Plante decorative prin fructe – American bittersweet (Celastrus scandens)


American bittersweet 1American bittersweet (Celastrus scandens) este o liană lemnoasă și unul dintre cei 30 – 40 de reprezentanți ai genului Celastrus, familia Celastraceae. Este o plantă nativă din continentul nord-american, de climat temperat – ceea ce este interesant, deoarece majoritatea genurilor aparținând familiei Celastraceae-lor (în jur de 90 – 100 de genuri) sunt plante tropicale; excepție fac doar 3 genuri: Celastrus, Euonymus, Maytenus.

American bittersweet este o plantă perenă, foioasă, cu liane lemnoase, lungi de  9 – 10 m. Lianele sunt de culoare gri-verde spre maro, care se înfășoară puternic pe tulpinile celorlalte plante, sugrumându-le.

Florile sunt mici, lipsite de parfum, galben-verzui, dispuse în ciorchini spre vârful ramurilor și sunt insignifiante din punct de vedere decorativ. Înflorirea de produce, de obicei, în lunile iunie – iulie. Florile sunt urmate de fructe spectaculoase, rotunde, de culoare portocaliu – intens spre roșu, care, toamna pocnesc, dezvăluind semințele (arile), adeseori confundate cu fructul în sine.

Fructul este toxic pentru oameni (cu toate acestea, nativii americani foloseau rădăcinile lianei în preparate medicinale, indicate pentru inducerea vărsăturilor, tratarea unor afecțiuni venerice și ameliorarea simptomelor tuberculozei), dar foarte apreciat de păsări și animalele sălbatice care, consumându-le, contribuie și la propagarea semințelor plantei.

Fiind o plantă ruderală, aparținând florei spontane, este destul de rezistentă, adaptându-se pe majoritatea tipurilor de sol și având doar două cerințe – sol umed și plasarea în plin soare. Dacă vreți să-i restricționați întrucâtva dezvoltarea, recomandat ar fi plantarea într-un sol mai sărac. Este folosită în grădini, pentru mascarea gardurilor, zidurilor, îmbrăcarea pergolelor. Tinde să devină invazivă.

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s