Plante decorative prin fructe – Ilex


Ilex Verticilata cu Fructe RosiiIlex reprezintă unicul gen ai familiei Aquifoliaceae si încorporează peste 400 de varietăți de arbuști, majoritatea nativi din zonele temperate. Sunt plante rezistente și relativ ușor adaptabile în orice climat, preferând zonele ușor umbrite, solul relativ uscat si aerul mai umed. Unele specii de ilex sunt cultivate pentru lemnul de calitate, potrivit pentru instrumente muzicale diverse.

Ilex verticilata este una dintre puținele specii de Ilex cu frunze căzătoare. Poate avea creștere arbustivă, tufoasă, atunci când este plantat în grupuri dense, sau de copac de mici dimensiuni (până la 5 m), atunci când este solitar.

Decorează grădinile atât vara, prin contrastul dintre frunzele verzi și fructele roșii, cât și toamna și iarna, prin contrastul cu restul peisajului – toamna târziu, după căderea frunzișului, pâlcuri solitare se Ilex verticilata creează un contrast nostalgic între ramurile sale încărcate cu fructe roșii sau galbene, și restul copacilor goi.

Ilex aquifolium este o varietate cu frunzele evergreen, de un verde intens, cărnoase și lucioase, cu lobi ascuțiți. Fructele, care se coc la sfârșitul verii – începutul toamnei, sunt globuloase, dispuse în ciorchini spre vârful ramurilor, de culoare roșu intens. Ilexul este adesea folosit pentru decorațiunile florale, mai ales de sărbători (în special de Crăciun).

Ilex aquifolium aureomarginata este o varietate aparte, preferată de majoritatea grădinarilor pentru frunzele sale tivite cu auriu.

 

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s