Plante medicinale si decorative – Patlagina (Plantago major)


Plantago MajorAREAL ȘI RĂSPÂNDIRE

Pătlagina (Plantago major) este una dintre cele 200 de specii ale genului Plantago, din familia . Este nativă din cea mai mare parte a Eurasiei, în prezent naturalizată în aproape toate colțurile lumii, fiind una dintre cele mai răspândite și abundente plante medicinale din lume. Adeseori este considerată buruiană și stârpită, atunci când invadează lanurile și culturile. Crește pe marginea drumurilor, în buruienișuri, în pășuni, culturi și în locuri bătătorite în care alte specii nu rezistă. Arealul ei geografic este foarte amplu, de la zonele joase, de luncă și câmpie, până la cele înalte, de munte.

ASPECT ȘI CARACTERISTICI

Pătlagina este o plantă erbacee perenă, cu tulpini florale pubescente, înalte de 10 – 40 cm. Frunzele sunt dispuse bazal, în formă de rozetă, cu diametrul de 15-30 de cm și au culoarea verde-închis. Acestea sunt ovale (uneori rotunjite), de 5-20 cm lungime și 5-9 cm lățime, cu 5 sau 9 nervuri longitudinale proeminente, cu pețiol scurt, vârful ascuțit și marginile foarte vag serate. Tulpina poartă o inflorescență terminală erectă, lungă de până la 15 cm, asemănătoare întrucâtva spicelor de iarbă, conținând numeroase flori mici, de culoare verde spre maroniu. Florile au aproximativ 4 mm în diametru; caliciul este verde, corola maronie iar staminele sunt albe sau rozalii; sunt polenizate de către vânt. Fiecare plantă poate produce până la 20.000  de semințe, mici și ovale, cu gust amar.

DENUMIRI ȘI ETIMOLOGIE

Denumirea genului, ”plantago”, provine din latină și înseamnă ”laba piciorului”; e greu de precizat dacă forma frunzelor plantei a inspirat această denumire, sau mai degrabă tendința sa de a crește în soluri bătătorite și de-a lungul potecilor. Interesant este faptul că nativii americani au denumit planta în mod asemănător, după ce ea a ajuns, în mod neintenționat, pe continentul nord-american, odată cu primii coloniști europeni și cu primele transporturi de cereale (vezi explicația mai jos): ”călcătura (sau pasul) omului alb”. Denumirea speciei, ”major”, face referire la frunzele sale mari.

SCURT ISTORIC AL FOLOSIRII PĂTLAGINEI

Pătlagina este, se pare, una dintre cele mai vechi plante medicinale întrebuințate de către om; pe timpuri  era considerată unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva diareei și era utilizată pentru a trata dizenteria și scorbutul. Pătlagina este una dintre plantele care prosperă în arealele perturbate de activitatea umană, astfel încât ea i-a fost  omului, se pare, companion și însoțitor tăcut de-a lungul veacurilor, proliferându-se peste tot pe unde l-au purtat pe acesta, pașii. Ea prosperă atât în  pământul bătătorit, cât și în pământul lucrat și pe ogoare, semințele de pătlagină contaminând adesea recoltele de cereale – acest fapt fiind cel care a permis propagarea pătlaginei pe toate continentele, naturalizarea ei realizându-se neintenționat.

UZ CULINAR ȘI MEDICINAL

Cel mai adesea, pătlagina este utilizată ca plantă medicinală, atât în homeopatie, cât și în medicina populară, cu o largă răspândire în pediatrie. Cea mai cunoscută întrebuințare a pătlaginei este cea de remediu al afecțiunilor gâtului (celebrul sirop de pătlagină). Pătlagina poate fi însă și consumată  ca legumă, crudă sau fiartă, inconvenientul constând însă în structura sa fibroasă. Pe de altă parte, ea este o sursă valoroasă de calciu, de vitamina A, vitamina C și vitamina K.

Frunzele mature sunt mai degrabă amare; cele tinere sunt mai plăcute gustului și mai puțin fibroase, putând fi folosite ca legumă verde în salate. Semințele pot fi prăjite și adăugate în diverse preparate (salate, pâine, alte preparate din aluat), sau prăjite și apoi măcinate, pudra amestecându-se cu făina.

Pătlagina are  efecte antibacteriene și antiseptice, antiinflamatoare și cicatrizante, emoliente, expectorante, antihemoragice. Datorită proprietăților anti-bacteriene și anti-inflamatorii, frunzele plantei sunt folosite pentru tratarea bolilor inflamatorii ale căilor respiratorii, pentru ameliorarea tusei și ca expectorant, patlagina dizolvând mucusul aderent și promovând formarea de spută. În plus, acoperă mucoasa membranei și ameliorează inflamația, eliminând reflexul de tuse. Remediile homeopatice obținute din frunzele de pătlagină se mai folosesc în ulcerul gastric, hipertensiune, răni, ulcere varicoase, laringite, stomatite, traheite, hemoroizi, conjunctivite și blefarite etc.

Pentru uz extern, în medicina populară, frunzele zdrobite de pătlagină se folosesc pentru tratarea leziunilor superficiale, rănilor purulente, mușcăturilor de insecte sau arsurilor pielii, tăieturilor, ulcerului care se vindecă greu și pentru ameliorarea sângerării. Frunzele proaspete de pătlagină se pun peste rănile care se vindecă lent, având efect antiseptic, astringent, de închidere a  rănii și de facilitare a coagulării sângelui.

ALTE ÎNTREBUINȚĂRI

În situațiile de supraviețuire în condiții extreme, fibrele pătlaginei pot fi folosite pentru improvizarea capcanelor pentru animale, pentru suturi, ca fire de cusut, etc (și să nu uităm de cataplasma din frunze de pătlagină aplicată pe rănile infectate, care nu se opresc din sângerare sau provocare de înțepăturile/mușcăturile animalelor).

Este interesat de menționat și de știut că există și specii decorative de pătlagină, precum Plantago major ‘Variegata’  și Plantago major ‘Rubrifolia’, cultivate în grădini pentru frunzele lor colorate.

Această prezentare necesită JavaScript.

PlanteWarningPedia își propune o prezentare generală a plantelor, dar nu recomandă folosirea acestora în afara consultării persoanelor avizate (medici sau farmaciști) – prin urmare, PlantePedia se exonerează de orice responsabilitate în legătură cu efectele secundare ale utilizării pe cont propriu a plantelor prezentate pe site.

 

SURSE:

  1. Wikipedia
  2. Botanical.com
  3. Plants  for a  Future
  4. kingdomplantae.net
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s