Plante medicinale și decorative – Mielareaua, alias „Fructul castitatii” (Vitex agnus castus)


vitex-herb

AREAL ȘI RĂSPÂNDIRE

„Fructul castității” (Vitex agnus castus) este un arbust din familia  Lamiaceae, originar din bazinul Mării Mediterane și una dintre puținele specii din genul Vitex adaptată climatului temperat (cele mai multe specii ale acestui gen sunt de climă tropicală și subtropicală).

ASPECT ȘI CARACTERISTICI

Vitex agnus castus este un arbust foios, de cca 4 m înălțime. Frunzele sunt palmate, pețiolate, compuse din 5 – 7 foliole lanceolate, de până la 6 cm lungime, de culoare verde-închis pe partea superioară și cenușie pe cea inferioară.

Florile, care se deschid în lunile iulie-septembrie, au culoarea lavandei, foarte rar albe. Sunt mici, dispuse în inflorescențe cimoase, frumos mirositoare, foarte atractive pentru fluturi. După polenizare apar fructele, de culoare roșu-închis, aproape negru.

Fructele se culeg în lunile octombrie – noiembrie, atunci când sunt foarte coapte. Pot fi uscate la soare sau la umbră. În scop fito-terapeutic se recoltează atât fructele, cât și frunzele.

DENUMIRI ȘI ETIMOLOGIE

Denumirea științifică de Vitex i se datorează, se pare, lui Plinius cel Bătrân (23 – 79 e.n) și este derivat din cuvântul latin vieo, care înseamnă ”a țese” – ceea ce are legătură, probabil, cu obiceiul vremii de a se împleti coșuri din ramurile sale.

Denumirea de agnus se traduce prin ”mielul Domnului” (împrumutat din grecescul hagnó – pur, curat) și îi aparține lui Teofrast, alegerea numelui fiind motivată de faptul că planta era folosită de călugări pentru reducerea apetitului sexual. Castus înseamnă cast, în legătură cu ”carere” (tăiat) și ”cassus” (gol, vid).

ALTE DENUMIRI: piperul călugărului, mielărea.

SCURT ISTORIC AL FOLOSIRII FRUCTULUI CASTITĂȚII

Planta a fost asociată, de-a lungul timpului, cu abstinența, devenind astfel un simbol al castității. În Roma antică, preotesele care întrețineau focul sacru în templele zeiței Vesta (numite ”vestale”) purtau nuiele și ghirlande împletite din florile arbustului.

În Grecia antică, în timpul festivalului denumit Tesmephoria (ceremonie destinată zeului Demeter – zeul agriculturii, fertilității și bogăției), femeile dormeau pe o saltea împletită din frunze şi tulpini de Vitex agnus-castus, întrucât ritualul pretindea menținerea castității (abstinenței sexuale) a femeilor, până la finalizarea ceremoniei religioase.

De asemenea, se împleteau cununi care se atârnau la porțile caselor, iar femeile se împodobeau cu florile acestui arbust. Conform mitologiei grecești, Hera, sora și soția lui Zeus, protectoarea căsniciei, a fost născută sub un arbust de Vitex agnus-castus.

Ulterior, aceste obiceiuri și mituri au fost preluate și în creștinism, în perioada evului mediu, planta fiind cultivată în grădinile mănăstirilor şi adăugată în mâncarea călugărilor (de unde și denumirea de ,,Piperul călugărilor” ), fructele sale având, pentru bărbați, se credea, proprietăți anti-afrodisiace.

În orice caz, dincolo de mituri și legende, planta a fost cunoscută pentru proprietățile ei de vindecare a afecțiunilor ginecologice, încă de pe vremea lui Hypocrate.

Dar, tocmai datorită capacității sale de reglare a sistemului endocrin și secreției de hormoni (în special în cazul femeilor, dar, se pare, și al bărbaților) calitatea fructelor plantei de a scădea libidoul nu este garantată; de fapt, este foarte posibil să aibă un efect exact contrar.

În urma cercetărilor științifice asupra efectului curei cu fructe și frunze de Vitex, s-a ajuns mai degrabă la concluzia că proprietatea afrodisiacă este una ambivalentă – atât afrodisiacă, cât și anti-afrodisiacă, în funcție de concentrația ingerată și de condiția prealabilă a sistemului endocrin, pentru persoanele care o utilizează.

Capacitatea plantei de a trata tulburările ginecologice la femei, precum cele menstruale, au fost menționate încă din antichitate, de medici și naturaliști renumiți ai vremii și ai istoriei, precum Hypocrate, Plinius cel Bătrân, Discorides:

”Dacă sângele curge din uter, lăsați femeia să bea un vin tare, în care au fost zdrobite câteva frunze” (Hypocrate, 460-377 B.C.); ”Pomul oferă tratamente care facilitează urinarea, menstruația, lactația…” (Plinius)

În Marea Britanie arbustul este cunoscut din anii 1570, când John Gerarde (botanist și naturalist englez, 1545–1612), menționa  puterea vindecătoare a Vitex agnus castus în inflamaţiile tractului genital la femeie. În 1930 este menționat și de către Dr. Gerhard Madausm (cercetător german, 1890 – 1942) care efectuează o serie de studii asupra animalelor, utilizând extracte din această plantă.

PROPRIETĂȚI ȘI UZ MEDICINAL:

Fructele de Vitex, prin substanțele pe care le conțin, au capacitatea de a:

 1. regla secreția ovariană;
 2. restabili echilibrul hormonal feminin;
 3. ameliora menstruaţia şi o serie de tulburări secundare acesteia: sindromul premenstrual, mastodinia, mastopatia etc;
 4. ameliora sau trata manifestările sindromului ovarului polichistic;
 5. ameliora sau trata acneea indusă de dezechilibre hormonale, atât la femei cât şi la bărbaţ;
 6. inhiba secreția de prolactină de la nivelul celulelor hipofizare;
 7. remedia deficienţele de fază luteală;
 8. favoriza fertilitatea;
 9. împiedica proliferarea bacteriilor;
 10. detoxifia organismul prin diureză;
 11. inhiba creşterea celulelor canceroase la nivelul sânului, ovarului, colului uterin, stomacului şi colonului.

CULTIVARE

La noi în țară nu este foarte bine cunoscut, fiind cultivat, ocazional, ca plantă decorativă. Fiind nativ al climei mediteraneene, cel mai bine se adaptează în zonele din sudul țării, putând rezista iernilor blânde.

În iernile geroase necesită protejarea rădăcinilor, ceea ce nu asigură totuși supraviețuirea arbustului. Vestea bună, totuși, este faptul că rădăcinile pot supraviețui în pământ, dând noi lăstari în primăvară. În această variantă, arbustul poate fi crescut în grădină sub formă de plantă erbacee perenă.

Preferă soluri semi-umede, cu amplasare în plin soare.

Un articol scris de  Anne Tharesse 

SURSE:

 1. Online Etymology Dictionary
 2. Wikipedia
 3. Missouri Botanical Garden
 4. Steven Foster Group
 5. Romedic

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s