Gradina de iarna – Salata mielului, alias Fetica (Valerianella locusta)


Fetica

Valerianella LocustaFetică, salata-mielului, salată păsărească, „valeriană”: Valerianella locusta

Fetica este una dintre cele mai vechi plante alimentare cunoscute; în forma sălbatică, considerată buruiană care invada ogoarele și culturile de toamnă, era recoltată, pe timpuri, de către țărani și locuitorii zonelor rurale, cu atât mai mult cu cât ea prospera atunci când majoritatea legumelor cădeau biruite de frig.

Menționată încă din anul 1597 de către naturalistul John Gerard, care consemna faptul că englezii o consumau de secole, fetica a fost introdusă în cultură abia la sfârșitul Evului Mediu, după ce a fost remarcată de Jean-Baptiste de La Quintinie, grădinarul de la curtea lui Ludovic al XIV-lea.

De pe tarabele piețarilor Evului Mediu și de pe mesele regale, fetica a străbătut timpul până în zilele noastre, când o găsim, sub denumirea improprie de „valeriană”, pe rafturile supermarketurilor. 

Fetica este o legumă foarte apreciată în țările vest-europene, mai ales pentru faptul că este Valerianella Locustadestinată consumului de toamnă-iarnă și este cultivată pe suprafețe extinse, pentru frunzele sale comestibile, fiind una dintre cele mai populare salate în state precum Germania, Franța și Italia. La noi în țară nu este cultivată decât sporadic sau culeasă din flora spontană, de pe ogoare, de prin pârloage, din poieni etc.

Salata mielului, alias Fetica este o plantă erbacee anuală, din familia Caprifoliaceae-lor (în clasificările mai vechi fiind încadrată în familia Valerianaceae), originară de pe întreg teritoriul Europei, Africii de Nord și Asiei de Vest.

Se prezintă sub forma unei rozete de frunze spatulate, ce nu depășesc înălțimea de 10 – 20 de cm. Acestea sunt alungite, de culoare verde-cenușiu, cu marginile întregi și nervuri proeminente. Florile sunt mici, de culoare alb-albăstruie și apar vara, la capătul ramificațiilor tulpinilor florifere, ce răsar din centrul plantei.

FRAME copyFetica este o plantă pretabilă mai degrabă sezoanelor răcoroase, deoarece în timpul zilelor lungi de vară tinde să dezvolte foarte rapid tulpina floriferă și semințele, context în care frunzele își pierd finețea, devenind aspre și amare. În consecință, se cultivă ca salate de primăvară și de toamnă, existând și soiuri extrem de rezistente la îngheț (de exemplu – ‘Verte de Cambrai’), care pot fi recoltate și pe timp de iarnă.

Frunzele de fetică se recoltează prin tăierea rozetelor, care se vor regenera într-un interval de 1 – 2 săptămâni. Momentul în care poate începe recoltarea frunzelor depinde de stadiul de dezvoltare al plantelor și de desimea culturii – la culturile dese, recoltarea va începe mai devreme, chiar dacă frunzele sunt mai mici, pentru a evita îngălbenirea lor. La culturile mai rare, recoltarea poate începe mai târziu, dar nelăsând ca axul mugural să depășească înălțimea de 5 cm.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIECultură de Fetică

Frunzele de fetică au o textură fină și o aromă ușor picantă, de nucă. Se consumă mai ales proaspete, în salate, în combinație cu alte legume; o salată tradițională este cea din frunze de fetică și frunze de sfeclă și/sau felii de sfeclă coaptă.

Fetica este o legumă foarte versatilă, care se potrivește bine cu legume și fructe precum avocado, mango, dovleac copt, sparanghel, porumb, fasole uscată fiartă, roșii, ridichi, în salate reci sau calde, cu brânză și oregano, ouă fierte, pește.

Poate fi consumată și gătită, ca substitut de spanac, sotată cu unt și piper, ca garnitură pentru fripturi etc.

Este bogată în minerale și vitamine (în special vitaminele A și C), valoarea sa nutrițională fiind mai mare decât cea a salatei verzi.


Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate)

 

SURSE:

  1. https://www.growveg.com/guides/growing-mache-lambs-lettuce-or-corn-salad-for-winter-salads/
  2. http://www.luontoportti.com/suomi/en/kukkakasvit/corn-salad
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Valerianella_locusta
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s