Inulina – Substanța binefacatoare din cicoare, ceapa si sparanghel


InulinaInulina este un polizaharid natural, produs de multe specii diferite de plante, extras industrial din rădăcina de cicoare. Ea face parte din categoria fibrelor dietetice, fiind stocată de unele plante ca rezervor energetic și pentru reglarea rezistenței la frig, cel mai adesea la nivelul rădăcinilor sau rizomilor. Conform studiilor științifice, ea este prezentă în peste 36 000 de specii de plante, inclusiv în grâu, ceapă, usturoi, banane, sparanghel, cicoare, topinambur, brusture și barba-caprei.

Inulina a fost descoperită în anul 1806 de către cercetătorul german Valentin Rose în extractul de ochiul boului – plantă din familia Asteraceae, răspândită în Europa centrală și de sud, la noi fiind cunoscută sub mai multe denumiri populare: alaut, aman, bruscalău, holman, iarba neagră, ochiul boului, omac, omag, lacrimile Elenei, smântânica. Denumirea științifică a plantei este Inula helenium, de unde provine și numele substanței (inulină).

Inulina nu este digerată de către organismul uman și, datorită gustului ei dulceag poate fi utilizată ca îndulcitor în industria alimentară, mai ales în alimentele grase și făinoase (pentru a se evita asocierea indezirabilă a acestor grupe alimentare cu zahărul) sau ca surogat de zahăr pentru diabetici. Inulina conține 10% din puterea de îndulcire a zahărului și 25-35% din valoarea energetică a carbohidraților.

Inulina mai are proprietatea de accelerare a absorbției calciului (și posibil a magneziului), cercetările științifice, susținute statistic, demonstrând efectele de ameliorare a spasmofiliei, în special în rândul fetelor cu probleme de metabolizare a calciului, tratate cu extracte de inulină obținute din rădăcina de cicoare. Inulina mai ajută și la stabilizarea florei intestinale, facilitând dezvoltarea bacteriilor benefice, motiv pentru care este folosită tot mai frecvent în alimentația zilnică.

Din punct de vedere nutrițional este considerată a fi o fibră solubilă, din acest motiv consumul unor cantități mari poate conduce la balonare.

 

SURSE:

  1. Wikipedia
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s