Plante comestibile din flora spontana – Rotunjoara (Glechoma hederacea)


AREAL ȘI RĂSPÂNDIRE

Rotunjoara (Glechoma hederacea, sinonime: Nepeta glechoma, Nepeta hederacea) este o plantă erbacee perenă, înrudită cu menta și cu multe alte plante aromatice din familia Lamiaceae-lor. Este utilizată în numeroase scopuri medicinale și ca legumă verde în salate. Este originară din Europa, unde a fost în mod tradițional utilizată de către populațiile native de-a lungul secolelor și transportată de către aceștia în toate colțurile lumii. Trăiește cel mai bine în zonele reavene și umbrite, dar rezistă bine și în soare. Este o plantă des întâlnită pe pajiști și câmpuri. Se înmulțește prin stoloni și prin semințe, formând în pământ o rețea densă de rădăcini care se extind cu repeziciune – această metodă de înmulțire fiind cauza răspândirii pe areale atât de extinse și de variate ale plantei.

Glechoma hederaceaDENUMIRI ȘI ETIMOLOGIE

Printre denumirile populare de la noi se numără ”rotunjoară”, ”rotungioară”, ”buruiana de bube”, ”buruiana de leac”, iar englezii o numesc ”iedera terestră”, datorită tendinței sale de a acoperi solul. Denumirile de ”rotunjoară”, respectiv ”rotungioară”, vin, cel mai probabil, în legătură cu aspectul rotund al frunzelor. Numele de ”buruiana de bube” este foarte posibil să aibă legătură, nu cu vreo utilizare medicinală, așa cum ne-ar duce gândul, ci cu un alt fenomen, mult mai interesant: toamna, frunzele de rotunjoară, pot fi acoperite de o serie de tumori păroase, cauzate de înțepătura unei insecte (Cynips glechomae), care își depune, în pulpa frunzei, ouăle din care, mai târziu se vor forma larvele (pentru mai multe detalii: http://urbpan.livejournal.com). Oricât ar părea de bizar, aceste ”bile” au aceeași aromă ca planta, dar intensificată, iar țăranii francezi aveau, pe timpuri, obiceiul de a le consuma!

Glechoma hederaceaDenumirea științifică a genului – ”Glechoma” provine din grecescul ”glechon” sau ”glachon”, însemnând ”mentă”, iar epitetul care dă numele speciei – ”hederacea”, are scopul de a sublinia o atare asemănare a plantei cu iedera autentică (”asemănătoare iederei”).

Glechoma hederaceaASPECT ȘI CARACTERISTICI

Rotunjoara poate fi recunoscută după frunzele sale reniforme (în formă de rinichi) și crenate (cu marginile rotund dințate), de 2-3 cm în diametru, dispuse opus pe tulpini neramificate și cu pețioluri de 3-6 cm lungime. Dacă gerul nu este sever, astfel încât frunzele să degere, acestea rămân verzi și pe timpul iernii. Mărimea plantei depinde de condițiile de mediu, variind între 5 și 50 cm înălțime. Florile sunt bilateral simetrice, în formă de pâlnie, de culoare bleu sau violet, mai rar roz sau alb, dispuse în buchețele opuse de câte 2 sau 4 flori, la axilele frunzelor, în partea superioară a tulpinilor. Înflorirea începe în luna aprilie și se extinde pe cea mai mare parte a verii și a toamnei.

Există și o varietate decorativă de rotunjoară – Glechoma hederacea ‘variegata’, care este cultivată în grădini pentru frunzele sale atractive.

Glechoma hederaceaSCURT ISTORIC AL FOLOSIRII  ROTUNJOAREI

În vechime, rotunjoara era folosită de către populațiile saxone pentru aromatizarea, prezervarea și limpezirea berii – aceasta înaintea descoperirii hameiului. Ea mai era folosită și în procesul de preparare al brânzei, ca substitut pentru cheagul de origine animală.Originară din Europa și Asia, rotunjoara a ajuns pe continentul nord-american undeva în jurul anilor 1700, unde a devenit specie invaziva.

Glechoma hederaceaUZ CULINAR

Cel mai frecvent, frunzele de rotunjoară sunt consumate crude, în salate; toată planta emană o aromă asemănătoare mentei și are un gust aromat, ușor amar. Pentru salate și supe se recoltează frunzele și lăstarii tineri; frunzele mai bătrâne sunt utilizate pentru ceai, care este bogat în vitamina C. Frunzele și lăstarii pot fi consumați asemănător spanacului.

UZ MEDICINAL

Folosirea rotunjoarei ca plantă de leac are o istorie de câteva mii de ani, originile descoperirii proprietăților sale curative pierzându-se în negurile timpului. În istoria mai recentă, ea apare menționată de Galen, care o recomanda în tratamentul inflamațiilor oculare; John Gerard (botanist englez) o recomanda ca diuretic, astringent, expectorant, tonic și stimulent general al organismului, în tratamentul afecțiunilor renale, indigestiilor și afecțiunilor pulmonare.  Uleiul volatil de rotunjoară a fost folosit de-a lungul secolelor ca tonic în răceli și pentru ameliorarea tusei. În medicina tradițională austriacă, consumul de rotunjoară era prescris, sub formă de salate crude, pentru tratarea afecțiunilor ficatului și bilei, tractului gastro-intestinal, respirator, renal și urinar, pentru scăderea febrei și ameliorarea răcelilor.

Glechoma hederaceaPRECAUȚII

Deși rotunjoara este folosită de secole, nu există încă, se pare, dovezi științifice solide care să ateste incontestabil că ingerarea plantei este lipsită de efecte secundare. Se știe însă, că bovinele, caii, caprele și porcii o evită; oile, în schimb, o mănâncă. Planta conține, se pare, unele substanțe iritative pentru tractul gastro-intestinal și renal.

Glechoma hederacea

WarningPlantePedia își propune o prezentare generală a plantelor, dar nu recomandă folosirea acestora în afara consultării persoanelor avizate (medici sau farmaciști) – prin urmare, PlantePedia se exonerează de orice responsabilitate în legătură cu efectele secundare ale utilizării pe cont propriu a plantelor prezentate pe site. (mai multe despre politica site-ului, aici)

Un articol scris de  Anne Tharesse 

SURSE:

  1. Wikipedia
  2. www.nps.gov
  3. www.pfaf.org
  4. www.botanical.com
  5. http://urbpan.livejournal.com
  6. laudatortemporisacti.blogspot.ro
  7. www.eattheweeds.com
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s