Plante aromatice din flora spontana – Vinarita, alias Tamaioasa (Galium odoratum)


Vinarita.jpg

FRAME copyVinariță, Tămâioasă: Galium odoratum

Vinarița este o plantă erbacee perenă din familia Rubiaceae, originară din Europa, Africa de Nord și Asia de Vest. Face parte din flora spontană și poate fi găsită în pădurile de foioase, în  zonele de câmpie, deal sau munte, până la altitudini de 1500 – 1600 de metri, în locuri ferite de soare, pe terenuri afânate și fertile.

Vinarița a fost intens folosită ca plantă medicinală în perioada Evului Mediu, când își câștigase reputația ca remediu eficient în tratarea rănilor, mușcăturilor și tăieturilor; pentru uz intern era recomandată în afecțiunile digestive și hepatice. Vinariţa a fost folosită, multă vreme, în gospodăria tradiţională, pentru alungarea insectelor și parfumarea lenjeriei, dar și pentru aromatizarea băuturilor alcoolice, precum vinul și berea.

Poate crește până la 30–50 cm lungime, de multe ori întinsă pe sol sau sprijinită de alte plante. Este folosită ca plantă acoperitoare de sol în grădinile umbroase și pentru parfumul plăcut pe care îl emană frunzele sale (care conțin cumarină), asemănător cu cel al fânului proaspăt cosit, dar și în medicina homeopată pentru tratarea unei game largi de afecțiuni. Vinarita - Galium odoratum

Frunzele sunt simple, lanceolate, glabre (lipsite de perișori pe suprafață), de 2 – 5 cm lungime, dispuse în spirale. Florile sunt mici (4-7 cm în diametru), sub formă de cime (tip de inflorescență în care axul principal poartă în vârf o singură floare), de culoare albă, fiecare cu câte 4 sau 5 petale unite la bază. Fructele sunt de asemenea mici, de 2-4 cm în diametru, acoperite cu perișori fini, încovoiați, care se prind de blana animalelor, ajutând astfel la dispersia semințelor.

În medicina homeopată modernă este apreciată mai ales pentru proprietățile tonice, diuretice și anti-inflamatorii. Infuziile obținute din frunzele acestei plante sunt consumate pentru ameliorarea insomniilor, neuro-asteniei, varicelor, obstrucției biliare, hepatitei și icterului. Planta poate fi culeasă chiar înainte de înflorire sau în timpul acesteia și uscată pentru folosire ulterioară.

Vinarita - Galium odoratumConsumul excesiv poate cauza amețeală și simptome specifice otrăvirii. Cumarina, existentă în toate organele plantei și care se păstrează și după uscare, are efecte anticoagulante, iar în doze mari poate provoca hemoragii interne. Vinarița este cultivată în prezent tocmai pentru extragerea cumarieni, folosită pentru obținerea medicamentelor cu efect anticoagulant. Consumul de preparate obținute din această plante este contraindicat în cazul femeilor gravide sau al pacienților cu afecțiuni cardiovasculare.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

În unele părți ale lumii, în special în Germania, vinarița este folosită pentru aromatizarea unor sortimente de vin, a punch-ului, a berii, coniacului, jeleurilor, gemurilor, înghețatei, ceaiurilor și a șerbeturilor.

În stare crudă, proaspăt culeasă, este puțin aromată; dar după uscare, aroma i se intensifica în mod considerabil, de aceea, în ceaiuri sau pentru aromarea diferitelor preparate se folosește după uscare, sub formă de pudră sau prin fierberea plantei întregi.

 Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate)

SURSE:

  1. http://bodygeek.roh
  2. ttp://www.pfaf.org
  3. http://www.botanical.com
  4. https://en.wikipedia.org 
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s