Gradina Comestibila – Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)


Caprifoiul Himalayan

Caprifoiul Himalayan 1Caprifoiul himalayan, Himalayan honeysuckle, Flowering Nutmeg, Pheasant Berry: Leycesteria formosa

Caprifoiul himalayan este un arbust foios din familia Caprifoliaceae-lor, înrudit, prin urmare, cu caprifoiul comun (mâna-maicii-domnului) – cu toate că, luându-le în comparaţie, nu vom descoperi, probabil, nicio asemănare evidentă.

Aceasta, în primul rând pentru faptul că, spre deosebite de caprifoiul comun, caprifoiul himalayan nu este o liană, ci un arbust viguros, de mici dimensiuni, care dezvoltă tulpini de de până la 2 m lungime, puternic ramificate şi goale pe dinăuntru, motiv pentru care sunt utilizate pentru confecţionarea diferitelor instrumente muzicale de suflat.

În al doilea rând, florile sale sunt relativ lipsite de aromă, în schimb deosebit de aspectoase, caprifoiul himalayan fiind cultivat în principal ca plantă decorativă, pentru florile sale bogate şi intens colorate, grupate în ciorchini atârnători, dar şi pentru fructele sale comestibile, cu aromă de caramel.

Apreciat îndeosebi în perioada victoriană, caprifoiul himalayan este relativ necunoscut astăzi, acesta fiind unul dintre motivele care m-au determinat să consider o necesitate documentarea şi relizarea unui articol pe această temă, cu  atât mai mult cu cât el reprezintă un exemplu extrem de sugestiv pentru rubrica vizată, ilustrând cât se poate de bine conceptul de „edible landscaping”.

În ciuda aspectului exotic, care poate conferi grădinilor o aparenţă exotică şi luxuriantă, caprifoiul himalazan este nativ (după cum sugerează şi numele) din zona munților Himalaya și din China de Sud-Vest, fiind adaptat climatului temperat, unde, pe timpul iernii rezistă până la -15C. În regiunile cu ierni mai geroase de atât poate fi utilă tunderea arbustului de la bază şi protejarea rădăcinilor peste iarnă prin acoperirea cu paie, compost etc. Această operaţiune nu va afecta înflorirea şi fructificarea, întrucât florile (şi, implicit, fructele) apar pe ramurile şi pe lăstarii tineri, dezvoltaţi în anul în curs. Oricum, aceste tulpini au o durată de viață de 2 – 5 ani, după care mor, pentru a fi înlocuite de altele.

Florile, dispuse în raceme atârnătoare de 5 – 10 cm lungime şi prevăzute cu stamine lungi, sunt micuțe şi albe, în formă de clopot, înconjurate de bractee de culoare purpuriu-închis, care le conferă aspectul specaculos şi neobişnuit. Florile apar la mijlocul verii, (înflorirea continuând până la primul îngheţ), dând naştere, la începtul toamnei, fructelor comestibile, cu aromă exotică de caramel.

Acestea sunt micuţe şi sferice, de aproximativ 1 cm diametru şi, pe măsură ce se maturizează, trec printr-o varietate de culori, de la verde la roz, apoi la roșu şi, spre final, la purpuriu-închis spre aproape negru. La fel ca și florile, bobiţele sunt dispuse în ciorchini și înconjurate de aceleași bractee care, înainte, protejau corolele.

Un alt aspect interesant al acestui arbust constă în faptul că, pe toată durata toamnei, florile şi fructele coexistă pe ramuri, noi flori apărând în permanenţă, alături de fructe aflate în diferite stadii de coacere. Fructele sunt consumate de păsări, care, astfel, dispersează semințele. 

Utilizare în Gastronomie

Când sunt pe deplin coapte, fructele caprifoiului himalayan au o aromă de ciocolată amară combinată cu caramel ars și sunt de culoare neagră; crude nu au neapărat un gust plăcut. Sunt foarte perisabile, motiv pentru care trebuie consumate de îndată ce s-au copt; această sarcină poate deveni oarecum dificilă, deoarece fructele dispuse pe același ciorchine nu se coc simultan și trebuie ”pândite”.

Fructele pot fi consumate crude sau preparate – gemuri, dulcețuri, tarte, prăjituri, înghețată, etc.

Un articol scris de AnneTharesse (Toate drepturile rezervate!)


Surse:

  1. http://www.learn2grow.com
  2. http://www.ebay.com/gds/How-to-Grow-Himalayan-Honeysuckle

Citeste mai multe…

Iarba cu migdale (Cyperus esculentus)…

…este o plantă erbacee din familia Cyperaceae, originară din sudul Eurasiei, America de Nord și din Africa, în prezent răspândită și aclimatizată în cea mai mare parte a lumii. Iarba cu migdale dezvoltă în pământ tuberculi comestibili, de mărimea alunelor și cu gust asemănător nucilor… (citeşte mai mult)


„Ceara-albinei” (Asclepias syriaca)…

…este o plantă perenă, originară din sudul Canadei, răspândită în Asia şi Europa, ca plantă decorativă și meliferă. Toate părțile plantei conțin un latex lăptos; cu toate acestea, tulpinile și frunzele tinere, bobocii și fructele imature, asemănătoare bamelor, sunt comestibile… (citește mai mult)


Calinul (Viburnum opulus)…

este un arbust cu fructe de culoare roșie, grupate sub formă de ciorchini, asemănător socului. La noi în țară este foarte răspândit prin tufărişuri, pădurile de câmpie, liziere, până în zonele deluroase și submontane. Toamna face fructe roșii, numite în popor „căline”… (citeşte mai mult)


Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)…

…este un arbust fructifer și decorativ, din familia Rosaceae, înrudit cu gutuiul autentic (Cydonia oblonga), dar aparținând unui gen diferit. Fructele sunt niște poame mici, de culoarea gutuii, în formă de măr, comestibile. Acestea se coc toamna târziu… (citește mai mult)


”Spanacul cu capsune” (Blitum capitatum, B. virgatum)…

…este o plantă anuală comestibilă, înudită cu spanacul (Spinacia oleracea). Atât fructele, cât și frunzele acestei plante sunt comestibile. Fructele sunt mai degrabă dulci decât aromate și se aseamănă prin textură și gust cu dudele… (citește mai mult)


Capsunul indian (Duchesnea indica)…

…este o plantă perenă, sempervivescentă, din familia Rosaceae-lor. Planta este nativă din Asia de Sud și de Est, dar a fost introdusă în multe regiuni, ca plantă ornamentală. Fructele sale, înrudite și asemănătoare căpșunelor autentice, sunt comestibile și foarte… (citește mai mult)


Gaultheria procumbens…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde… (citește mai mult)


Maslinul rusesc (Eleagnus angustifolia)…

…face parte din familia Eleagnaceae și este originar din sudul Europei si vestul Asiei, fiind răspândit în Turcia, în sudul Rusiei, Kazahstan, Afghanistan și Iran. Sălcioara este cultivată, în principal, ca plantă ornamentală, atractivă prin frunzișul argintiu și florile puternic parfumate… (citește mai mult)


Limba-mielului (Borago officinalis)…

…este o plantă erbacee anuală, originară din Siria, naturalizatăîn aproape toată Europa. În gastronomie, borago este utilizat fie ca plantă aromatică (condiment), fie ca verdeață sau legumă verde. Frunzele, având un gust răcoritor, asemănător castravetelui… (citește mai mult)


Trifoiul rosu (Trifolium pratense)…

…este o plantă furajeră și medicinală perenă, care crește atât cultivată, cât și în stare sălbatică. Frunzele tinere și florile sunt comestibile, putând fi consumate atât crude, cât și preparate în varii moduri. Frunzele se culeg înainte de înflorire și se pot adăuga în salate… (citește mai mult)


Negrilica (Nigella sativa)…

…este o plantă cu flori, din familia Ranunculaceae, o familie cu puțini reprezentanți în lumea plantelor aromatice, dar cu mulți reprezentanți în lumea florilor decorative. Semințele de negrilică emană o aromă picantă, ușor înțepătoare, cu o tentă afumată și amară… (citește mai mult)


Levantica (Lavandula angustifolia)…

…este o specie de plante aromatice și medicinale din genul Lavandula, familia Lamiacae. Levănțica nu este un condiment uzual, ea fiind specifică bucătăriei provensale, unde, alături de alte plante aromatice, este folosită la prepararea mai multor mâncăruri pe bază de… (citeşte mai mult)


Callicarpa…

…reprezintă un gen de arbuști aparținând familiei Verbenaceae-lor. Florile, care apar primăvara pe ramurile tinere, sunt mici, în nuanțe de alb, violet sau mov, dispuse în buchete, pe toată lungimea ramurilor. Ele sunt urmate de fructele mici… (citește mai mult)


Catina decorativa (Pyracantha coccinea)…

…este un arbust sempervivescent, nativ de pe continentul european, care datorită abundenței sale de fructe, extrem de plăcute ochiului, a început să fie cultivat ca arbust decorativ încă din secolul XVI… (citește mai mult)


Catina (Hippophae rhamnoides)…

…a fost cultivată și utilizată de-a lungul veacurilor de majoritatea popoarelor europene și asiatice, ea având o istorie de câteva mii de ani. Grecii erau familiarizați cu această plantă, pe care o foloseau în scopuri medicinale, dar, se pare, și pentru hrănirea cailor de curse… (citeşte mai mult)


CaldaruseleCaldarusele (Aquilegia vulgaris)…

…se numără printre preferatele multor pasionaţi de grădinarit, pentru florile lor delicate şi neobişnuite, care vin într-o bogăţie de culori şi forme. Căldăruşa este genul de bijuterie care decorează discret şi necesită observată de aproape pentru a-i putea capta splendoarea, întrucât… (citeşte mai mult)


Roselle (Hibiscus sabdariffa)…

…este o plantă erbacee anuală, nativă din Africa de Vest, cultivată atât ca plantă ornamentală, cât și ca legumă. Roselle are un caliciu cărnos, fraged și suculent, cu un gust acidulat, asemănător merișoarelor… (citeste mai mult)


Papalaul (Physalis alkekengi)…

…fructul copt este foarte plăcut gustului, asemănător roșiei, un pic acid și fructat. Pulpa este zemoasă, de consistența și textura roșiei, conținând numeroase semințe minuscule. Crud, se consumă ca atare, ca garnitură… (citeste mai mult)


Paducelul (Crataegus laevigata)…

…este un arbust cu fructe comestibile şi medicinale,  originar din regiunile nordic-temperate ale Europei, Asiei și Americii  de Sud. Cele mai comune specii sunt Crataegus monogyna  și Crataegus laevigata. La noi în țară, păducelul, crește… (citeşte mai mult)


Merisoarele (Vaccinium vitis idaea)…

…sunt fructe de pădure foarte populare în nordul, centrul și estul Europei, în mod special în statele nordice și în cele balcanice. Gustul lor este fructat, acid, astringent, motiv pentru care, în general, sunt consumate după preparare… (citeşte mai mult)


Galbenele (Calendula officinalis)…

…reprezintă una dintre cele 15 – 20 de specii le genului Calendula, din familia Asteraceae-lor, înrudite cu floarea-soarelui, anghinarea și salata-verde. Din cele mai vechi timpuri, gălbenelele au fost cultivate ca plante ornamentale… (citeşte mai mult)


Afinul american (Gaultheria shallon)…

…este un arbust nativ din America de Nord, iar fructele sale, asemănătoare afinelor, sunt comestibile, ele reprezentând, în trecutul îndepărtat, o importantă sursă de hrană pentru  populațiile băștinașe pre-americane, care au descoperit şi folosit planta de-a lungul secolelor… (citeşte mai mult)


Wintergreen (Gaultheria procumbens)…

…este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde… (citește mai mult)


Macesul (Rosa Canina)…

…reprezintă o specie de arbuști spinoși, cu flori și fucte, din familia Rosaceae. Măceșele sunt pretabile unei mari varietăți de modalități de preparare. Fructul poate fi consumat crud sau preparat, dar, atenție – semințele sunt acoperite de un strat de perișori iritativi… (citeşte mai mult)


Strugurii de Oregon (Mahonia Aquifolium)…

…este o plantă robustă, cu aspect tufos şi viguros, originară din America de Nord, cultivată în prezent mai ales ca plantă ornamentală, pentru frunzele sale penat-lanceolate, de un verde intens şi lucios, pentru inflorescenţele galbene şi bogate care apar la finele primăverii şi pentru fructele… (citeşte mai mult)


Condurașii…

…reprezintă una dintre cele 80 de specii de plante cu flori ale singurului gen din familia Tropaeolaceae-lor, fiind originari din America de Sud, din zona M-ților Anzi. Condurașul este popular în Europa și America de Nord ca ingredient la prepararea brânzeturilor aromate… (citește mai mult)

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s