Legume mai puțin cunoscute – Mangoldul (Beta vulgaris var. cicla)


mangoldul

AREAL ȘI RĂSPÂNDIRE

Mangoldul (Beta vulgaris var cicla), sau sfecla elvețiană, este o plantă din familia  Amaranthaceae-lor, originară din zonele litorale ale Europei și Asiei, cultivată în special pentru pețiolul și nervura mediană cărnoasă. Este o legumă specifică bucătăriei mediteraneene. Modalitățile de pregătire a limbului frunzei sunt asemănătoare cu cele ale spanacului, iar în Evul Mediu mangoldul a constituit o legumă esențială în alimentația oamenilor. Această plantă este recunoscută și pentru conținutul ridicat în minerale și vitamina A.

ASPECT ȘI CARACTERISTICI

Mangoldul este o plantă bienală, robustă, cu frunze viguroase ce pot ajunge până la 1 metru înălțime. Face parte din aceeași familie cu sfecla și spanacul, împărtășind cu acestea proprietăți gustative asemănătoare – ușor amare și un pic sărate, cu textură fraged-crocantă și suculentă. De la mangold sunt comestibile atât rădăcina, cât și frunzele și tulpinile, care  de fapt reprezintă pețiolurile puternice, consistente și cărnoase, ce pot ajunge și la 30 cm lungime și cinci-opt centimetri lățime. Frunzele sunt groase, mari, mai netede sau puternic încrețite, în funcție de soi și apar în diferite nuanțe de verde, de la verde deschis până la verde închis foarte intens, grena sau mov. Nervurile frunzelor sunt proeminente și divers colorate – alb, galben intens, roz, roșcat – la fel ca și pețiolul. Avantajul mangoldului fata de spanac este faptul ca nu face semințe la începutul verii și se poate culege permanent din primăvară până în toamnă.

DENUMIRI ȘI ETIMOLOGIE

Mangoldul este o legumă cultivată de secole,  dar din cauza asemănării sale cu alte legume, precum sfecla, spanacul și reventul (rubarba), ea a fost utilizată sub diferite denumiri, motiv pentru care urmărirea istoricului plantei este mai dificilă. Mangoldul este o specie de sfeclă (Beta vulgaris) și a fost pentru prima dată descrisă științific de botanistul elvețian Carl Linnaeus în anul 1753, ceea ce ar putea explica denumirea englezească a plantei – „swiss chard” – „anghinarea elvețiană”; asocierea cu anghinarea provine de la una dintre primele denumiri sub care a fost menționată planta în Antichitate – latinescul „carduus” (anghinare) – când ea a fost confundată cu o specie de anghinare sălbatică, similară oarecum mangoldului. Mult mai târziu, în secolul XVII, regăsim aceeași denumire – „carde”, în Franța, unde era folosită ca nume popular comun pentru ambele plante. Denumirea autohtonă de „mangold” este de origine germană.

SCURT ISTORIC AL FOLOSIRII MANGOLDULUI. UZ MEDICINAL

Mangoldul are un lung istoric ca plantă medicinală, despre care se credea încă din  Antichitate că reprezintă un tratament eficient împotriva tumorilor intenstinale – credință care începe să fie confirmată de cercetările științifice actuale; se pare că antocianinele (compușii care conferă plantei culorile sale spectaculoase), betacianinele, nutrienții și conținutul ridicat de fibre au efect profilactic în cancerul de colon, dar și de adjuvant în cazul declanșării maladiei. În același timp, se dovedește util și în cazul altor maladii, precum cancerul de ovare, uter, stomac, splină, esofag, leucemie.

UZ CULINAR

Frunzele tinere pot fi folosite crude în salate; pe măsură ce se maturizează, gustul amărui se accentuează, dar dispare prin gătire, devenind mai delicat decât cel al spanacului gătit. Pot fi preparate sub formă de supe, sote-uri, budinci, plăcinte, ca frunze pentru sarmale etc.

PlanteWarningPedia își propune o prezentare generală a plantelor, dar nu recomandă folosirea acestora în afara consultării persoanelor avizate (medici sau farmaciști) – prin urmare, PlantePedia se exonerează de orice responsabilitate în legătură cu efectele secundare ale utilizării pe cont propriu a plantelor prezentate pe site.

Un articol scris de Anne Tharesse

SURSE:

  1. Wikipedia
  2. Botanical.com
  3. Pfaf.org
  4. Natureandmore.com

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s