Remedii naturale – Infuzia de albastrele, pentru afecțiunile oculare


Albastrele

AREAL ȘI RĂSPÂNDIRE

Albăstreaua (Centaurea cyanus) este o plantă erbacee anuală, din familia Asteraceae-lor, originară din Europa. Crește prin fâneţe, prin lanurile de grâu sau de secară, pe marginea drumurilor. Preferă locurile uscate și însorite, chiar și atunci când condiţiile de viaţă sunt dificile. Albăstrelele înfloresc din iunie și până în septembrie; de obicei, se recoltează inflorescenţele (sau chiar numai petalele), dar poate fi utilizată și planta întreagă, sub formă de infuzie.

DENUMIRI POPULARE

Albăstreaua mai este denumită și: albăstrică, albăstriță, vinețea, vinețică, ghioc, zglăvoc, floarea-grâului, floarea-paiului, clopoțel, floare-vânătă, floarea paiului, iarba frigurilor, măturice, tătăișă vânătă.

ASPECT ȘI CARACTERISTICI

Albăstrelele sunt plante erbacee, din familia Asteraceae-lor, cu o înălține de până la 50 – 60 cm. La maturitate, tulpina albăstrelelor este păioasă, lemnificată, pubescentă și ramificată. În vârful tulpinii se dezvoltă florile, dispuse mai multe la un loc, formând niște capitule ciufulite,  înconjurate de bractee de culoare verde, cu marginile acoperite cu dințisori bruni. Petalele sunt în nuanţe de albastru-violet, purpuriu, roz sau alb. Frunzele sunt alterne, liniare, lungi pînă la 8–9 cm și înguste doar de 4–9 mm, alburii datorită perilor mătăsoși. 

UZ MEDICINAL

Albăstrelele se folosesc, în principal, în tratametele legate de inflamațile ochilor, în conjuctivite, în inflamații ale ploapelor. Preparatele din albăstrele se folosesc și ca diuretic. Acţionează cu bune rezultate și împotriva diareii, a reumatismului, a afecţiunilor renale sau ale vezicii urinare.

Ceaiul de albăstrele poate readuce și pofta de mâncare.

PlantePedia își propune o prezentare generală a plantelor, dar nu recomandă folosirea acestora în afara consultării persoanelor avizate (medici sau farmaciști) – prin urmare, PlantePedia se exonerează de orice responsabilitate în legătură cu efectele secundare ale utilizării pe cont propriu a plantelor prezentate pe site.

 

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s