Legumele altfel – Sortimente de vinete


Vinetele africane

Vânăta (Solanum melongena) este o plantă erbacee, perenă în climatul tropical, anuală în climatul temperat, din familia Solanaceae-lor și înrudită, astfel, cu roșia și cartoful, originară din Asia de Sud și Africa de Nord. Fructul este unul cărnos, cu un diametru de 3 cm la plantele sălbatice, mult mai mare la cele cultivate, conținând numrose semințe mici și moi. Plantele cunoscute și folosite astăzi în gastronomie sunt produsul a mii de ani de cultură, de selecționări și hibridizări.

Prima descriete detaliată a aceastei plante datează din secolul V e.n. și a fost descoperită într-un tratat antic chinez despre agricultură (Qimin Yaoshu, 544); următoarea abordare comprehensivă este înregistrată abia în secolul XII, în cel mai important tratat de agricultură al Epocii Medievale, „Kitāb al-Filāḥa” (”Cartea despte agricultură”), aparținându-i lui Ibn al-Awwam. Pe teritoriul Europei, prima descriere apare în secolul XVI, într-un atlas botanic:

„This plant groweth in Egypt almost everywhere… bringing forth fruit of the bigness of a great cucumber…. We have had the same in our London gardens, where it hath borne flowers, but the winter approaching before the time of ripening, it perished: nothwithstanding it came to bear fruit of the bigness of a goose egg one extraordinary temperate year… but never to the full ripeness…” (1597)

Istoria vinetelor ca plante cultivate este una, la propriu, multimilenară, cele mai vechi dovezi plasând-o în Asia Răsăriteană Preistorică. Sortimentele cunoscute și folosite în zilele noastre au derivat, se pare, dintr-o singură specie primordială, Solanum incanum, nativă a Africii Sahariene și Orientului Mijlociu, care a „suferit” două domesticiri separate – o dată, în Asia de Sud și o dată în Asia de Est.

Numeroasele denumiri arabe și nord-africane, precum și lipsa rădăcinilor etimologice grecești sau romane, indică faptul că vinetele au fost introduse în bazinul meditaranean de către arabi, fapt plasat de către istorici, în perioada Evului Mediu. Astfel, cele mai multe denumiri europene ale plantei au origini persane sau arabe, precum „auberjine” (engleză și franceză), derivat din cuvântul arab  „(al)-bāḏinjān” (provenint, la rândul său, din persanul „Bâdinjân”), care a generat și catalanul „albergínia”, spaniolul „berenjena” și portughezul „beringela”.

Numele știinific al speciei, melongena, se originează în latinescul „mala insana”, „mărul nebuniei”, făcând referire, probabil, la proprietățile psihotropice ale semințelor crude.

În zilele noastre, reprezentarea clasică a vinetei este cea a unei legume (care este, de fapt, fruct!) alungite, ovoide și bombate, mai lungă sau mai scurtă, mai subțire sau mai „îndesată”, de culoare neagră, cu reflexe violet. Această reprezentare (care este perfect surpinsă de numele popular românesc – musai „vânătă”, nicidecum „albă”, „galbenă”, „verde”…) se datorează faptului ca cele mai multe sortimente cultivate în prezent, în Europa și America de Nord, sunt elongate, ovoidale, lungi de până la 25 cm, având coaja violet închis spre indigo sau negru.

În mod curios, totuși, sortimentele cele mai cunoscute europenilor secolului XVIII, erau mici, rotunde, de culoare albă sau galbenă, semănând cu ouăle de găscă sau de găină (fapt care a inspirat cea mai cunoscută denumire populară englezeacă: „eggplant” – „planta-ou”)…

 

 Un articol scris de Anne Tharesse

SURSE:

  1. Wikipedia
  2. http://edis.ifas.ufl.edu/mv061
  3. http://blogs.worldwatch.org
  4. http://www.specialtyproduce.com

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s