Eergizante naturale – Pudra de Guarana (Paullinia cupana)


Paullinia

AREAL ȘI RĂSPÂNDIRE

Guarana  (Paullinia cupana) este o liană lemnoasă, cățărătoare, din familia  Sapindaceae-lor, nativă din Bazinul Amazonului, cel mai frecvent întâlnită în Brazilia. Este cultivată în unele regiuni pentru semințele ei bogate în guaranină, un compus chimic identic cu cafeina din cafea și cu teina din ceai.

ASPECT ȘI CARACTERISTICI

Guarana se prezintă sub forma unor liane viguroase, flexibile în tinerețe, lemnificate la maturitate, care pot atinge o lungime maximă de 10 – 12 metri. Aceste vițe dezvoltă frunze mari, compuse, cu marginile serate, de un verde intens, cu venații proeminente și flori mici, alb-gălbui, cu tente rozalii, dispuse în ciorchini.

În locul lor apar fructele piriforme, grupate în mănunchiuri bogate. Fructele sunt de tip capsulă, divizate în trei compartimente conținând fiecare câte o sămânță mică, maroniu-negricioasă, de mărimea unui bob de mazăre. Învelișul exterior  al semințelor (arilul) este cărnos și viu-colorat, de un portocaliu spre roșu intens, plesnind atunci când fructul a ajuns la maturitate și dezvăluind semințele negre, îmbrăcate parțial într-un țesut albicios.

DENUMIRI ȘI ETIMOLOGIE

Aceste „veștminte” haioase ale semințelor le conferă un aspect interesant și straniu, făcându-le să semene cu niște globi oculari încapsulați într-o orbită roșie, ceea ce justifică numele popular al plantei, „guarana” provenind din cuvântul “warana”, din dialectul Sateré-Mawé al tribului Guarani (din Paraguay), înseamnând „fructul care seamănă cu ochii oamenilor”. 

Denumirea științifică a genului, „paullinia”, a fost  inspirată din numele botanistul german Christian Franz Paullini, care a descoperit  aceste plante în Carraibe, în secolul al XVIII-lea.

SCURT ISTORIC AL FOLOSIRII GUARANEI

Folosirea fructelor de guarana de către indienii amazonieni (în special de către indienii tupi din Brazilia) datează, se pare, din vremuri ancestrale, șirul secolelor, varietatea și ingeniozitatea metodelor de procesare pierzându-se în neantul timpului. Informațiile care s-au conservat despre această plantă se regăsesc adânc înrădăcinate în credințele populare actuale și în tradițiile băștinașilor, convingerile conform cărora boabele de guarana sunt „pilulele” tinereții, longevității și virilității fiind o moștenire de generații întregi, transmisă prin viu grai și practici zilnice, până când ea a devenit parte inegrantă a conștientului colectiv.

Astfel, nici în zilele noastre, așa cum nu se întâmpla nici în vechime, triburile încercate de timp, de pe malurile Amazonului, nu se îndoiesc de virtuțile curative ale guaranei, pe care le prepară în aceeași manieră ca și străbunii lor: boabele decorticate și spălate sunt prăjite, pentru aproximativ 6 ore, apoi răsturnate în saci și scuturate până cad toate reziduurile provenite de la cules și rămășițele învelișului lor colorat.

După aceea, sunt măcinate într-o pudră fină, făina astfel obținută fiind amestecată cu apă și transformată într-un aluat care este rulat sub forma unor baghete cilindrice care sunt puse la uscat, la soare ori deasupra unui foc molcom, până când se întăresc, devenind foarte dure. Aceste batoane au o culoare roșcat-maronie, un miros foarte slab, gust ușor astringent și o  tentă amăruie, asemănătoare pudrei de cacao neîndulcite. La nevoie, aceste batoane sunt fărâmițate și dizolvate în apă, pentru a prepara diverse alimente, băuturi sau medicamente.

MODALITĂȚI DE UTILIZARE ȘI CONSUM

Ca remediu, pudra sau fructele de guarana au fost întrebuințate de către triburile amazoniene pentru o gamă largă de afecțiuni, atât cu rol curativ (ca agent astringent, tonic, stimulant, analgezic etc) cât și cu rol preventiv. Guaranii, de exemplu, preparau ceaiuri din fructele uscate, pe care le  beau zilnic pentru a preveni contactarea malariei și a dizenteriei, ori pentru tratarea durerilor de cap, a crampelor sau a febrei.

În aceași măsură, obișnuiau să poarte la ei semințe de guarana, pe care le foloseau ca substitut alimentar, mai ales  în timpul războaielor dintre triburi sau a partidelor de vânătoare, pe care le mestecau ca atare. Având un puternic efect energizant, aceste semințe îi ajutau, se pare, să depășească oboseala și foamea.

În prezent, ea este folosită cel mai mult în prepararea băuturilor energizante, în Brazilia, țară situată pe locul trei în lume la consumul de băuturi răcoritoare, energizantele pe bază de guarana ocupând primul loc în preferințele locuitorilor. Se mai comercializează și sub formă de pudră, care poate fi utilizată asemenei pudrei de cafea sau cacao, pentru a prepara băuturi calde sau reci, creme etc.

În industria farmaceutică și dermato-cosmetică, este procesată sub formă de cașete sau ca ingredient principal în șampoanele destinate stopării căderii părului, cremelor anticelulitice, în preparatele destinate curelor de slăbire (deoarece guarana are capacitatea de a induce sațietatea și de a energiza organismului, diminuând pofta de mâncare) sau în tratamentul migrenelor, neuro-asteniei și reumatismului.

PROPRIETĂȚI ȘI CONSTITUENȚI 

Ingredientul principal al Guaranei este guaranina – un compus chimic identic cu cafeina din cafea sau teina din ceai, care acționează în mod identic cafeinei, neavând, însă, efectele adverse ale acesteia. Efectul puternic stimulant și energizant al fructelor de paullinia se explică prin aceea că concentrația de guaranină din fructele sale este de până la 4 ori mai mare decât concentrația de cofeină din fructele de cafea și prin aceea că guaranina se absoarbe mai lent în organism, asigurând un efect mai îndelungat.

UZ MEDCINAL

După ce fructele de guarana au fost descoperite, în secolul XVIII, de către exploratorul german Christian Franz Paullini și introduse în Europa, state precum Germania și Franța au început să studieze compoziția și efectele lor asupra organismului uman.

Astfel, în zilele noastre, se știe că extractele sau preparatele pe bază de paullinia stimulează sistemul nervos central și glandele suprarenale, îmbunătățec funcționarea sistemului cardiovascular și metabolismul glucidic, capacitatea de memorare și atenția, forța fizică și rezistența, înlătură starea de oboseală și slăbiciune a organismului, facilitând astfel performanțele intelectuale și fizice.

PlanteWarningPedia își propune o prezentare generală a plantelor, dar nu recomandă folosirea acestora în afara consultării persoanelor avizate (medici sau farmaciști) – prin urmare, PlantePedia se exonerează de orice responsabilitate în legătură cu efectele secundare ale utilizării pe cont propriu a plantelor prezentate pe site.

Un articol scris de Anne Tharesse (toate drepturile rezervate)

SURSE: 

  1. http://www.rain-tree.com/guarana.htm#.VoKRrlSLRdh
  2. https://www.botanical.com/botanical/m 
  3. https://ro.wikipedia.org/wiki/Guarana 
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Guarana
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s