Fructe exotice – Castravetele african cu coarne, alias Kiwano (Cucumis metuliferus)


Kiwano

KiwanoAREAL ȘI RĂSPÂNDIRE

Kiwano (Cucumis metuliferus) este o specie anuală din familia Curcubitaceae-lor, înrudit cu castravetele și cu pepenele. Este o specie nativă din Africa, unde crește în mod natural în solurile aluvionare ale luncilor, dar este cultivat și în Maroc, Portugalia, California, Chile, Australia și Noua Zeelandă. Gustul său este o combinație între castravete și zucchini sau, când este copt, între banană, castravete și lămâie.

ASPECT ȘI CARACTERISTICI

Kiwano este o plantă anuală, agățătoare, care dezvoltă liane lungi de până la 1,5 – 3 m, acoperite cu perișori aspri. Acestea cresc radial dintr-o rădăcină lemnoasă. Frunzele sunt mari, viguroase, de  90 x 100 mm, ovat-cordate sau palmate, cu câte 3-5 lobi, de asemenea pubescente. Înflorește în lunile iulie-septembrie, iar semințele se coc în intervalul august-octombrie. Fiind o plantă monoică, florile femele și cele mascule apar pe același exemplar și sunt polenizate de către insecte. Florile mascule apar solitar sau în grupuri de până la 4, lipsite de pețiol, de culoare verzuie spre galben-deschis, cu un diametru al corolei de 5–10 mm. Florile femele apar solitar, cu pețioluri lungi de 20–60 mm și cu un diametru al corolei de 8–15 mm; sunt de culoare galbenă.

Fructul este de formă elipsoidal-cilindrică, de 60–150 mm lungime și 30–60 mm în diametru atunci când este copt. Coaja este portocalie și prezintă protuberante țepoase. Ea este comestibilă și în anumite zone se mănâncă, fiind bogată în vitamina C și în fibre. Când este crud, fructul are culoarea verde cu striații longitudinale și nu este indicat să fie consumat; când se coace, capătă culoarea galben-portocalie. Pulpa de kiwano este de un verde-s,marald, ușor gelatinoasă si se poate folosi în salatele de fructe sau în deserturi, pentru a le accentua gustul. Semințele sunt albe, turtite, de 6–9 mm lungime, acoperite de o substanță gelatinoasă și sunt comestibile.

 

DENUMIRI ȘI ETIMOLOGIE

Kiwano este cunoscut și sub numele de pepenele cu coarne, castravetele african cu coarne, pepenele jeleu, melano sau pikano. Numele genului, „Cucumis”, este de proveniență latină și se referă la aproximativ 32 de specii de plante originare cu preponderență din Africa, dar și din Asia, Australia și unele insule din Pacific. Numele speciei, „metuliferus”, face referire la spinii care acoperă coaja fructului și este tot de origine latină, fiind compus din cuvintele „metula” (piramidă mică) și „ferus” (sălbatic).

UZ CULINAR

În locurile de baștină, fructul este frecvent consumat crud, în salate sau în diferite rețete tradiționale. Pulpa este adesea folosită în prepararea deserturilor, în special a înghețatelor. Fructul, eventual coaja, curățată de spini și golită de miez, este folosită ca recipient decorativ pentru alte preparate. Atunci când este consumat ca atare, se poate adăuga sare sau zahăr pentru a accentua gustul.

CONSTITUENȚI ȘI PROPRIETĂȚI

Kiwano este bogat in proteine, vitaminele C, B2, B5, B6, E, iar coaja este bogată în beta-caroten. Fructul mai conține sodiu, potasiu, magneziu, mangan si antioxidanti și carbohidrati. Semințele au efecte vermifuge; în acest scop sunt măcinate și transformate într-o pulbere, care se amestecă cu apă și se bea.

 

SURSE:

  1. Wikipedia
  2. plantzafrica.com
  3. Pfaf

Un articol scris de  Anne Tharesse

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s