Gradina Comestibila – Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)


caprifoiul-himalayan-leycesteria-formosa-11Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)  este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera  Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest.

Se dezvoltă sub forma unui arbust cu tulpini de 1-2 m lungime, goale pe dinăuntru, cu o durată de viață de 2 – 5 ani, înainte de a muri și de a fi înlocuite de altele, care cresc direct din rădăcină.

Frunzele sunt opuse, de culoare verde-închis, cu o lungime de 6–18 cm și o lățime de 4-9 cm. Marginile pot fi drepte sau vălurite.

Florile, dispuse în raceme atârnătoare (ciorchini) de 5 – 10 cm lungime sunt micuțe, albe, în formă de clopot, înconjurate de bractee de culoare purpuriu-închis, cu stamine lungi.

Fructele sunt drupe sferice, de aproximativ 1 cm diametru, la început roșii, apoi, pe măsură ce se coc, aproape negre. La fel ca și florile, sunt dispuse în ciorchini și înconjurate de aceleași bractee care, înainte, protejau florile. Ele sunt consumate de păsări, care, astfel, dispersează semințele. Rezistă până la – 15 °C; în iernile foarte geroase poate fi tuns de la bază – astfel va răsări din nou, în primăvară.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

Când sunt pe deplin coapte, au o aromă de ciocolată amară și caramel ars și sunt de culoare neagră; crude nu au neapărat un gust plăcut. Sunt foarte perisabile, motiv pentru care trebuie consumate de îndată ce s-au copt; această sarcină poate deveni oarecum dificilă, deoarece fructele dispuse pe același ciorchine nu se coc simultan și trebuie ”pândite”.

Fructele pot fi consumate crude sau preparate – gemuri, dulcețuri, tarte, prăjituri, înghețată, etc.

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s