Fructe mai putin cunoscute – Ciresul chinezesc pitic (Prunus tomentosa)


Prunus tomentosa.jpg

Prunus tomentosaCireș naking, cireș coreean, cireș de Shanghai, cireș de munte, cires chinezesc pitic: Prunus tomentosa.

Cireșul chinezesc pitic este un arbust fructifer, aparținând genului Prunus (din care fac parte corcodușul, cireșul, vișinul, caisul, piersicul), din familia Rosaceae-lor, originar din China și frecvent cultivat în Rusia și în alte regiuni cu climă rece, datorită rezistenței extreme la temperaturile extrem de scăzute (de până la −45 °C).

Este nativ din regiunile semi-aride ale Asiei, unde a fost cultivat, de-a lungul secolelor, atât ca arbust fructifer, cât și ca plantă ornamentală, pentru înflorirea spectaculoasă și pentru maleabilitatea modelarii, care permite tunderea sa sub formă de bonsai.

Ca port, are o creștere și o dezvoltare arbustivă, cu o coroană neregulată și cu o înălțime de circa 3 m, foarte rar mai mult. Se dezvoltă mai mult în diametru decât în înălțime, în sensul că un arbust cu înălțimea de 3 m poate ajunge să măsoare un diametru al coroanei de peste 4 m. Coaja este de culoare neagră, fină și lucioasă, creând un contrast plăcut cu florile de culoare albă sau roz. Acestea apar foarte devreme, la începutul primăverii, o dată cu frunzele sau înaintea lor, grupate în mănunchiuri dense, care îmbracă ramurile, uneori pe toată lungimea lor.

Prunus tomentosaÎn climatul temperat, cireșul naking se numără, alături de corn, printre primii pomi care înfloresc, în timp ce alții nu dau nici un semn de revenire la viață. În plus, florile sunt deosebit de rezistente la îngheț, nefiind în nici un fel afectate de înghețurile timpurii de primăvară, context în care recolta nu va fi compromisă, indiferent de cât de mult coboară temperaturile.

Frunzele sunt căzătoare, oval-alungite, cu limbul ascuțit și marginile serate, de un verde închis și intens, cu striații proeminente, care conferă arbustului un aspect interesant. 

Fructele sunt asemănătoare, ca aspect și gust, cireșelor obișnuite, fiind de culoare roșie sau, mai rar, galben pal sau roz albicios, de cca. 2 cm în diametru, grupate în ciorchini. Se coc la începutul verii și sunt foarte plăcute la gust, dulci și ușor astringente. Pomul începe să fructifice la maxim 3 ani de la plantare, atingând potențialul maxim în încă 2 sau 3 ani (deci, în jurul vârstei de 5-6 ani), când se pot recolta până la 25 – 30 de kg de fructe într-un sezon.

Prunus tomentosaArbustul, aproape necunoscut la noi, prezintă foarte multe avantaje, datorate rezistenței sale deosebite la condițiile de climă și sol și datorită abundenței fructelor. Crește bine în plin soare, dar tolerează și umbra parțială (deși, în acest caz, productivitatea scade) și se adaptează oricărui fel de sol (chiar dacă le preferă pe cele ușor alcaline). Este foarte rezistent la dăunători, la mediile poluate ale orașelor și la temperaturile extreme – atât la secetă, cât și și la ger.

Lăstărește foarte puternic, astfel încât dacă se dorește orientarea sa sub formă de pom cu o singură tulpină, puieții trebuie înlăturați constant. În varianta arbustivă, în care se dezvoltă prolific, poate fi utilizat pentru înființarea gardurilor vii sau a perdelelor de protecție împotriva vântului și a rafalelor de zăpadă, pe marginea șoselelor.

Înmulțirea prin semințe este una supusă hazardului, în sensul că planta rezultată poate semăna mai mult sau mai puțin cu planta-mamă – poate ajunge să fie mai scund sau mai înalt, mai robust sau mai firav, fructele pot avea un gust mai bun sau mai puțin bun, pot fi de altă culoare (roz, alb, gălbui) sau se pot coace în alt interval (de exemplu, la sfârșitul verii).

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIE

În afară de consumul în stare proaspătă, cireșele naking se pretează foarte bine preparării de sucuri, jeleuri, dulceață, gem, sosuri, tarte etc. sau procesării sub formă de băuturi alcoolice – vinuri, lichioruri etc. Spre deosebire de cireșele obișnuite, codițele cireșelor naking rămân pe ramuri atunci când sunt culese iar fructele sunt moi și perisabile, context în care este recomandat să fie consumate în ziua recoltării. Din acest motiv, cireșele naking nu se pretează comercializării.

În regiunile sale native există obiceiul murării lor, alături de alte legume.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate).

SURSE:

 1. http://tcpermaculture.blogspot.ro/2012/03/permaculture-plants-nanking-cherry.html
 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Prunus_tomentosa
 3. http://www.plantemania.ro/ciresul-naking/
 4. Sursa Foto Sus: davesgarden.com

  VEZI ŞI:

  Akebia quinata…

  …este un arbust agățător din familia Lardizabalaceae, nativ din Japonia, China, Coreea și aclimatizat în regiunile temperate ale Europei si Americii. Florile sunt urmate de fructul voluminos, care constă într-o păstaie de culoare roz închis spre mov, mai rar alb…  (citește mai mult)


  Caprifoiul himalayan (Leycesteria formosa)…

  …este un arbust foios din familia Caprifoliaceae, înrudit cu ”Mâna Maicii Domnului” (Lonicera Japonica), nativ din zona munților Himalaya și China de Sud-Vest. Fructele sunt drupe sferice, de aproximativ 1 cm diametru, la început roșii, apoi, pe măsură ce se coc, aproape… (citește mai mult)


  Călinul (Viburnum opulus)…

  este un arbust cu fructe de culoare roșie, grupate sub formă de ciorchini, asemănător socului. La noi în țară este foarte răspândit prin tufărişuri, pădurile de câmpie, liziere, până în zonele deluroase și submontane. Toamna face fructe roșii, numite în popor „căline”… (citeşte mai mult)


  Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)…

  …este un arbust fructifer și decorativ, din familia Rosaceae, înrudit cu gutuiul autentic (Cydonia oblonga), dar aparținând unui gen diferit. Fructele sunt niște poame mici, de culoarea gutuii, în formă de măr, comestibile. Acestea se coc toamna târziu… (citește mai mult)


  ”Spanacul cu căpșune” (Blitum capitatum, B. virgatum)…

  …este o plantă anuală comestibilă, înudită cu spanacul (Spinacia oleracea). Atât fructele, cât și frunzele acestei plante sunt comestibile. Fructele sunt mai degrabă dulci decât aromate și se aseamănă prin textură și gust cu dudele… (citește mai mult)


  Căpșunul indian (Duchesnea indica)…

  …este o plantă perenă, sempervivescentă, din familia Rosaceae-lor. Planta este nativă din Asia de Sud și de Est, dar a fost introdusă în multe regiuni, ca plantă ornamentală. Fructele sale, înrudite și asemănătoare căpșunelor autentice, sunt comestibile și foarte… (citește mai mult)


  Gaultheria procumbens…

  …este un arbust pitic, evergreen, originar din America de Nord, unde crește spontan, în colonii dense, pe câmpii nisipoase și sterpe și pe piscurile muntoase. Este apreciat ca plantă decorativă și comestibilă, pentru frunzișul său verde intens și pentru fructele mici și rotunde… (citește mai mult)


  Măslinul rusesc (Eleagnus angustifolia)…

  …face parte din familia Eleagnaceae și este originar din sudul Europei si vestul Asiei, fiind răspândit în Turcia, în sudul Rusiei, Kazahstan, Afghanistan și Iran. Sălcioara este cultivată, în principal, ca plantă ornamentală, atractivă prin frunzișul argintiu și florile puternic parfumate… (citește mai mult)


  Schisandra…

  …o plantă exotică pentru noi, face parte din flora luxuriantă a Chinei, Japoniei, Rusiei îndepărtate, Japoniei, Coreei și Malaeziei, unde, în habitatul său natural, o putem admira atârnând, sub formă de ghirlande de flori și fructe, din coronamentul arborilor pe care îi parazitează… (citește mai mult)


  Cornul (Cornus Mas)…

  …este un pom fructifer din familia Cornaceae-lor, originar din sudul Europei și sud-vestul Asiei, cel mai probabil din regiunea Mării Negre și a Turciei. Consumul de coarne, pe teritoriul Europei este unul sporadic, ținând mai mult de un fel de specific regional, mai ales în țările balcanice… (citește mai mult)


  Drăcila (Berberis vulgaris)…

  …reprezintă una dintre numeroasele specii ale genului Berberis, din familia Berberidaceae-lor, nativă a zonelor temperate din Europa și Asia. Fructele sunt comestibile și au folosite, în scopuri medicinale, de acum 2500 de ani. În Iran erau recomandate pentru tratarea diareei… (citește mai mult)


  Amelanchierii…

  …sunt un grup de arbuști din familia Rosaceae-lor, cei mai mulți nativi de pe continentul nord-american (SUA și Canada), cu puțini reprezentanți în Lumea Veche. Toate speciile de Amelanchier au fructe comestibile și sunt plantați atât ca arbuști decorativi, pentru înflorirea lor abundentă… (citește mai mult)


  Moșmonul (Mespilus germanica)…

  …este un arbust foios din familia Rosaceae-lor, originar din sud-estul Europei și sud-vestul Asiei, foarte răspândit în zonele de coastă ale Mării Negre și ale Mării Mediterane. Este apreciat pentru fructele sale comestibile… (citește mai mult)


  Măslinul dobrogean (Ziziphus jujuba)…

  …este un arbust fructifer din familia Rhamnaceae-lor. Este originar din Asia Centrală, unde se cultivă din cele mai vechi timpuri. În România, zone favorabile pentru cultura curmalului chinezesc sunt partea de sud a ţării… (citește mai mult)


  Scoruşul domestic (Sorbus domestica)…

  …este un arbust fructifer, ale cărui poame sunt nişte fructe micuţe, de 2-3 cm lungime, verzi când sunt crude, colorându-se apoi, pe timpul coacerii, în galben-portocaliu spre maroniu. Forma fructelor o poate imita atât pe cea a merelor, cât și a perelor, singura diferență constând în dimensiunile lor miniaturale… (citește mai mult)


  Porumbarul (Prunus spinosa)…

  … este un arbsut fructifer mic, cu  aspect de tufă spinoasă şi fructe rotunde, brumării, asemănătoare, ca aspect, prunelor. Porumbele sunt în mod tradițional folosite în spațiul balcanic (inclusiv în România) pentru prepararea gemurilor, a marmeladelor, siropului și a vinului de porumbe… (citește mai mult)


  Afinele de Siberia…

  …cunosc o lungă istorie de recoltare din flora spontană, cultivarea lor efectivă de către oameni fiind una destul de recentă. Fructele ”afinului” de Siberia au fost utilizate de mii de ani, de către locuitorii regiunilor nordice, consumate fie crude, fie folosite în gemuri, dulcețuri, siropuri… (citește mai mult)


  Cassabanana (Sicana odorifera)…

  …singura specie a genului Sicana, este o plantă erbacee cățărătoare, din familia Curcubitaceae, originară din America de Sud. În climatul tropical este perenă, în cel temperat poate fi cultivată ca plantă anuală, pentru fructele sale comestibile… (citeşte mai mult)


  Persimonul (Diospyros kaki)…

  … cunoscut la nivel internațional sub o largă varietate de nume, reprezintă cea mai cultivată specie din genul Diospyros, din familia Ebenaceae-lor. Fructele de persimon pot varia ca formă, de la rotund-turtit la oval-alungit, iar pulpa este cărnoasă, fină, dulce și suculentă… (citeşte mai mult)


  Naranjilla (Solanum quitoense)…

  …este o plantă perenă subtropicală, originară din America de Sud, din familia Solanaceae-lor și înrudtită, astfel, cu roșia comună. Este cultivată pentru pulpa sa acidulată, cu aromă asemănătoare ananasului, lămâii și rubarbei… (citește mai mult)


  Gac-ul (Momordica cochinchinensis)…

  …este fructul unei plante erbacee originare din sud-estul Asiei și nord-vestul Australiei, din familia Cucurbitaceae-lor și înrudit, astfel, cu castravetele și pepenele. Fructul este foarte popular în Vietnam, unde este folosit de câteva mii de ani, atât în alimentație, cât și în medicină… (citește mai mult)


  Moșmonul japonez (Eriobotrya japonica)…

  …numit uneori și nisper japonez, este un pom fructifer din familia Rosaceae-lor, originar din sud-estul Chinei, cultivat ca arbore ornamental și pentru fructele sale comestibile, asemănătoare, ca aspect, caiselor. Fructele, ovale-alungite spre rotunde sau piriforme, fine sau pufoase… (citește mai mult)


  „Lămâia caviar” aka „The Australian Finger Lime” (Citrus australasica)…

  …este un arbust țepos din familia Rutaceae-lor, originar din pădurile subtropicale depresionare ale Australiei. Pulpa este formată din mici vezicule cărnoase și zemoase, translucide, de culoare galbenă, roz sau albă. … (citește mai mult)


  Kumquat-ul…

  …este un arbust exotic, peren, de mici dimensiuni, din familia Rutaceae-lor, cultivat ca plantă ornamentală și pentru fructele sale comestibile, asemănătoare portocalelor (Citrus sinensis), deși mult mai mici și care se prezintă caracteristică unică printre citrice de a se consuma… (citește mai mult)

Anunțuri

Un gând despre “Fructe mai putin cunoscute – Ciresul chinezesc pitic (Prunus tomentosa)

 1. Pare să fie interesant CIREŞUL NAKING.EU am alte rarităţi horticole în grădina mea. As dori sä cumpăr un exemplar în ghiveci. Plus un exemplar de MUR REMONTANT ,,REUBEN”.Dumitru S. Florică, Localitatea Limpeziş, nr 140,jud Buzáu.tel 0743085270

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s