Citrice… neobisnuite – Kumquat-ul (Citrus japonica)


Kumquat

Kumquat (Citrus japonica)Kumquat: Citrus japonica

Kumquat-ul este un arbust exotic, peren, de mici dimensiuni, din familia Rutaceae-lor, cultivat ca plantă ornamentală și pentru fructele sale comestibile, asemănătoare portocalelor (Citrus sinensis), deși mult mai mici și care prezintă caracteristica unică printre citrice de a se consuma cu tot cu coajă. Kumquat-ul este originar din Asia de Sud, prima mențiune scrisă despre acest arbust datând din secolul al XII-lea, în China.

De-atunci încoace, arbuștii au fost introduși în India, Japonia, Filipine, Taiwan, cultivați atât pentru fructele lor acidulate, cât și ca plante ornamentale, pentru grădini și terase. În Europa a ajuns în anul 1846, prin intermediul botanistului Robert Fortune, motiv pentru care, o lungă perioadă de timp, planta a fost încadrată în genul Fortunella.

Ca aspect, este un pom cu creștere lentă, ce poate atinge o înălțime maximă de 4,5 metri, cu ramuri dese, care, uneori, pot fi prevăzute cu mici spini. Frunzele sunt simple, zimțate spre vârf, de un verde intens, lucios, iar florile sunt de culoare albă, similare majorității arbuștilor din genul său și apar solitar sau grupate la axila frunzelor. Kumquat (Citrus japonica)

În funcție de vârstă și de mărime, un arbust de Kumquat poate produce de la câteva sute la câteva mii de fructe pe an. Acestea sunt de mărimea unei măsline mari, rotunde sau oval-alungite, cu coaja moale și subțire, de culoarea roșie, portocalie sau galbenă, în funcție de varietate. Această coajă este comestibilă, cu gust dulce și parfumat, creând un contrast gustativ interesant, revigorant, cu pulpa acidulată.

Două dintre lucrurile care deosebesc Kumquat-ul de alte citrice, în afară de coaja comestibilă, sunt rezistența sa la temperaturi scăzute, de până la −10 °C și faptul că iarna intră într-o stare de latență, în care nu produce nici muguri, nici lăstari. Primăvara, pomul înmugurește din nou și înflorește.

Kumquat (Citrus japonica)Plantele obținute din semințe sunt de calitate inferioară, astfel încât indicată este achiziționarea de puieți altoiți, care vor produce fructe în câțiva ani, kumquat-ul, asemeni altor citrice, fiind auto-fertil. Din punct de vedere al varietăților, există 4 soiuri de kumquat:

Kumquat-ul rotund (Citrus japonica, alias Fortunella japonica), cunoscut și sub denumirile de Marumi kumquat  sau Morgani kumquat, are coaja de culoare galbenă, iar pulpa este pronunțat astringentă, motiv pentru care se consumă mai degrabă procesat sub formă de dulceață sau gem. În schimb, este frecvent cultivat datorită rezistenței mai mari la frig.

Kumquat-ul oval (Citrus margarita, alias Fortunella margarita), cunoscut și sub denumirea de Nagami kumquat, se caracterizează prin gustul dulce al cojii, care împreună cu pulpa acrișoară produce un efect plăcut și revigorant. Este un arbust cu port pitic, ceea ce îl face perfect pentru plantarea în containere. 

Kumquat-ul Jiangsu (Citrus obovata, alias Fortunella obovata) produce fructe rotunde sau piriforme, distingându-se de celelalte varietăți prin rotunjimea frunzelor. Fructele pot fi consumate crude, dar prezintă neajunsul de a fi sensibil la frig. Kumquat (Citrus japonica)

Kumquat-ul ‘Centennial Variegated’ se caracterizează prin coaja mai subțire, cu irizații longitudinale de culoare verzuie sau galbenă și prin faptul că ramurile nu prezintă spini.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

Fructele de kumquat se pot consuma ca atare, sau pentru a conferi un plus de savoare în salate și sendviciuri, unde se adaugă tăiate rondele, cu tot cu coajă. Pot fi utilizate ca garnitură pentru carnea de pui, porc sau pește, împrumutând preparatelor, pe lângă parfum și o culoare foarte plăcută. Gemurile și dulcețurile de kumquat au o savoare aparte și pot fi folosite pentru furscuri, biscuiți, brioșe etc.

Crude, mai pot fi adăugate în aluaturile de pâine, cozonaci, checuri etc., sau folosite în plăcinte, tarte, prăjituri cu brânză etc. Sosurile obținute din kumquat sunt o garnitură potrivită pentru carnea de rață, pentru pastramă, pentru carena afumată sau alte preparate din carne. Piureul de kumquat se folosește pentru aromatizarea înghețatei, granitei, cremelor, budincilor etc.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate)

SURSE:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Kumquat
  2. Sursa Foto Sus: www.bbcgoodfood.com


Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s