Substanțe toxice din plante – Glutenul


Glutenul este o substanță proteică densă, vâscoasă, moale și elastică, prezentă în semințele și în făina cerealelor și are proprietatea de a conferi aluaturilor frământate din făina de cereale, elasticitatea caracteristică. Această elasticitate este prezentă și în aluatul din grâu și, de aceea, glutenul de grâu este folosit ca liant alimentar pentru multe materii prime alimentare. Calitatea și cantitatea glutenului din făină reprezintă principalele caracteristici de care depind însușirile produselor de panificație. Dorința producătorilor, dar și a consumatorilor, de a obține produse voluminoase, pufoase și cu prospețime de lungă durată, a condus în ultimele decenii la selectarea soiurilor de grâu cu conținut crescut de gluten.

Problema constă în faptul că, în ultimii zeci de ani tot mai multe persoane dezvoltă intoleranță la gluten. Organismul persoanei cu intoleranță la gluten se apǎră de gluten prin formarea de anticorpi. Boala, odată apărută, nu se mai vindecă, rămâne pe toată durata vieții. Pot dispărea, în timp, doar anticorpii și simptomele bolii, care însă reapar atunci când se consumă iar cereale cu gluten toxic, care sunt interzise. Tratamentul și evoluția bolii presupun evitarea totală a glutenului și înlocuirea cerealelor cu gluten prin produse fabricate din cereale fără gluten toxic, la care se adaugă aditivi alimentari capabili să înlocuiască proprietatea de liant al glutenului.

Intoleranţa la gluten afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârstă începând cu perioada copilăriei. Cerealele care conțin gluten sunt:  grâul, orzul, ovăzul, secara, alacul și hibrizii acestora.

SURSE:

Wikipedia

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s