Legumele Incase – Jicama (Pachyrhizus erosus)


Jicama tuberculiAREAL ȘI RĂSPÂNDIRE

Jicama (Pachyrhizus erosus) este numele unei plante erbacee cățărătoare din familia Fabaceae-lor, originară din America de Sud, cultivată pentru tuberculul său comestibil, crocant, de culoare albă, asemănător ca textură, cu gulia. Păstăile nu se mănâncă, întrucât semințele lor sunt toxice.

Vrei să cumperi semințe? Click aici: Grădina Hobby

CARACTERISTICI și CULTIVARE

Jicama este o liană robustă, cățărătoare, ce poate ajunge până la 6 m înălțime, cu frunze mari, flori albastre și păstăi asemănătoare celor de fasole. Florile trebuie îndepărtate, pe măsură ce apar, deoarece „fură” din vigoarea plantei, care se dezvoltă în defavoarea tuberculilor (în plus, păstăile sunt toxice și nu sunt folosite în scop culinar); tot în acest scop, planta este tunsă, până la o înălțime de 1 – 1,5 m.  

Frunzele sunt compuse din câte 3 foliole dințate sau lobate, cele exterioare atingând  15 cm lungime, iar cele din centru 20 de cm. Florile, albastre sau alb-purpurii apar dispuse în ciorchini terminali, care produc păstăile verzi, de până la 15 cm lungime, acoperite cu perișori deși și conținând de la 4 până la 9 semințe maronii.

În Mexic, jicama este cultivată  pe câmpuri și tunsă cu macetele. În regiunile cu ierni reci, partea aeriană a plantei moare, dar rădăcinile supraviețuiesc în pământ, unde dezvoltă tuberculii de mărimea guliilor, germinând din nou în primavară.

Pentru ca tuberculii comestibili să atingă maturitatea, planta are nevoie, în general, de 9 luni cu temperaturi care să nu atingă limita înghețului; cu toate acestea, ea se cultivă și în climatul temperat, tuberculii putând fi recoltați chiar și după numai 5 luni de sezon cald, singura diferență fiind aceea că aceștia vor fi mai mici decât la plantele cultivate în climat tropical sau subtropical.

Semințele se pun în răsadnițe cu 8 – 10 săptămâni înainte de ultimul îngheț de primăvară, după care, când vremea se stabilizează și dispare riscul de schimbări bruște de temperatură, se pot planta în grădină.

DENUMIRI:

Printre denumirile populare internationale, se numără: „Yam-bean”, „Mexican-potato”, „Mexican Water Chestnut”; „Mexican turnip”; cây củ đậu (Vietnam); seng kuang (Malay); di gwa (China); kuzuimo (Japonia); sinkamas (Filipine); sankalu (India).

SCURT ISTORIC

Jicama este originară din Mexic, unde a fost cultivată și folosită ca sursă importantă de hrană, de majoritatea populațiilor mezo-americane. Cuceritorii spanioli au introdus planta în Filipine în secolul al XVII-lea, de unde s-a extins în Asia de Sud-Est și în China.

În scurt timp, a început să fie folosită ca rezervă de hrană în călătoriile maritime de lungă durată, datorită faptului că, stocată în condiții corespunzătoare, rezistă vreme îndelungată, dar și pentru conținutul ridicat de apă și de vitamina C, care o recomandă ca aliment anti-scorbutic.

UZ CULINAR

Tuberii pot fi consumați atât cruzi, cât și gătiți; în ambele variante, coaja maronie trebuie curățată. În stare crudă, gustul tuberculilor pare a fi o combinație între guile, măr și castane de apă. În Mexic sunt tăiate felii subțiri și asezonate cu sare, suc de lămâie și chili.

Se pot adăuga și în supe, piureuri, tocănițe de legume, salate de legume sau fructe, dar pot fi și prăjite asemeni cartofilor.

PROPRIETĂȚI ȘI CONSTITUENȚI

Tuberculii de jicama sunt bogați în carbohidrați, fibre și inulină, de la care provine și gustul său dulceag; în același timp, ei sunt o sursă importantă de potasiu, vitamin C, calciu și magneziu. În afară de acestea, mai conține vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, fier, fosfor, zinc.

Conținutul de proteine și grăsimi este foarte scăzut, la fel și cel de calorii (38 cal/100 gr).

Păstăile și semințele conțin o substanță foarte toxică, numită rotenonă, existentă și în alte plante, care este folosită în industrie pentru obținerea insecticidelor.

Un articol scris de Anne Tharesse

SURSE:

  1. http://greenharvest.com.au
  2. https://en.wikipedia.org
  3. http://www.vegetablesinfo.com
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s