Plante decorative prin fructe – „Salba moale”, alias Voiniceriul (Euonymus europaeus)


Salba moale 1

Salba moale (Euonymus europaeus) este un arbust din familia Celastraceae, nativ din Europa. Face parte din cele trei specii ale acestei familii (din cele aproximativ 100) native din climatul temperat, restul fiind plante de climat tropical și subtropical. Este înrudit cu Celastrus scandens. Voiniceriul este un arbust cu o creștere de la 3 la 6 m, foarte rar atingând 10 m.

Frunzele sunt opozite, lanceolat-eliptice, cu o lungime de 3-8 cm și o lățime de 1-3 cm. Marginile sunt foarte fin serate. În timpul verii, frunzele au culoarea verde intens, colorându-se în galben-portocaliu și roșu-purpuriu toamna.

Florile, hermafrodite, apar primăvara târziu și sunt polenizare de către insecte. Ele sunt nesemnificative, mici, de culoare galben-verzui și apar grupate câte 3 – 8 laolaltă.

Fructele, de tip capsulă, se coc toamna; sunt toxice pentru oameni, dar extrem de interesante, cu un diametru de 1-1.5 cm, de culoare portocalie, roșie sau roz. După coacere (la fel ca în cazul speciei Celastrus scandens), cei patru lobi care protejează semințele se crapă, dezvăluindu-le. Acești lobi au, cel mai adeasea, culoarea roz, dar pot fi și albi sau mov închis. Semințele au culoarea portocalie și creează un contrast deosebit cu lobii diferit colorați.

Salba moale, sau ”voiniceriul” este folosit, în mult țări europene, drept plantă ornamentală, datorită fructelor sale spectaculoase și a coloritului intens toamna. În același timp, prezintă și avantajul de a fi nepretențios și rezistent – suportă frigul/înghețul, vânturile puternice și seceta. Lemnul este foarte dur și poate fi folosit în industrie.

 

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s