Stiati… ca bananierul nu este un arbore, ci o plantă ierboasa?


BANANA HEADER

Ce este un bananier?

Bananierii (Musa sp.) sunt niște plante ierboase gigantice, anuale, din familia Musaceae-lor, foarte înalte şi robuste, cu aspect arborescent, de 7-8 m înălțime, care, din cauza mărimii și structurii, sunt deseori confundați cu palmierii. În lume sunt cunoscute cel puțin 70 de specii de bananieri aparținând genului Musa.

Tulpina bananierul este, de fapt, un trunchi fals, deloc lemnos, format din pețiolurile foarte dezvoltate ale frunzelor, care se învelesc unele pe altele și care se dezvăluie la capătul „tulpinii”, semănând cu un palmier. Frunzele sale sunt late și lungi, având, în general, mai mult de 2 metri.

Pentru  a se dezvolta, bananierul are nevoie de un sezon călduros lung, de cca 12 luni și de umiditate constantă, caracteristică regimurilor tropicale umede, cele mai multe banane pe care le găsim în comerț provenind din Africa și din Insulele Antile.

Cum apar bananele?

La 9 – 10 luni de plantare, apare inflorescența bogată și masivă, formată din florile mascule, dispuse în partea superioară a inflorescenței și din florile femele, dispuse în partea inferiorioară. Acestea vor „da naștere” bananelor, grupate în ciorchini denși și grei, care se culeg verzi, fiind lăsate să se coacă în drumul lor spre Europa.

Bananierul trăiește mai puțin de 2 ani. După ce fructele s-au copt, planta se usucă și moare, lăsând în urma ei lăstarii din care se vor dezvolta alți bananieri.

GALERIE FOTO:

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s