Plante acoperitoare de sol – ”Strugurii ursului” (Arctostaphylos uva-ursi)


Strugurii Ursului”Strugurii ursului” (Arctostaphylos uva-ursi) reprezintă un subarbust (arbust pitic) din familia Ericaceae, înrudit cu afinul și merișorul, deși dintr-un gen diferit. Arealul de răspândire, la fel ca în cazul afinului și al merișorului, cuprinde toate zonele temperate cu climat răcoros de pe Glob: Europa, Asia, America de Nord. 

Ca aspect, este un subarbust târâtor, cu tulpini subterane, care formează în sol o rețea densă, ce ajută la dispersarea plantei. Asemeni merișorului, aceasta acoperă pământului ca un covor, atingând o înălțime între 5 și 30 de cm.

Frunzele sunt semper-vivescente, rămânând pe arbust între 1 și 3 ani, înainte de a cădea și de a fi înlocuite de altele noi. Ele sunt lucioase, groase și rigide, oval-alungite, forma frunzelor reprezintând principalul indiciu care deosebește această plantă de cea de merișor, care are frunzele mai rotunjite și mai scurte.

Toamna, frunzele mai bătrâne se colorează în nuanţe spectaculoase de roşu-purpuriu, creând un efect deosebit dacă sunt plantate în combinaţie cu plante evergreen, care îşi păstrează foliajul verde pe durata toamnei. În plus, frunzele tinere, mai mici, rămân verzi si lucioase, contribuind astfel la crearea unui covor impresionant de roşu-sângeriu si verde-metalizat.

Tulpinile și ramurile noi pot fi de culoare roșie, dacă se află la soare (cele aflate la umbră sunt întotdeauna verzi). Tulpinile mai bătrâne sunt maronii. Primăvara se decorează cu flori mici, albe sau roz, campanulate, identice cu cele ale merișorului și foarte similare cu cele ale afinului. ”Covoarele” de ”strugurii-ursului” pot crea la suprafața solului rețele incredibil de dense, formate din tulpini târâtoare, care emerg din cele subterane și din care se înalță ramuri erecte, toate plecând din aceeași rădăcină. Înflorirea se produce în lunile mai-iunie.

Fructele sunt drupe mici, roșii, rotunde, cu coaja netedă și lucioasă, conținând între 1- 5 semințe tari și sunt comestibile.

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s