Plante decorative prin fructe – Liliacul japonez (Skimmia japonica)


Liliac Japonez 6Liliacul japonez (Skimmia japonica) este o specie de arbuști cu frunze sempervivescente, din familia Rutaceae-lor, nativi din zonele temperate ale Asiei. Pot atinge până la 6 metri înălțime, cu coroană bogat ramificată.

Frunzele sunt grupate în clustere, lanceolate, de 6-20 cm lungime, cărnoase și strălucitoare, cu marginile întregi. Ele conțin uleiuri aromatice, motiv pentru care miros foarte plăcut atunci când sunt zdrobite între degete.

Florile apar sub forma unor panicule dense, mici (6-15 cm diam.), cu 4-7 petale. Bobocii au culoarea roz-purpuriu, iar florile, după ce se deschid, în lunile mai – iunie, sunt albe, cu staminele galbene.

Skimmia este o plantă dioică (florile femele și florile mascule sunt dispuse pe exemplare diferite), motiv pentru care fructele se formează doar pe planta femelă (desigur, pentru a beneficia de arbustul cu fructe este necesară plantarea ambelor exemplare, unul lângă celălalt).

Fructele sunt de asemenea mic (6-12 cm diam.), luând forma unor drupe cărnoase cu o singură sămânță, care apar grupate în ciorchini globulari. Cel mai adesea, acestea sunt roșii, dar există și varietăți cu fructul de culoare galbenă sau portocalie. Skimmia se înmulțește prin semințe sau prin butași lemnificați, la sfârșitul toamnei.

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s