Plante aromatice si decorative – Iarba lamaioasa (Cymbopogon citratus)


Lemongrass

Lemongrass (Cymbopogon citratus)

Lemongrass, Iarba lămâioasă: Cymbopogon citratus

Iarba lămâioasă, în mod obișnuit numită „lemongrass”, este o plantă erbacee perenă, din familia Poaceae-lor. Genul conține aproximativ 55 de specii, majoritatea originare din Sudul Africii, Sud-Estul Asiei și din Australia.

Specia așa-numită „lemongrass” este nativă din India și Thailanda. Ea crește din abundență în Filipine și în Indonezia, unde este cunoscută sub numele de „tanglad” sau „sereh”. Frunzele sale aromate, cu gust asemănător lămâii, sunt folosite la condimentarea preparatelor culinare. Frunzele uscate mai sunt folosite pentru prepararea ceaiurilor, singure sau în combinație cu alte plante aromatice.

Cele mai vechi dovezi ale folosirii acestei plante au fost descoperite în India, datând de peste 2000 de ani. Frunzele plantei și  extractele de uleiuri esențiale erau folosite, se pare, în ritualurile religioase. Prima menționare a citronellei în Sri Lanka îi aparține medicului Nicolas Grim, datând din secolul XVII; un secol mai târziu, Sri Lanka devenea un reputat exportator de ulei de lemongrass, care era distribuit în întreaga Europă prin varii mijloace, inclusiv prin bursele de mărfuri din Londra și Lisabona. În Sri Lanka și în India, planta este cunoscută sub denumirea populară de „iarba febrei”, fiind folosită, în combinație cu alte ierburi, pentru a trata răcelile, febra, durerile de cap și de stomac, dereglările menstruale.Lemongrass (Cymbopogon citratus)

Denumirea botanica ”cymbopogon” provine din greaca veche, fiind un cuvânt compus din ”kymbe” [κύμβη], însemnând ”barcă” și ”pogon” [πώγων], înseamnând ”barbă” și face trimitere la forma bracteelor sale si la inflorescențele „bărboase” ale plantei. Numele speciei, ”citratus” se referă, în mod evident, la aroma frunzelor, asemănătoare aromei citricelor.

În mod similar numelui latin, multe dintre denumirile europene sunt fie inspirate din denumirile locale ale lămâii (citro­nella), sau sunt substantive compuse din cuvintele „iarbă” și „lămâie” (lemongrass, iarba lămâioasă etc) ”sitruunaruoho” în finlandeză, ”ervacidreira” în portugheză, ”limon otu” în turcă, ”citrongraes” în daneză, ”citrinzole” în lituaniană, ”citronova trava” în cehă, ”lemongrass” în engleză etc.

Ca aspect, se prezintă sub forma unor frunze lungi și ascuțite, care cresc în pâlcuri aglomerate, pe întinderi mari. Tulpinile sunt solide, rotunde și cărnoase, de cca. 10-20 cm lungime. Partea inferioară a tulpinii este de un galben-pal cu tente roz-roșiatice, iar cea superioară este verde. În gastronomie se folosește în special această parte inferioară a tulpinii, de culoare albă, care are o aroma puternică, proaspătă, asemănătoare cu cea a lămâii, la care se adaugă un ușor parfum de trandafir și de ghimbir. Frunzele sunt dispuse spre vârful tulpinii și sunt fibroase.

Lemongrass (Cymbopogon citratus)În climatul temperat poate fi cultivată ca plantă anuală și se înmulțește prin divizarea bulbilor.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE
De la iarba lămâioasă proaspătă se utilizeaza doar secțiuna inferioară, albă, a tulpinii, care se poate adăuga în mâncare tăiată rondele sau zdrobită.

Citronella este un condiment caracteristic pentru bucătăriile din Sri Lanka, Thailanda, Vietnam, Camdodgia, Birmania si Indonezia. Aroma sa se potrivește foarte bine cu peștele, carnea de pasăre si fructele de mare.

În bucătăria thailandeză, citronella este un ingredient esențial în pastele cu curry (în care este adăugat după ce a fost zdrobit în piuă) și în supa tradițională denumită „Tom Yum Goong”, care conține iarbă lămâioasă, usturoi, ardei iuți proaspeți si coriandru.

Un fel de mâncare foarte popular în Vietnam este „vita în oțet” (”bo nhung dam”) care constă în carne de vită fiartă în oțet puternic aromat cu lemongrass, care apoi se consumă asezonată cu coriandru, mentă și sosuri picante. Din planta uscată și măcinată se obține o pulbere folosită drept condiment, numită „sereh”.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate)

SURSE:

  1. Gernot Katzer’s Spice Pages
  2. Wikipedia
  3. Sursa Foto Sus: www.123rf.com

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s