Plante decorative prin frunze – Brunnera macrophylla


Brunnera macrophylla 'Silver Wings'Brunnera macrophylla este o specie de plante erbacee, perene, din familia Boraginaceae, native din zona Munților Caucaz. Brunnera este foarte îndrăgită, în primul rând datorită frunzelor sale mari (epitetul latin ”macrophylla” însemnând ”frunze mari”), de aproximativ 15 cm, cordate, cu nervuri proeminente și cu un colorit interesant, dar și datorită faptului că este o plantă excelentă pentru zonele umbrite ale grădinii. În arealul ei nativ, brunnera prosperă la umbra arborilor foioși de la poalele M-ților Caucaz, unde aerul este răcoros și umed, iar solul jilav și bogat în nutrienți.

Ca plantă de grădină, Brunnera este o plantă rezistentă, rizomatoasă, care se extinde relativ repede, acoperind solul  ca un covor. Pentru a-i stăvili expansiunea, poate fi îngrădită cu pietre ori roci, sau plantată în vecinătatea altor plante cu dezvoltare robustă. Brunnera are nevoie de cât mai multă umbră, razele directe ale soarelui afectând frunzele, care se ard și se usucă. În plus, ca în cazul multor alte plante de umbră, cu foliaj în culori uimitoare, cu cât sunt mai ferite de lumină, cu atât frunzele sale argintii vor „străluci” mai intens. Mai este de reținut faptul că, crescând în mod natural la baza arborilor, protejate de trunchiurile lor solide împotriva intemperiilor, toate varietățile de brunnera sunt sensibile în fața rafalelor de vânt, sub incidența cărora se maronesc și se scorojesc.

În fiecare toamnă, frunzele Brunnerei se ofilesc și cad, dar reapar în primăvară, sub forma unei rozete bazale bogate, grupate în aglomerări cu aspect de tufe bogate, ce ating o înălțime de aproximativ 30 – 50 cm. Brunnera macrophylla 'Jack Frost'

Frunzele majorităților varietăților de Brunnera sunt spectaculoase prin coloritul lor, care oscilează între diferite nuanțe de verde-argintiu sau verde-turcoaz, irizate de nervuri dense, de un verde-închis, existând și specimene cu centrul frunzei de un verde-aprins și marginile alb-argintii. Mărimea frunzelor poate varia de la o sub-specie la alta, unele fiind cordate cu limbul ascuțit, altele cordate și rotunjite, mai înguste ori mai late etc.

Tulpinile florale sunt subțiri și se înalță deasupra frunzelor, purtând inflorescențele delicate, de obicei în  diferite nuanțe de albastru, similare ca formă și culoare celor de ”nu-mă-uita”. Acestea apar primăvara devreme și rezistă pe tulpini aproximativ 8 – 10 săptămâni.

Brunnera se propagă singură prin semințe, iar tufele pot fi divizate cu ușurință, la începutul toamnei. În grădină se asortează cu o mulțime de alte plante decorative prin frunze sau fructe, precum coleus, caladium, heuchera, nandina, aucuba, ferigile și ierburile ornamentale.

Unele dintre cele mai cunoscute și apreciate soiuri sunt Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’, cu frunzele argintii, variegate  și Brunnera macrophylla ‘Hadspen Cream’, cu frunzele verzi „tivite” cu alb sau crem.

Un Articol Scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

SURSE:

  1. http://www.gardeningknowhow.com
  2. http://www.telegraph.co.uk
  3. https://en.wikipedia.org

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s