzătoare din familia Calycanthaceae, originar din America de Nord. Scoarța intens aromată este curățată de pe ramuri, pisată și utilizată ca înlocuitor al scorțișoarei… (citește mai mult)


Condurasii…

…reprezintă una dintre cele 80 de specii de plante cu flori ale singurului gen din familia Tropaeolaceae-lor, fiind originari din America de Sud, din zona M-ților Anzi. Condurașul este popular în Europa și America de Nord ca ingredient la prepararea brânzeturilor aromate… (citește mai mult)


Akebia quinata…

…este un arbust agățător din familia Lardizabalaceae, nativ din Japonia, China, Coreea și aclimatizat în regiunile temperate ale Europei si Americii. Florile sunt urmate de fructul voluminos, care constă într-o păstaie de culoare roz închis spre mov, mai rar alb… (citește mai mult)


Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s