Legume mai puțin cunoscute – Reventul, alias Rubarba (Rheum officinale; Rheum palmatum)


Rubarba

AREAL ȘI RĂSPÂNDIRE

Reventul, sau Rubarba, este o plantă ierboasă perenă, din familia Polygonaceae, originară din Asia și întâlnită în flora spontană din nordul Chinei. În România, reventul apare numai sub formă cultivată, fiind o legumă mai puţin cunoscută.

ASPECT ȘI CARACTERISTICI

Reventul are un rizom bogat, precum și o ramificaţie de rădăcini cărnoase, bine dezvoltate și lungi, de culoare galben-portocalie la interior, unde planta își depozitează substanțele nutritive de rezervă. În baza acestor rezerve, reventul își reface anual rozeta de frunze bazale, al căror pețiol îngroșat și lung de aproximativ 40-50 cm poate fi recoltat primăvara devreme,după ce se dezgheață solul.

În timpul primului an de vegetație dezvoltă o rozetă de frunze bazale, în anii următori apărând și tulpinile florifere. Recoltarea începe din al doilea an de la plantare. Frunzele de revent au dimensiuni impunătoare, cele bazale având chiar și un metru lungime; ca aspect variază de la palmat-lobate la palmat-fidate, cu un pețiol lung și cărnos. Întreaga plantă este uriașă, ajungând și până la 2,50 metri înălţime. Tulpina este cilindrică, goală pe dinăuntru, iar florile, care apar la începutul verii, în luna iunie, sunt mici, de culoare roșu-purpuriu, dispuse în cime, care reunite formează un panicul mare. Fructul de tip achenă piramidală, prevăzut cu aripioare pe muchii. Planta trăiește circa 10 ani și prezintă avantajul de a putea fi recoltată din primăvară până în toamnă.

DENUMIRI ȘI ETIMOLOGIE

Denumirea de „rubarbă” provine din latinescul „rheubarbarum”, derivat din grecescul „rha barbaron”, unde „Rha”  se pare că era denumirea scitică a râului Volga, iar „barbaron” însemna „străin”. Explicația asocierii numelui plantei cu cel al râului „Rha” constă în faptul că, secole de-a rândul, rubarba a fost cultivată în zonele de luncă ale acestei ape.

La noi în țară, rubarba mai este cunoscută și sub denumirile de Rabarbăr, Revent sau Rabarbară. Denumirea de „revent” provine, cel mai probabil, din turcescul „râvend”.

SCURT ISTORIC AL FOLOSIRII REVENTULUI

Rubarba este folosită, ca plantă medicinală și alimentară, de către poporul chinez, de mai multe mii de ani. Ea este menționată în „Shennong Ben Cao Jing”, un tratat clasic de agricultură și plante medicinale, despre care se crede că a fost scris cu peste 2000 de ani în urmă. Se presupune că reventul a ajuns în Europa urmând același „Drum al Mătăsii” pe care l-au urmat nenumărate alte plante aromatice și exotice, primele consemnări în legătură cu o plantă denumită „rubarba turcească” sau „rubarbă rusească” apărând undeva la începutul secolului al XIV-lea. În orice caz, în Europa Medievală reventul era o legumă foarte scumpă, prețul fiind de câteva ori mai mare decât cel al scorțișoarei, opiului sau șofranului.

UZ MEDICINAL

Pentru utilizări medicinale se recoltează rădăcinile și rizomii, din care se prepară o pulbere. Rădăcinile și rizomii reventului au un gust foarte amar. Reventul conține cantităţi semnificative de zahăr, vitamine (B1, B2 și C), acizi organici, precum și o substanţă specifică numită reină. Mai conține , microelemente, proteine, acid malic, lactic, citric, oxalic, ulei volatil, tanin. În rădăcină se găsesc compuși antrachinonici, care au efect laxativ.

Rizomii și rădăcinile se recoltează îndeosebi de la plantele care au trecut de șase ani. Pentru a se obţine preparate medicinale de bună calitate, rizomii vor fi curăţaţi de coajă. Tradiţia medicinii populare situează rizomii de revent printre cele mai importante remedii utilizate în bolile de rinichi și de stomac. Rădăcina de revent este cunoscută ca un bun agent laxativ și purgativ. Reventul este folosit și în alte afecţiuni, cum ar fi impotenţa, stomacul leneș, lipsa de poftă de mâncare, paraziţii intestinali, dizenteria.

UZ CULINAR

Pentru consum alimentar se utilizează peţiolul frunzelor și, foarte rar, dar și cu multă precauţie, frunzele – când sunt tinere și mici.

Unii specialiști nu recomandă frunzele de revent pentru consum alimentar. Pețiolul reventului este crocant, asemănător cumva tulpinilor de țelină, cu o aromă intensă, acidulată.

Cel mai adesea, acestea sunt folosite pentru prepararea dulciurilor precum plăcinta cu revent, compotul de revent si dulceața de revent. Rubarba mai poate fi folosită, în combinație cu alte fructe, pentru obținerea unui vin foarte răcoritor.

PlanteWarningPedia își propune o prezentare generală a plantelor, dar nu recomandă folosirea acestora în afara consultării persoanelor avizate (medici sau farmaciști) – prin urmare, PlantePedia se exonerează de orice responsabilitate în legătură cu efectele secundare ale utilizării pe cont propriu a plantelor prezentate pe site.

Un articol scris de Anne Tharesse.

SURSE:

  1. https://ro.wikipedia.org
  2. https://www.botanical.com
  3. http://www.pfaf.org
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s