Arbusti decorativi prin flori – Bouganvillea, Floarea de hârtie


Bouganvillea .jpg

Bouganvillea 1Bougainvillea (floarea de hârtie) este numele unui gen de arbuști cu flori originari din America de Sud, in special din Brazilia, Peru și Argentina, aclimatizați în multe țări cu climă caldă, nelipsiți din peisajul pitoresc al Greciei. 

Bougainvillea se dezvoltă sub forma unui arbust cățărător peren, cu liane verzi și flexibile atunci când sunt tinere, lemnoase și dure la maturitate, care poartă abundența de flori, spectaculoase prin bracteele lor intens colorate. Florile în sine sunt mici, de culoare albă și nesemnificative ca aspect, ceea ce frapează fiind bracteele (frunze membranoase aflate la baza florilor, adesea  confundate cu petalele) pergamentoase care le încojoară. În funcție de varietate, acestea pot fi  albe, rosii, purpurii, portocalii, roz, violet etc.

Bobocii se formează primăvara, consecutiv frunzelor, după ce vremea s-a încălzit suficient și au o perioadă lungă de viață, până toamna când clima începe să se răcească. Dacă planta beneficiază de condiții optime, înflorirea este abundentă, florile îmbrăcând cea mai mare parte a lianelor, aproape mai numeroase decât frunzele. Pentru a asigura înflorirea pe tot parcursul verii este util ca florile uscate să fie îndepărtate.

Bouganvillea 6Toamna, florile și frunzele se îngălbenesc, uscându-se și murind. Deși, în arealul ei de origine și în regiunile cu climă caldă, ea este o plantă perenă cu frunze semper-vivescente, în climatul temperat se comportă ca un arbust foios, care-și pierde frunzele pe perioada anotimpului rece. Dacă este plantată în grădină, e indicat ca rădăcinile să fie acoperite cu o folie perforată. 

Dacă temperaturile scad prea mult, este posibil ca Bougainvillea să fie afectată de ger, caz în care, dacă va supraviețui iernii, va avea o înflorire târzie și săracă sau nu va înflori deloc în sezonul următor. 

Floarea de hârtie se dezvoltă pe aproape orice fel de sol, cu condiția ca acesta să fie ușor și drenat, excesul de apă dăunând rădăcinilor, situație în care își va pierde o parte din frunze și florile.  

Este pretențioasă doar în privința luminii, necesitând minim 8 ore de soare direct pe zi; lumina este atât de importantă pentru Bougainvillea, încât dacă este plantată la umbră, nu va înflori deloc. În același timp, este preferabilă plasarea ei într-un loc ferit de curenți, eventual lângă un perete sau un zid. 

Bouganvillea 12Prin natura sa, Bougainvillea este o plantă cățărătoare, care dezvoltă vine și liane, putând fi orientată pe pergole, garduri, ziduri, spalieri, dar poate fi crescută și ca plantă curgătoare, în jardiniere suspendate, în containere, ca plantă pentru terasă, ca bonsai sau ca pom de mici dimensiuni – caz în care se îndepărtează toți lăstarii, cu excepția celui care va fi păstrat ca trunchi.

Acesta va avea nevoie de susținere, pentru a crește drept și robust, până în momentul în care atinge maturitatea și se lemnifică, putând să susțină coroana care va fi obținută și întreținută prin tundere. Se înmulțește prin lăstari semi-lemnificați sau prin marcotaj.

Un efect absolut deosebit poate fi obţinut prin împletirea tulpinilor mai multor specii, cu flori în culori şi nuanţe diferite, orientate spre un port erect, perfect pretabil pentru plantarea în containere.

Un articol scris de AnneTharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s