Plante decorative prin fructe – „Arbustul japonez sfânt” (Nandina domestica)


Nandina Domestica 5Nandina, Arbustul Japonez Sfânt, Heavenly Bamboo: Nandina Domestica.

Un arbust vesatil, potrivit pentru orice grădină şi pentru orice anotimp, Nandina poate deveni cu uşurinţă punctul de atracţie al oricărui spaţiu verde, fie că e plantată singură, fie în combinaţie cu alte plante sau tufe, preferabil cu foliaj verde sempervivescent (conifere, de exemplu), pentru a ajuta contrastul cu foliajul de toamnă al „arbustului japonez sfânt”.

Din punct de vedere botanic, Nandina este singura specia de plante a genului cu acelasi nume si este un arbust cu frunze penate, cu colorit diferit, spectaculos, in functie de anotimp, disponibil în mai multe varietăți, care diferă între ele prin coloritul frunzelor sau al fructelor. Este o plantă ornamentatlă pentru toate sezoanele, decorând atât prin frunze și flori, cât și prin fructe.

Poate ajunge până la o înălțime de 2 m, cu o anvergură de până la 1,5 m. În regiunile native frunzele sale sunt sempervivescente, iar în ținuturile mai reci sunt căzătoare, sau semi-permanente. Primăvara, frunzele tinere sunt roz, apoi, treptat se colorează în verde, iar toamna devin de-a dreptul pestrițe, „pictate” în roșu, galben, portocaliu, purpuriu.

Florile, care apar vara devreme, sunt albe si grupate în mănunchiuri, cu petale de culoare albă și stamine de culoare galben-aprins, contrastând cu tulpinile și ramurile roșiatice. În condiţii prielnice, Nandina înfloreşte abundent, florile numeroase şi delicate creând un efect deosebit.

Fructele sunt de un roșu intens (sau albe, la varietatea ‘Leucocarpa’), de 5-10 mm în diametru. Se coc toamna târziu și adesea se mențin pe ramuri toată iarna. Pentru o fructificare abundentă este necesară plantarea mai multor arbuști (un singur arbust, plantat izolat, va face foarte puține fructe sau deloc). Toate părțile plantei sunt toxice și pot fi letale dacă sunt ingerate.

Preferă solurile bine drenate, cu o poziționare în plin soare sau umbră parțială; dacă este amplasat într-un loc permanent umbros, culoarea frunzelor sale se va estompa. Cea mai bună alegere ar fi un loc unde să beneficieze de lumină în prima parte a zilei și de umbră parțială după-amiezele.

Se poate inmulti prin seminte, prin butasi sau prin marcotaj.

 

 

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s