Fructe din padure – Vuietoarea (Empetrum nigrum, Empetrum rubrum)


AREAL ȘI RĂSPÂNDIRE

Vuietoarea (Empetrum nigrum) este o plantă erbacee, semi-arbustivă și perenă, cu fructe comestibile, tipică zonelor montane din climatul temperat și regiunilor subarctice. Face parte din familia Ericaceae-lor, înrudindu-se astfel cu plante precum afinul, merișorul, strugurii-ursului. Este frecvent întâlnită în emisfera nordică, în regiunile de tundră și în pădurile de molid.

La noi în țară, planta este destul de rară, dar o putem găsi totuși pe pășunile și solurile turboase din etajele montane și submontane, în munții Gutâi, Țibleș, Rarău, Rodna, Ciucaș, Bucegi, Bărăgan, Bihor („Plantele alimentare din flora spontană a României”, Dr. Constantin Drăgulescu).

ASPECT ȘI CARACTERISTICI

Vuietoarea (Empetrum nigrum) este un subarbust de munte, asemănător „ierbii negre” (Calluna vulgaris), cu frunze persistente (totdeauna verzi) și cu tulpina întinsă pe pământ. Frunzele sunt foarte asemănătoare plantelor din genul Calluna și Erica (ambele din familia Ericaceae-lor), cu aspect de ace, similar coniferelor,  având o dungă albă pe fața inferioară. Florile sunt mici, de un trandafiriu întunecat spre purpuriu, din care rezulta fructe comestibile, globuloase, de 7 – 8 cm în diametru, cu câte 6 – 9 semințe, de culoare neagră (E. nigrum), roșie (E. rubrum) sau albe, care se coc în lunile iunie – iulie.

DENUMIRI ȘI ETIMOLOGIE

Inițial, acest de gen de plante, alături de altele similare, au fost încadrate în familia Empetracea-lor; ulterior însă, în urma reevaluării caracteristicilor morfologice și moleculare, au fost subordonate familiei Ericaceae-lor. În prezent, denumirea de Empetraceae este perimată, nemaifiind utilizată.

SCURT ISTORIC AL FOLOSIRII VUIETORII

Fructele acestei plante au fost de mare importanță, de-a lungul timpului, pentru populațiile inuite din regiunile subarctice. În Groenlanda, aceste bobițe se consumau zdrobite, amestecate cu slănină de focă; laponii fărâmițau și ei fructele de vuietoare, amestecându-le cu lapte și consumând această compoziție după ce a înghețat, zdrobind-o cu lingura; în Islanda se consumau crude, sau amestecate cu lapte acru; eschimoșii le foloseau la prepararea unei mâncăruri specifice, pe bază de ficat de pește.

Obiceiul amestecării acestor fructe cu untură se regăsea pe timpuri și în rândurile triburilor indigene din Alaska, unde, se pare, fructele de vuietoare erau culese în cantități foarte mari și conservate astfel pentru perioade lungi. Uneori le amestecau cu alte fructe asemănătoare, precum afinele.

UZ CULINAR

Fructele de vuietoare pot fi consumate și crude, dar gustul lor este mai degrabă apos, foarte puțin aromat, deoarece conținutul de vitamine și de uleiuri volatile este scăzut – ceea ce determină o aromă slabă și o aproape totală lipsă de miros. Cu toate acestea, se pretează foarte bine pentru prepararea de gemuri, marmelade, tarte, prepararea termică sporindu-le savoarea.

Aciditatea acestor fructe este mică, în consecință nu este nevoie de mult zahăr pentru a îndulci deserturile obținute din ele. De asemenea, gustul lor se pare că se amplifică dacă sunt recoltate după venirea înghețului sau după ce au fost congelate.

În Labrador, frunzele și crenguțele de vuietoare sunt folosite pentru a afuma peștele (inclusiv somonul și păstrăvul).

UZ MEDICINAL

Populațiile nordice foloseau frunzele și tulpinile acestei plante, sub formă de infuzie, pentru a trata diareea, durerile de stomac, afecțiunile digestive  și pe cele renale. Infuziile obținute din rădăcina acestui arbust erau folosite ca spălături pentru afecțiunile oculare. Ceaiul din frunzele de vuietoare era utilizat și ca diuretic în răceli și febră.  

Un articol scris de Anne Tharesse

SURSE:

Wikipedia

  1. http://courses.washington.edu
  2. Plants  for a  Future
  3. Plantele alimentare din flora spontană a României”, Dr. Constantin Drăgulescu

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s