Dictionar Gastronomic – Gazpacho


Gazpacho 2

Gazpacho este o supă preparată din legume crude, în general pe bază de suc de roșii, servită rece, în zilele caniculare de vară. Acest preparat este originar din Andaluzia (Spania), populară în special în Spania și Portugalia, „rădăcinile” sale fiind, se pare, foarte vechi. Teoriile sunt numeroase, două dintre ele sugerând că variante similare acestei supe au fost introduse pe teritoriul Spaniei și Portugaliei fie de către arabi, fie de către romani, ulterior ele deveind parte a bucătăriei andaluziene și îmbogăindu-se cu noi ingrediente.

Rețeta spaniolă tradiională de gazpacho presupune roșii, castravete, ardei gras, oet din vin, apă și sare. Roșiile, decojite la  rece (fără opărire) sunt pasate într-un mojar (varianta tradițională) sau amestecate într-un blender, iar semințele sunt îndepăratate (cu ajutorul unei strecurători). Castravetele, cățeii de usturoi, ceapa, ardeiul (și, după preferințe, și alte legume) se curăță de coajă ori semințe, apoi se toacă, mai mărunt sau mai mare, ori se pasează la blender. Toate acestea se amestecă cu sucul de roșii, apoi se adaugă ulei de măsline, oțet de vin (oțet balsamic sau suc de lămâie) și sare.

La final se ornează cu feliuțe subțiri ori cubulețe de legume crude. Se mai pot adăuga crutoane, cubulețe de ouă fierte sau de șuncă, migdale mărunțite, semințe de dovleac, precum și alte condimente și plante aromatice dorite: piper, chimen, busuioc, frunze de țelină etc.

Sursa Foto: leaf.nutrisystem.com

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s