Plante decorative prin fructe – Voiniceriul Japonez (Euonymus fortunei)


Voiniceriu JaponezEuonymus fortunei este un arbust evergreen (cu frunze persistente), din familia Celastraceae-lor, nativ din Asia (China, Coreea, Japonia), unde crește în flora spontană, până la o altitudine de 3400 de metri.

Spre deosebire de Euonymus europaeus, E. fortunei se dezvoltă sub forma unui arbust cățărător-târâtor, cu liane viguroase, ce pot atinge lungimi de până la 20 m. El se propagă în mod similar iederei, cu ajutorul unor ramificații ce apar din nodurile de pe liane și care funcționează cu rol dublu: de cârcei, pentru a se cățăra și de rădăcini, pentru a se târâ.

Frunzele sunt dispuse în perechi opuse, oval-alungite, cu limbul ascuțit, cărnoase, de un verde intens cu nervuri proeminente și marginile fin serate. Florile sunt mici, de culoare ab-verzui, cu 4 petale, insignifiante din punct de vedere decorativ. Spectaculoase sunt însă fructele, de tip bacă, care, pe măsură ce se coc trec prin mai multe stadii. În stadiul incipient sunt globuloase, cu un înveliș exterior alb și cărnos.

Pe măsură ce se maturizează, semințele din interior încep să se „umfle”, nemaiîncăpând în veștmântul cărnos, care se crapă ușor, pe lungime, dezvăluind, pe alocuri, conținutul portocaliu. Când e perfect copt, fructul plesnește, cei patru lobi care alcătuiau stratul protector al semințelor „înflorind” precum petalele unei flori. Astfel sunt expuse cele patru semințe de un portocaliu-intens, ce rămân atașate, fiecare de câte un lob.

Euonymus fortunei este un arbust rezistent, atât la secetă, cât și la îngheț. Preferă locurile însorite, dar suportă și semi-umbra, care îi va accentua caracterul cățărător. În schimb, lumina favorizează apariția florilor, care este posibil să nu se dezvolte la umbră, pierzându-se astfel avantajul fructificației. Sezonul de înflorire este în lunile târzii de vară, până în toamnă, după care apar fructele, care rezistă bine peste iarnă, chiar de sub zăpadă.

Un Articol Scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate!)

 

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s