Legumele altfel – Vanata africana, alias „Portocala Turceasca” (Solanum aethiopicum)


Vinetele africane

Vanata Africana (Solanum Aethiopicum)Vinetele africane fac parte specia  „Solanum aethiopicum”, obinută dintr-un soi sălbatic (Solanum anguivi, existent și astăzi) şi se deosebesc de vinetele „europene” prin fructele mai mici, rotund-globuloase, de culoare portocalie sau roșie, uneori cu striații verzulii, longitudinale. Fructele sunt comestibile, de cele mai multe ori cu gust uşor acrişor, uneori amare la maturitate, cultivate în scop culinar în  Brazilia, India, Asia de Sud-est, Africa de Vest și în sudul Italiei.

În spațiul occidental, „vinetele africane” sunt puțin cunoscute, cultivate la scară redusă, de către grădinarii amatori, uneori pentru consum, alteori ca plantă ornamentală, pentru fructul matur cu aspect atractiv, de formă rotundă, asemănător roșiei, care, datorită conținutului de caroten se colorează în tonuri aprinse de portocaliu și roșu. Singura regiune din Europa unde vinetele africane sunt cultivate pe o scară mai largă este Italia, în care au fost introduse, cel mai probabil în secolul XIX, de către veteranii întorși din campaniile de colonizare din Africa de Est.

Vânăta africană este o plantă robustă, cu aspect arbustiv, de până la 2 metri înălțime, cu tulpina puternic ramificată, uneori acoperită cu țepi, purtând frunze mari, de până la 30 de cm lungime, cu marginile lobate sau vălurite. Vanata Africana (Solanum Aethiopicum)

Florile bisexuale, în mod specific tuturor plantelor din familia Solanaceae-lor, au un aspect campanulat – stelat, cu câte 5 sau 6 petale de culoare albă, uneori cu ușoare tente violacee. Ele apar grupate la axilele frunzelor și dau naștere fructelor care, în funcție de soi, apar într-o varietate de forme și culori – rotunde, ovale, în formă de ou, cu diametrul variind de la cel al unei corcodușe la cel al unei roșii mari și într-o paletă de culori ce trece de la alb complet, la galben, portocaliu și roșu, uneori cu striații verzi.

Unul dintre cele mai apreciate soiuri de vănătă africană este așa-numita „Portocala turcească” (‘Turkish Orange’, ‘Turkish Italian’), cu fructul de aproximativ 5 cm în diametru, care după coacere se colorează într-un portocaliu – roșu intens, cu dungi verzi longitudinale și care se culege, în mod frecvent, atunci când este încă necopt, deoarece în acest stadiu își păstrează cel mai bine dulceața. Această varietate produce fructe în doar 75 de zile de la plantare.

În lumea occidentală, vinetele africane sunt cunoscute sub o serie de denumiri, printre care „bitter tomato” („roșia amară”), „ethiopian eggplant” („vânăta etiopiană”), „nakati”, „ethiopian nightshade” („zârna etiopiană”), „garden eggs” („ouăle de grădină”), „mock tomato”.

Vanata Africana (Solanum Aethiopicum)UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

Fructele, așa numitele „vinete”, se pot consuma, în funcție de varietate, atât crude, cât și preparate, ele fiind culese, în general, atunci când sunt incomplet coapte, stadiu în care coaja este încă subțire, în diverse nuanțe de verde-galben sau verde-portocaliu. Pe măsură ce se maturizează, amăreala și iuțeala devin mai pregnante, datorită creșterii concentrației de saponină; cu toate acestea există și soiuri ameliorate, care își păstrează dulceața și savoarea specifică și atunci când sunt complet coapte.

Interesant este faptul că, în zona de baștină a acestei specii, nu sunt consumate doar fructele, ci și frunzele, ca vegetală verde, care, în mod surprinzător, are o valoare nutritivă mai mare decât a vinetei în sine. Acestea sunt adăugate în supe, ciorbe, tocănițe, salate calde (după ce au fost înăbușite sau oprite) sau, aidoma frunzelor de varză ori viță, folosite pentru sarmale.

Vinetele africane sunt bogate în caroten (cu cea mai mare concentrație în frunze), calciu, fier, vitamina C (de asemeni, cu cea mai mare concentrație în frunze, scăzut în frunctul în sine), proteine, vitamina E, acid folic. În varianta gătită, fructele acestui sortiment ce vânătă pot fi fierte, prăjite, coapte, înăbușite, fripte pe grătar, murate, dar, în mod tradițional sunt utilizate ca legumă principală în tocănițele din carne de porc sau umplute cu carne tocată, asemeni dovleceilor ori ardeilor.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate drepturile Rezervate)

SURSE:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Solanum_aethiopicum
  2. http://avrdc.org/african-eggplant-solanum-aethiopicum/
  3. Sursa Foto Sus:  www.askchefdennis.com

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s