Dictionar Botanic – Diferenta dintre Bulbi si Tuberculi


Bulbi.jpg

După ce am consultat Dex-ul, dictionarele botanice disponibile si altele asemenea, am pornit cu elan pe căile întortocheate ale net-ului, împinsă de curiozitatea de a afla cum au abordat și explicat alți amatori pasionați de grădinărit, diferența dintre bulb și tubercul. Primul articol pe care l-am citit… m-a umplut de o stupoare mută și perplexă…

GradinaMea[… „Diferenta dintre tuberculi si bulbi rezida in absenta discului bazal de la care se devolta radacinile, si in lipsa tunicii protectoare. Un tubercul nu este o planta completa, ci mai mult o acumulare de nutrient cu muguri la exterior. Principala sa functie este cea de organ care acumuleaza substantele de rezerva glucidice, ce asigura supravietuirea plantei in perioada sezonului rece. Cartoful si dalia sunt plante care se dezvolta din tuberculi. Tuberculii au de cele mai multe ori forma rotunjita si consistenta carnoasa (exemplul cartofului este evocator in aceasta privinta).

Confuzia provine pe de-o parte din faptul ca din mugurii tuberculilor mladite supraterane florire.  Natura a facut sa existe insa si bulbi-tuberculi, plante intermediare care nu se pot incadra intr-o categorie sau alta. Acestea sunt de fapt, tuberculi scurtati, compacti, inveliti intr-un fel de tunici…”.]

Bulbi de LaleaOk… Bun… În cazul în care nici voi nu v-ați lămurit, o să încerc eu o explicație, în speranța că va fi una mai pe înțelesul pământenilor, în special al celor vorbitori de limba română.

În primul rând, cel mai important este să reținem că nici bulbul, nici tuberculul nu sunt rădăcini, ci tulpini subterane modificate (îngroșate), cu rolul de a stoca substanțele nutritive de rezervă de care va avea nevoie planta pe parcursul dezvoltării și maturizării sale, de la stadiul de încolțire până la cel de fructificare.

Diferența dintre bulb și tubercul este una de structură, astfel încât, dacă tuberculul (cartoful, de exemplu) are o structură unitară și compactă, bulbul este format dintr-o serie de frunze în formă de tunici (ceapa) sau din solzi (usturoiul) suprapuși (care se „învelesc” unii pe alții), protejate (foile) sau protejați (solzii) de un înveliș membranos uscat (foile de ceapă, cojile de usturoi).

Substanțele de rezervă se acumulează în bulbi și tuberculi în perioada de repaos a plantei, ulterior, odată cu debutul perioadei vegetative, ei dezvoltând mugurii (încolțind) din care se vor dezvolta tulpinile aeriene (de la suprafața solului) și frunzele.

Tuberculii apar în variate forme și dimensiuni, de la cei rotunzi-globuloși sau oval-alungiți la cei Tuberculi de Ocacu forme neregulate, fiind caracterizați de un miez compact, de obicei crocant, de culoare albă, galbenă sau portocalie și protejați de o coajă de culoare diferită față de miez – maro, neagră, mai rar roșie, portocalie etc (oca, de exemplu). Pe toată suprafața tuberculilor, la începutul perioadei de vegetație, apar mugurii din care se vor dezvolta tulpinile florifere.

Dacă în cazul bulboaselor, tulpina aeriană se dezvoltă dintr-un singur bulb, în cazul tuberoaselor, acestea au la bază un mănunchi de tuberculi, conectați între ei printr-o rețea de rădăcini subterane. Și, pentru că tot veni vorba de rădăcini, ca în cazul multor alte plante, acestea sunt firoase și ramificate, fixând în sol tuberculul sau bulbul și hrănindu-l.

De-a lungul timpului, leguminoasele de tip tubercul au reprezentat surse importante de hrană pentru oameni și animalele domestice, fiind foarte bogate în nutrienți, în special în carbohidrați (amidon, inulină etc), „responsabili” pentru gustul lor dulceag.

Tuberculi de BaraboiPrintre cele mai relevante exemple de legume tip tubercul putem enumera Cartoful (Solanum tuberosum), Cartoful dulce, alias Batatul (Ipomoea batatas), Oca (Oxalis tuberosa), Baraboiul (Chaerophyllum bulbosum), Topinamburul (Helianthus tuberosus), dar și Nucile de pământ (Apios americana), Iarba cu migdale (Cyperus esculentus), Jicama (Pachyrhizus erosus) sau Maca (Lepidium meyenii).

În rândul bulboaselor intră numeroase plante decorative cu flori, precum Zambila (Hyacinthus orientalis), Crinul (Lilium sp.), Ghiocelul (Galanthus nivalis), Laleaua (Tulipa sp.) etc, dar și o serie de plante utilizate ca legume, precum Ceapa (Allium cepa), Usturoiul (Allium sativum)Leurda (Allium ursinum), Ceapa de tuns (Allium schoenoprasum) sau Castanele de apă (Eleocharis dulcis).

În afară de rolul de hrănire a plantei, tuberculii și bulbii au și un rol fundamental în înmulțire, din fiecare tubercul plantat răsărind o nouă plantă, identică prin caracteristici cu planta-mamă. În aceeași manieră, din fiecare „solz” (sau „cățel”) al unui bulb va răsări un nou „pui”. Acest fapt devine evident, dacă ne gândim că atunci când plantăm în grădină usturoi, „însămânțarea” se realizează de fapt, prin îngroparea în pământ a „cățeilor” de usturoi (fiecare „cățel” al unei „căpățâni” nefiind nimic altceva decât unul dintre mulții „solzi” ai bulbului).

De asemenea, procesul de înmulțire cu ajutorul bulbilor este ușor de observat în cazul crinilor, al căror bulbi, destul de mari la specimenele „în vârstă”, sunt foarte asemănători celor de usturoi. Dacă dezgropăm un astfel de bulb și desfacem de pe el câțiva „căței”, îi putem planta separat, iar din ei vor răsări noi plante. Cu timpul, vom constata că acolo unde inițial fusese o singură tulpină floriferă, acum sunt mai multe, tinzând să capete aspect de tufă; aceasta, deoarece „cățeii” se desprind singuri, în sol, de planta-mamă, „născând” noi plante.

În funcție de arealul de proveniență al plantelor, în climatul nostru temperat ele pot avea un ciclu de viață anual sau peren, unii tuberculi sau bulbi rezistând peste iarnă în pământ, sau, din contră, degerând.

Sursa Foto Sus: gardenclub.homedepot.com

 

Anunțuri

Lasa un raspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s