Legume mai puțin cunoscute – Lastarii de hamei (Humulus lupulus)


AREAL ȘI RĂSPÂNDIRE

Hameiul (Humulus Lupulus)  este o specie perenă, agățătoare, a genului de plante erbacee Humulus, din familia Cannabaceae, înrudit cu cânepa (genul Cannabis). Este originar din regiunile temperate ale Europei, Asiei și Americii de Nord.

Humulus LupulusASPECT ȘI CARACTERISTICI

Hameiul este o viță cățărătoare, asemănătoare întru câtva viței de vie, dezvoltând liane de 10-12 m. lungime. Acestea au tendința de a se cățăra și de a se încolăci pe ramurile arborilor și necesită, atunci când este cultivat, un sistem de susținere. Perenitatea plantei este asigurată de organele subterane – rădăcini, butuc  și stoloni; părțile aeriene mor în fiecare toamnă, pentru a răsări în primăvara următoare. Rădăcinile sunt robuste și dese, formând o rețea densă de ramificații ce pătrund adânc în sol, la o adâncime de 1-2 m. Din aceste  rădăcini se dezvoltă organele de înmulțire vegetativă ale hameiului – corzi și stoloni, din  care vor apărea plante noi. Butucul constă de fapt într-o tulpină subterană, de asemenea robustă și bine dezvoltată, de aprox. 50 cm lungime, cu un diametru de 15-20 cm, din care răsar primăvara lăstarii acoperiți de perișori iritativi. Frunzele sunt fie cordate (în formă de inimă, asemănător frunzelor de liliac), fie adânc lobate (cu 3 sau 5 lobi), în ambele cazuri, cu marginile adânc serate.

Humulus LupulusLa fel ca vița de vie, coardele formează, la distanțe regulate, noduri, din care se dezvoltă ramificații laterale, pe care se formează inflorescențele. Hameiul este o plantă dioică, ceea ce înseamnă că florile mascule și cele femele sunt dispuse pe exemplare diferite. Florile mascule apar dispuse în inflorescențe paniculate (în formă de ciorchine), de culoare galben-verzuie. Florile femele apar grupate câte două, în vârful ramurilor si au aspect de conuri, datorită bracteelor verzi, dispuse ca niște solzi în jurul unui ax central. Acestea au aprox. 5 cm lungime și conțin până la 50 de flori, apărate de bractee. În urma polenizării florilor femele apar fructele, de dimensiuni foarte mici – până în 4 mm diametru. În culturile de hamei se folosesc doar plantele femele, datorită inflorescențelor lor (conurile), folosite pentru prepararea berii. Apariția fructelor nu este dorită, deoarece determină deprecierea calității conurilor. Înflorirea se produce în lunile iulie-august.

Humulus LupulusDENUMIRI ȘI ETIMOLOGIE

Denumirea științifică a genului – ”Humulus”, este incertă, dar se presupune că ar proveni din latinescul ”humus”, făcându-se astfel referire la solul reavăn și moale în care crește planta.

Denumirea științifică a speciei – ”lupulus”, provine tot din latină, din cuvântul ”lupus” (lup) și face aluzie la felul în care corzile de hamei sugrumă plantele pe care se cațără, așa cum lupul sugrumă oile.

Humulus LupulusSCURT ISTORIC AL FOLOSIRII HAMEIULUI

Una dintre cele mai timpurii menționări ale hameiului îi aparține lui Plinius, care îl prezenta drept o plantă des întâlnită în grădinile romanilor, care o utilizau ca plantă decorativă și ca legumă. Aceștia aveau obiceiul de a consuma primăvara vârfurile lăstarilor tineri, de pe plantele femele, pe care le preparau într-o variantă asemănătoare sparanghelului, obicei care s-a păstrat și astăzi în unele regiuni ale lumii, printre care, și în Marea Britanie. În trecut, vârfurile proaspete și fragede de hamei se consumau și pe la noi. Pentru multă vreme conurile de hamei au fost recoltate din flora spontană, fiind introdus în cultură, din câte se pare, abia în secolul VIII, în Germania. În perioada evului mediu, în Europa, berea slab alcoolizată era o băutură populară în multe gospodării și consumată, în  special, ca alternativă pentru apa nefiltrată și infestată cu bacterii.

Înainte de introducerea hameiului în procesul de fabricare a berii, oamenii foloseau o serie de alte tonice amare, precum păpădia, rădăcina de brusture, ungurașul, gălbenelele, rotunjoara sau iarba neagră (calluna vulgaris). Hameiul a fost folosit pentru prima dată în fabricarea industrială a berii în fabricile din Olanda, în secolul XIV; ulterior, două secole mai târziu, el a început să fie folosit în același scop și în Anglia.

Humulus LupulusUZ CULINAR

Florile femele de hamei sunt folosite în prepararea berii din două motive:

a) o dată, pentru efectele antibacteriene ale drojdiei de hamei, care inhibă dezvoltarea microorganismelor nedorite;

b) și o dată pentru aroma sa amară, care contrabalansează dulceața malțului.

Humulus LupulusLăstarii tineri de hamei pot fi consumați și ca legume, preparați asemănător sparanghelului, sau adăugate în ciorbe, salate și sosuri. Conurile de hamei pot fi măcinate până se obține o pulbere fină, ce poate fi folosită în diferite preparate de panificație, precum pâinea, chiflele, cornurile, lipiile – cărora le conferă, se spune, o savoare aparte.

Humulus LupulusPROPRIETĂȚI MEDICINALE

În medicina homeopată, hameiul este utilizat într-o manieră similară valerianei, în tratarea stărilor de anxietate, neliniște și insomnie. În unele regiuni ale lumii, un remediu popular al insomniei constă în umplerea pernelor  cu conuri de hamei. Proprietățile sedative ale hameiului se pot datora conținutului său de acizi alfa – componente specifice ale rășinei secretată de glandele florilor femele de hamei, care conferă berii gustul său amar.

TOXICITATE

Perișorii care acoperă lianele de hamei pot avea un efect iritativ asupra pielii, de aceea este indicat ca florile de hamei să fie culese purtând mănuși de protecție. De asemenea, este de evitat contactul cu pielea feței și cu ochii. Hameiul este toxic pentru câini.

Humulus Lupulus

WarningPlantePedia își propune o prezentare generală a plantelor, dar nu recomandă folosirea acestora în afara consultării persoanelor avizate (medici sau farmaciști) – prin urmare, PlantePedia se exonerează de orice responsabilitate în legătură cu efectele secundare ale utilizării pe cont propriu a plantelor prezentate pe site. (mai multe despre politica site-ului, aici)

 Un articol scris de Anne Tharesse.

SURSE:

  1. http://www.pfaf.org
  2. https://botanical.com
  3. http://en.wikipedia.org
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s