Plante medicinale si decorative – Coada Soricelului (Achillea millefolium)


Coada Soricelului.jpg

Coada SoriceluluiCoada șoricelului, alunele, bradatel, ciuresica, coada-hârcelui, iarba-oilor, iarba-soarecelui, iarba-stranutatoare: Achillea millefolium.

Achillea millefolium este o plantă erbacee și perenă, din familia Asteraceae, cu frunze penate, fin divizate și păroase, cu flori albe sau trandafirii, dispuse în corimbe (inflorescențe în formă de umbrelă) bogate, care apar vara. Planta este originară de pe întreg teritoriul emisferei nordice, din America de Nord până în Europa și Asia de Vest.

În tradiția populară românească, planta era utilizată pentru tratarea tăieturilor și a rănilor, continuându-se astfel o tradiție veche de cel puțin două mii de ani, dacă ținem cont de faptul că în Antichitate, această „buruiană” de leac, folosită astăzi și în scopuri decorative, era cunoscută sub numele de „herbal militaris” – folosită fiind de soldați, pe câmpul de luptă, pentru a stopa hemoragiile. Dealtfel, numele latin al genului, „Achillea”, este un derivat de la „Ahile”, numele eroului legendar al războiului troian, despre care se spune că ar fi descoperit planta și ar fi folosit-o pentru tratarea rănilor soldaților săi. Numele speciei, „millefolium”, face referire la aspectul frunzelor dens segmentate, însemnând „o mie de frunze”.

Ca aspect, coada-șoricelului este o plantă robustă, vivace, cu tulpini erecte, de până la 1 m înălțime, Coada Soriceluluicare apar singulare sau grupate. Rădăcina are un port târâtor, rizomatos, care facilitează răspândirea plantei, din ea dezvoltându-se una sau mai multe tulpini. Acestea sunt de două tipuri – unele mai dezvoltate și mai groase, ramificate în partea superioară și terminându-se cu până la 6 – 8 capitule și altele sterile, purtând numai frunze.

Frunzele alterne, bi- sau tri-penate, de 5–20 cm sunt dispuse în mod egal de-a lungul tulpinilor, în formă de spirală. Inflorescențele sunt rotund-ovale, aplatizate, cuprinzând până la 40 de flori, cu aspect foarte plăcut, care apar în variate nuanțe – alb, alb-crem, roz deschis, violet, purpuriu, lila, roșu intens, bleu, galben. Arealul de răspândire este destul de vast, de la zonele de câmpie până la etajul alpin, la o altitudine de 3500 de m.

În prezent, coada-șoricelului este cultivată în numeroase grădini ca plantă decorativă, mai ales pentru faptul că au fost selecționate numeroase cultivaruri, în culori spectaculoase și pentru că rezistă secetei. Cele mai cunoscute sub-specii sunt: ‘Paprika’, ‘Cerise Queen’, ‘Red Beauty’, ‘Red Velvet’, ‘Saucy Seduction’, ‘Strawberry Seduction’, ‘Island Pink’, ‘Calistoga’, ‘Sonoma Coast’, ‘Kelwayi’, ‘Lansdorferglut’.

Coada-șoricelului mai este folosită și ca plantă companion, fiind reputată pentru capacitatea de a îndepărta dăunătorii, în timp ce atrage insectele „bune”, care facilitează polenizarea ei și a plantelor din jur. În plus este foarte utilă și în combaterea eroziunii solului, datorită rezistenței sale foarte crescute la secetă.

Coada SoriceluluiUTILIZARE ÎN HOMEOPATIE

În afară de tratarea rănilor, infecțiilor, abceselor, eczemelor, arsurilor și a hemoroizilor, scopuri în care, în medicina populară planta era folosită sub formă de pulbere (uscată și pisată), unguent (amestecată cu untură), infuzie sau pur și simplu crudă, zdrobită și aplicată pe răni, coada-șoricelului este unul dintre cele mai cunoscute remedii în afecțiunile gastro-intestinale – ulcere, gastrite, indigestii. În plus, datorită capacității de a interveni în stoparea hemoragiilor, mai este folosită în reglarea ciclurilor menstruale abundente și în ameliorarea cefaleelor vasculare.

În urma cercetărilor clinice, recomandările populare au fost confirmate prin detectarea proprietăților antiseptice, antispasmodice, astringente (contractând țesuturile organismului, ceea ce explică efectul cicatrizant și anti-diareic), carminativ (calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale), colagog (favorizează evacuarea bilei în duoden), diaforetic (provoacă transpirația), emenagog (reglează mesntruația), odontalgic (ameliorează durerile de dinți).

Planta poate fi recoltată cu totul, în timpul verii, după înflorire, pe vreme caldă și uscată pentru utilizări ulterioare, deși ea poate fi folosită și crudă. Cele mai uzuale preparare din coada-șoricelului sunt decoctul, infuzia, tinctura, unguentele și supozitoarele.

În combinație cu flori de soc și mentă, devine un remediu foarte eficient în tratarea răcelilor, gripei și frisoanelor. Frunzele proaspete pot fi aplicate ca atare pe gingiile dureroase sau pe abcese, reducând durerea, inflamația și infecția.

Ca în cazul multor alte plante medicinale, consumul în cantitate mare pentru o perioadă lungă de timp nu este recomandat, efectele adverse manifestându-se prin apariția de erupții cutanate alergice și prin creșterea sensibilității pielii la arsurile solare.

UTILIZARE ÎN GASTRONOMIECoada Soricelului

Un aspect surprinzător pentru citadinul secolului XXI, care „a făcut cunoștință” cu coada-șoricelului ca plantă de leac pentru ameliorarea durerilor abdominale sau prin grădinile pasionaților de flori decorative mai puțin convenționale este acela că, în urmă cu 4 secole, această plantă era o legumă foarte populară.

Frunzele cele mai tinere erau considerate ca fiind foarte agreabile, gătite asemeni spanacului sau în supe. Crude sau uscate, mai erau folosite ca plante aromatice în salate, sosuri și ceaiuri (alături de flori). Gustul, ca și aroma frunzelor duce, ce-i drept, cu gândul la ierburile aromatice, iar gustul este unul dulce-amărui, asemănător întrucâtva lemnului-dulce.

Datorită proprietăților antiseptice și a aromei specifice, ușor amăruie, coada-șoricelului mai este folosită ca substitut de hamei în prepararea berii.

Un articol scris de Anne Tharesse (Toate Drepturile Rezervate)

SURSE:

  1. http://www.eattheweeds.com
  2. https://www.botanical.com
  3. https://en.wikipedia.org
  4. http://www.pfaf.org
  5. Sursa Foto Sus: www.bearcreekfarmsinc.com
Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s