Retete antice – Clatitele grecesti cu susan


Ingredientele de bază ale bucătăriei grecești antice erau grâul, uleiul de măsline și vinul, la care se adăugau o sumedenie de alte cereale, fructe și ierburi aromatice, precum orzul, năutul, lintea, măslinele, crude sau conservate în saramură, smochinele, stafidele și rodiile.

În mod obișnuit, grecii serveau 3 sau 4 mese pe zi – micul dejun, prânzul, gustarea de după-amiază și cina. Micul dejun tradițional consta, fie în pâine de orz, înmuiată în lapte, acompaniată de smochine și măsline, fie în clătitele tradiționale numite τηγανίτης („tēganitēs”, actual „tiganites”). Acestea se preparau din făină de grâu, ulei de măsline și lapte bătut, apoi se serveau simple, cu brânză sau unse cu miere și „stropite” cu semințe de susan.

Deci, pentru această rețetă avem nevoie de: o cană de făină, o cană de lapte bătut (sau iaurt), miere, ulei de măsline și o lingură de semințe de susan. Se amestecă făina cu două linguri de miere și cu laptele (iaurtul), pentru a forma aluatul, din care se vor obține patru clătite. Se încinge o tigaie cu ulei de măsline și se toarnă un sfert din compoziție; se prăjește uniform pe ambele părți apoi se continuă la fel cu restul aluatului.

Clătitele se servesc unse cu miere, peste care se presară semințele  de susan.

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s