Plante decorative prin fructe – Scorusul salbatic (Sorbus aucuparia)


Scorusul salbaticScorușul sălbatic (Sorbus aucuparia) este unul dintre cei aproximativ 200 de reprezentanți ai genului Sorbus, aparținând familiei Rosaceae-lor și înrudit cu scorușul domestic (Sorbus domestica).

Face parte din flora spontană a Europei, Asiei și Africii de Nord. Are un trunchi zvelt, subțire, cu scoarță fină și o coroană bogată. Se poate dezvolta atât ca arbust, cât și ca arbore cu o înălțime de până la 15 metri.

Frunzele sunt compus–penate, formate din 4 până la 9 perechi  de foliole (frunzulițe) dispuse opus de-a lungul nervurii principale, cu o lungime de până la 20 cm și o lățime de 8 – 12 cm, semânând cu cele de salcâm.

Înflorește în lunile mai – iunie iar florile, hermafrodite, de un alb – cremos spre gălbui, sunt dispuse în corimbe dense (care conțin cca. 250 de flori).

Acestea produc niște poame mici, de 8 – 10 mm în diametru, similare ca aspect speciilor de pyracantha. Pe măsură ce se coc, își schimbă culoarea din verde în roșu-stacojiu sau portocaliu-închis. Sepalele persistă pe fruct și după coacere (lunile august – octombrie), ca o stea neagră în 5 colțuri, ceea ce le face să semene cu niște mere miniaturale.

 

Fructele, aidoma florilor, apar grupate în corimbe (ciorchini) dense, fiecare conținând cca 80 – 100 de poame. În stare crudă, fructele sunt astringente și amare, iritând flora stomacală, dar prin preparare termică pot fi consumate fără nici un risc, sub formă de dulceață, gem, tarte, sirop, compot, vin, lichior, ceai.

Preferă solurile acide, bine drenate, cu poziționare în plin soare. Rezistă la temperaturi scăzute și la poluarea urbană, dar tolerează greu verile secetoase.

Sorbus fruticosa și Sorbus Cashmiriana sunt alte două specii de scoruș, ambele producând poame de culoare albă. Sorbus vilmorinii și Sorbus hupehensis  sunt două varietăți cu fructele roz, iar Sorbus aucuparia ‘Joseph Rock’ este un cultivar cu poamele de culoare galbenă.

 

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s