Dicționar Gastronomic – Hummus


Hummus-ul este un preparat cu origini orientale și egiptene, obținut din năut terciuit, tahini (un sos din semințe pisate de susan și ulei), ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și usturoi, foarte popular în Orientul Apropiat (inclusiv Turcia) și în Africa de Nord (inclusiv Maroc). Din punct de vedere etimologic, cuvântul „hummus” provine din limba arabă (حمّص ḥummuṣ), în care denumirea completă este „حمّص بطحينة ḥummuṣ bi ṭaḥīna”, însemnând „hummus cu tahini”.

Cele mai multe surse prezintă hummus-ul ca având o istorie îndelungată, datând din perioada Antichității. Cu toate acestea, chiar dacă ingredientele de bază ale hummus-ului (năutul, tahini, lămâile și usturoiul) au fost consumate în regiune de milenii întregi, nu există izvoare arheologice care să susțină ipoteza preparării sale în Antichitate. Prima rețetă cunoscută a unui preparat similar hummus-ului datează din secolul al XIII-lea și a fost descoperită într-o carte de bucate publicată la Cairo. Ingredientele acestei rețete cuprind un piure rece de năut, oțet, lămâi murate, ierburi, condimente și ulei, fără să includă tahini sau usturoi.

Hummus-ul se servește ca aperitiv, cu diferite sortimente de pâine (precum lipiile) sau biscuiți crocanți („crackers”), sau ca garnitură pentru falafel, pui fript, pește sau vinete. Poate fi „asortat” cu roșii tocate cubulețe, castraveți, coriandru, pătrunjel, ceapă caramelizată, ciuperci sotate, năut întreg, ouă fierte, paprika, sumac, măsline, semințe de pin.

Hummus-ul este un preparat tradițional în Egipt, Israel, Palestina și Iordania.

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s