Hibrizi – Pomato, sau „rosia-cartof”


Tomtato

Pomato, numit și „tomtato”, este un hibrid, obținut prin altoire, între planta de roșie (Solanum lycopersicum) și cea de cartof (Solanum tuberosum), ambele făcând parte din familia Solanaceae-lor.

Ideea obținerii unei asemenea plante de cultură a luat naștere în cadrul Institutului pentru Dezvoltare Biologică Max Planck, din Tübingen (Germania), în anul 1977, unde a „luat naștere” primul astfel de hibrid, care, din păcate, nu a făcut rod. Mai târziu, în 1994, în cadrul Institutului Max Planck de Cercetare a Inmulțirii Plantelor, din Köln au fost obținute și primele plante viabile, roditoare. Acestea dezvoltau, pe partea aeriană, roșii cherry, iar în pământ, tuberculii (cartofii).

Metoda de obținere a hibridului este relativ simplă, ea fiind de fapt, un proces de altoire a două plante diferite, dar înrudite: se face o incizie în tulpinile ambelor plante, care apoi se „leagă” între ele. După ce rana s-a vindecat, se renunță la partea aeriană a plantei de cartof (tulpina și frunzele de deasupra inciziei) și la tulpina inferioară a celei de roșie (partea de sub incizie, conținând rădăcinile).

Primele roșii  vor putea fi recoltate după cca 12 săptămâni de la această operațiune, iar cartofii în toamnă, când frunzele roșiei încep să se usuce și să moară. Avantajele unei astfel de culturi sunt optimizarea spațiului, mai ales în grădinile mici, micșorarea volumului de muncă și creșterea rezisteneței plantelor în fața bacteriilor, virusurilor și fungilor.

Fiind un hibrid obținut prin altoire, el nu apare spontan în natură și nici nu poate fi perpetuat prin semințe, deoarece cele două plante rămân practic separate din punct de vedere genetic, bazându-se una pe cealaltă pentru susțjnere și hrănire.

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s