Plante decorative prin fructe – Vița salbatica (Ampelopsis brevipedunculata)


Vița salbatica (Ampelopsis brevipedunculata)Vița sălbatică, Porcelain Berry Vine: Ampelopsis brevipedunculata. 

Viţa de porţelan este o specie de plante agățătoare, semi-arbustivă, din aceeași familie cu vița-de-vie comestibilă (fam. Vitaceae). Este originară din zonele temperate ale Americii de Nord și ale Asiei.

Lianele sale, foarte robuste, pot depăși 10 metri lungime și se agață viguros de ziduri, garduri, copaci etc, cu ajutorul cârceilor. Frunzele, trilobate, sunt puternic dințate, foarte asemănătoare viei domestice. Florile mici și verzui, neimportante din punct de vedere estetic, apar grupate în cime, la începutul verii.

Fructele, care se coc  toamna, sunt bace mici, rotunde, dispuse în ciorchini, fiecare conținând între 1 și 4 semințe. Pe parcursul maturizării, aceste bace trec prin culori diferite – mai întâi verzi, apoi mov și, la final, albastre. Culoarea albastră, neobișnuită, a fructului se datorează conținutului de antocianine.

Antocianinele sunt pigmenti naturali care coloreaza fructele, frunzele, florile sau ramurile plantelor in rosu, mov, violet sau albastru. Plantele cu un continut ridicat de antocianine sunt mai spectaculoase si, prin urmare, se pretează ca specii ornamentale.

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s